Informacijski sustav START – pokretanje poslovanja u nekoliko dana i jednim digitalnim obrascem

In Korisno
horvat

Ministarstvo gospodarstva i Financijska agencija (Fina) u ponedjeljak su predstavili informacijski sustav START, koji omogućava pokretanje poslovanja za trgovačko društvo i obrt na daljinu i bez punomoćnika, unutar nekoliko dana te putem samo jednog elektroničkog postupka.

Cilj je START-a, kako je istaknuto, pozadinski integrirati sve poslovne registre i postupke kako bi se olakšao ulazak u poduzetništvo, a administrativno rasteretili poduzetnici za više od 30 posto.

“Ovdje više nema odlaska na šalter, nema obilaska ureda, ovdje više nema neposrednog kontakta sa službenicima i dužnosnicima, sve se automatiziralo, sve se digitaliziralo i to je naš doprinos odnosno iskorak, uz pojednostavljenje procesa, prema smanjivanju eventualnih inicijalnih koruptivnih radnji koje bi se mogle dogoditi u trenutku kada se želi pokrenuti poslovanje”, rekao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Darko Horvat.

Ističe kako je veliku ulogu odigrala i međuresorna suradnja, jer je desetak različitih institucija povezano u jedan funkcionalan sustav koji će budućim poduzetnicima uvelike olakšati i pojednostaviti početak poslovanja.

Naime, uz resorna ministarstva gospodarstva i pravosuđa u realizaciji projekta START sudjelovale su i brojne druge institucije poput trgovačkih sudova, Porezne uprave, Državnog zavoda za statistiku, HZMO-a, HZZ-a, HZZO-a, Hrvatske udruge banaka, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i drugih.

“Proces koji je do sada trajao i do mjesec dana svodimo na tek nekoliko dana. Sedam različitih koraka koje je bilo potrebno poduzeti sada svodimo na jedan. Na taj način ujedno budućim poduzetnicima, koje i na ovaj način želimo potaknuti na ulaz u poduzetništvo, dodatno rasterećujemo različitih nameta, naknada, administrativnih troškova i vremena potrebnog kako bi se obišli svi šalteri”, rekao je Horvat.

Kao prednost sustava START ističe se uspostava jedne točke za komunikaciju i razmjenu podataka, prikupljanje podataka po načelu “samo jednom” i njihova automatska razmjena između institucija i banaka.

Sam projekt je realizirala Fina, a usluga je dostupna preko sustava e-Građani. Osnovni preduvjet korištenja je posjedovanje vjerodajnice sigurnosne razine 4, što podrazumijeva elektroničku osobnu iskaznicu ili Finin certifikat.

Za sada su dostupne usluge elektroničkog osnivanja društava s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) ili jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.), ili obrta, otvaranje transakcijskog računa u poslovnoj banci, registraciju društva ili obrta u registar obveznika PDV-a i/ili dodjelu PDV ID broja (Porezna uprava), registraciju u sustav HZMO te elektroničko plaćanje temeljnog kapitala i sudskih odnosno upravnih pristojbi.

Po podacima s Finine internet stranice, u postupku registracije putem sustava START građani će za osnivanje d.o.o.-a plaćati jedinstveni iznos od 200 kuna, odnosno 30 kuna za j.d.o.o. Za obrte koji će se osnivati putem START-a korisnici će imati trošak od 250 kuna za upravnu pristojbu.

Za sada će osnivanje društava i obrta putem novog servisa biti dostupno domaćim osnivačima, a iz Ministarstva i Fine, koja je operativno uspostavila sustav i pružat će podršku korisnicima usluga, najavljuju da će u drugoj fazi biti dostupno elektroničko pokretanje poslovanja društva i obrta s jednim i više inozemnih osnivača.

Usluga će se, kako je najavljeno, širiti i unaprjeđivati prema već prepoznatim potrebama poduzetnika, ali i temeljem njihovih prijedloga nakon korištenja usluga dostupnih u prvim fazama. Kada se za to steknu preduvjeti, sustav START će se povezivati s drugim sustavima koji mogu unaprijediti elektroničko pokretanje poslovanja.

Uslugu u idućem razdoblju planiramo dodatno unaprijediti te na kraju omogućiti i zatvaranje tvrtke, odnosno “startu dodati stop”, najavio je ministar Horvat. (H)

You may also read!

wallstreet

Wall Street: Skori početak objave poslovnih rezultata pandemiju pogurao u drugi plan

Na Wall Streetu su protekloga tjedna najvažniji indeksi porasli, pri čemu Nasdaq na rekordnu razinu, dok se investitori pozicioniraju

Read More...
eu

Još jedan velik korak Hrvatske u procesu europskih integracija

U petak potvrđen ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam ERM II i bankovnu uniju još je jedan velik uspjeh

Read More...
Gari Capelli

Cappelli: Slovenski turisti ne moraju brinuti oko dolaska

Ministar turizma Cappelli rekao je u petak nakon posjeta Sloveniji gdje je bio u pratnji premijera Plenkovića, da se

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.