Inicijativa umjetnost štednje dobiva međunarodni karakter

In Financije i gospodarstvo
pbz

Intesa Sanpaolo, međunarodne banke supsidijari grupe, muzej štednje (Museo del risparmio), Gallerie d’Italia i povijesni arhiv udružuju snage kako bi proslavili svjetski dan štednje.

PBZ volonteri organizirat će 72 radionice u 20 škola iz 9 gradova diljem hrvatske

  • Svjetski dan štednje prvi je put obilježen 1925. g.
  • U duhu tradicije, Muzej štednje pokrenuo je inicijativu Umjetnost štednje 2016. g., (The Art of Saving 2016) tijekom koje će se cijeli tjedan održavati događanja i izložbe
  • U ovoj će inicijativi 2017. g. sudjelovati međunarodne banke supsidijari Grupe Intesa Sanpaolo iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Egipta, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije i Mađarske

Cijeli će tjedan na najrazličitije moguće načine biti posvećen štednji, u čemu će svoj obol dati i stručnjaci, koji će animirati posjetitelje korištenjem umjetničkih i povijesnih izvora. U tjednu posvećenom inicijativi Umjetnost štednje, koja će se odvijati od 24. do 31. listopada, javnost će moći birati između niza inicijativa koje će se održati u Torinu, Milanu, Napulju, Vicenzi, Bologni i Palermu. Program nadilazi državne granice, s obzirom na to da u njemu sudjeluju Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Egipat, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Mađarska. Cijeli raspored edukativnih aktivnosti dostupan je na web-stranicama www.museodelrisparmio.it i www.gallerieditalia.com.

Inicijativa Umjetnost štednje osmišljena je u torinskom Muzeju štednje, multimedijskom laboratoriju čija je svrha educirati posjetitelje o financijama. U drugom izdanju ove inicijative sudjeluju Gallerie d’Italia, Povijesni arhiv, divizija Banca dei Territori i međunarodne banke supsidijari grupe Intesa Sanpaolo kroz raznolik program aktivnosti koji će se održati u Italiji i inozemstvu.

Predsjednik Intese Sanpaolo, Gian Maria Gros-Pietro, naglasio je da “nikad nije bilo važnije slaviti štednju nego danas. S jedne strane, štediše koji se odgovorno odlučuju na odgađanje potrošnje privremeno dopuštaju da sredstvima pristupe osobe koje ih koriste u proizvodnji roba i usluga kako bi stvorile novu vrijednost za zajednicu, dok su s druge strane banke dužne zaštititi štediše odabirom zdravih investicija za ulaganje ušteđenih sredstava. Financijska edukacija igra važnu ulogu u ovome procesu jer omogućuje štedišama da informirano i planski biraju ulaganja.”

U sklopu međunarodne inicijative Umjetnost štednje, PBZ će tijekom listopada organizirati 72 radionice pod nazivom Djeca i štednja i Ti odlučuješ u kojima će sudjelovati 31 volonter iz banke i 20 osnovnih škola iz 9 gradova diljem Hrvatske (Zagreb, Split, Opuzen, Slavonski Brod, Pazin, Osijek, Biograd, Kutina i Rijeka). Ova inicijativa također uključuje organizirani posjet 11 škola PBZ-ovom muzeju u Zagrebu, koji je posvećen povijesti novca i štednje te školske posjete u pet PBZ-ovih poslovnica. Događanje završava okruglim stolom o financijskoj pismenosti koji će se održati 31. listopada u prostorijama PBZ-a i na kojemu će sudjelovati predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske udruge banaka, gosti iz škola i PBZ-ovi volonteri. U navedenim aktivnostima koje organizira PBZ sudjelovat će više od 2.200 školske djece iz cijele Hrvatske. Predsjednik Uprave PBZ-a, Božo Prka izjavio je: “PBZ je s iznimnim zadovoljstvom prihvatio sudjelovanje u ovoj hvalevrijednoj inicijativi Intese Sanpaolo koja promiče vrijednosti štednje. Zabilježen je velik odaziv škola i naših djelatnika koji kao volonteri organiziraju radionice diljem zemlje te smo uvjereni da će se ove inicijative nastaviti i ubuduće”.

Ignacio Jaquotot, direktor Sektora međunarodnih banaka supsidijara Intesa Sanpaolo, izjavio je da je “oduševljen što se može podijeliti znanje o financijama i promicati kulturu štednje u zemljama u kojima posluju banke koje su dio Grupe Intesa Sanpaolo. Zahvaljujući brojnim inicijativama i edukacijskim aktivnostima koje je osmislio Muzej štednje, dobili smo priliku posvetiti posebnu pažnju mladim ljudima kroz sudjelovanje škola i obitelji”.

Posvećivanje posebne pozornosti štednji nije nova zamisao. Ideja Svjetskog dana štednje začeta je 1924. u povijesnom sjedištu banke Cassa di Risparmio delle Province Lombarde tijekom održavanja međunarodne konferencije. Otkad je prvi put organizirano 1925. godine, ovo su događanje svojim plakatima najavljivali neki od najvećih talijanskih dizajnera plakata ranog 20. stoljeća (Metlicovitz, Dudovich, Mazza, Bianchi, Corbella). Upravljanje novcem i odluke koje donosimo u vezi s tim nipošto nisu beznačajne. Mnogi ljudi prilikom štednje i odlučivanja o tome koliko žele uštedjeti imaju poteškoća s planiranjem i odlučivanjem jer nisu dovoljno informirani. Umjetnost štednje nudi dodatnu mogućnost da naučimo ili se prisjetimo nečega što bi nam moglo koristiti u svakodnevnom životu ili u trenucima ranjivosti pojedinaca, npr. kada su suočeni s nepredviđenim troškovima ili nedostatkom nužnih sredstava. U sklopu programa održat će se mnoga događanja za osnovnoškolce te odrasle i obitelji.

INICIJATIVE U ITALIJI

Torino
Muzej štednje (Museo del Risparmio) – Via San Francesco d’Assisi, 8/a
Tri radionice o financijskoj edukaciji za osnovne i srednje škole (6-10; 11-13; 15-18); besplatni vođeni obilasci i događanje na kojemu će se govoriti o „pozitivnoj” strani financija.
Odraslima je namijenjena prezentacija studije o odnosu žena i financija koja će se održati 25. listopada.
31. listopada otvara se novi izložbeni prostor u Muzeju koji će javnosti biti otvoren 1. studenoga, a ulaz će biti besplatan sve do 5. studenoga.

Milano
Gallerie d’Italia – Piazza Scala – Piazza della Scala, 6
Obilazak pod nazivom Umjetnost štednje bit će posvećen prostorijama banke koje su još uvijek prepoznatljive unutar Muzeja, a uključivat će opis djela koje se čuva u trezoru te edukativnu radionicu posvećenu umjetnosti štednje koja će objediniti umjetnost, ekonomiju i igru.

Povijesni arhiv – početak u galerijama na Piazzi Scali
Devedesetominutni vođeni obilasci (u 16:00 i 17:30) planirani su za 31. listopada, a na njima će se proučavati povijesni dokumenti i predmeti iz zbirke štednje, poput zbirke vrijednih plakata koje su osmislili značajni umjetnici, a uz neke od njih bit će izložene i izvorne skice te dio zbirke kasica prasica iz cijelog cvijeta.
Obavezna je prethodna prijava pozivom na broj 0287943916 ili slanjem poruke elektroničke pošte na adresu archivio.storico@intesasanpaolo.com.

Napulj
Gallerie d’Italia – Palazzo Zevallos Stigliano – Via Toledo, 185
Djecu staru između 6 i 14 godina odvest će se na obilazak tijekom kojeg će naučiti više o povijesti palače, a koja je jedno usko povezana s ulaganjem, pokroviteljstvom i skupljanjem. Za kraj je pripremljena edukativna radionica Chi conserva… Trova (Oni koji štede… Pronađu!) Mala izložba povijesnih dokumenata i predmeta iz povijesnog arhiva banke bit će otvorena za svekoliku javnost.

Vicenza
Gallerie d’Italia – Palazzo Leoni Montanari – Contra’ S. Corona, 25
Dva zasebna obilaska na temu umjetnosti i ekonomije bit će organizirana za osnovne i srednje škole (uz prethodnu prijavu od 24. do 31. listopada), kao i posebna inicijativa za obitelji (nedjelja, 29. listopada). Mala izložba povijesnih dokumenata i predmeta iz povijesnog arhiva banke bit će otvorena za svekoliku javnost.

Poslovnica banke Intesa Sanpaolo – Corso Palladio 108
U subotu, 28. listopada, cijelo će jutro biti posvećeno obiteljima jer će poslovnica banke Intesa Sanpaolo otvoriti svoja vrata djeci klijenata i zaposlenika, koji će u banci moći uživati u zabavnom i edukativnom iskustvu.

Bologna
Poslovnica banke Intesa Sanpaolo – Via Marconi 51
U subotu, 28. listopada, cijelo će jutro biti posvećeno obiteljima jer će poslovnica banke Intesa Sanpaolo otvoriti svoja vrata djeci klijenata i zaposlenika, koji će u banci moći uživati u zabavnom i edukativnom iskustvu.

Palermo
Poslovnica banke Intesa Sanpaolo – Piazza Castelnuovo 30
U subotu, 28. listopada, cijelo će jutro biti posvećeno obiteljima jer će poslovnica banke Intesa Sanpaolo otvoriti svoja vrata djeci klijenata i zaposlenika, koji će u banci moći uživati u zabavnom i edukativnom iskustvu.

OSTALE INICIJATIVE U INOZEMSTVU

Albanija
Otprilike 10 posto zaposlenika Intesa Sanpaolo Bank Albania dobrovoljno su se javili da 25. i 26. listopada, 2017. održe predavanja u 52 osnovne i srednje škole diljem zemlje. Gotovo 1300 djece starosti između 6 i 10 godina te više od 600 djece starih između 11 i 14 godina sudjelovat će u ovoj inicijativi u kojoj će djelatnici banke predstaviti osnovne koncepte štednje i njihovu važnu ulogu u ostvarenju snova. Ovo je prva inicijativa ove vrste, zbog čega će biti promovirana eksternom i internom komunikacijskom kampanjom putem svih društvenih kanala banke na FB i LN, čime će nastaviti s podizanjem svijesti o „umjetnosti štednje” i doprinosima banke u području financijske edukacije u Albaniji.

Bosna i Hercegovina
U sklopu inicijative ISP-a i obilježavanja Svjetskog dana štednje, ISP BiH organizirat će radionicu za 35 školaraca iz Sarajeva između 6 i 10 godina te posjet poslovnici Centar. Istoga dana, 31. listopada, 2017. također će organizirati zanimljiv kviz u vezi s prikupljanjem i štednjom novca za ispunjenje nekih od dječjih želja. Svim sudionicima kviza bit će podijeljeni pokloni iznenađenja. Ovom prilikom maleni gosti također će dobiti Priručnik o džeparcu za roditelje i djecu koji je posebno pripremljen povodom Svjetskog dana štednje.

Egipat
Potaknut vlastitim strateškim planom financijskog uključivanja te povodom Svjetskog dana štednje, ALEXBANK nastoji obilježiti ovaj dan provođenjem aktivacijskog plana u suradnji s nekolicinom partnera CSR-a. Navedena aktivacija usmjerena je na žene i djecu iz područja u kojima su već pokrenuli projekte i u čiju zajednicu investiraju. Održat će se radionica za žene na kojoj će se raspravljati o temama kao što su važnost štednje i novčano/financijsko planiranje korištenjem materijala koje je ustupio Muzej štednje iz Torina. Također će se održati radionica za djecu na kojoj će se govoriti o važnosti štednje i ponuditi savjeti za štednju, a koja će biti organizirana u suradnji s tri lokalne nevladine organizacije; zakladom Nebny s Njemačkog sveučilišta u Kairu, Educate Me i Kheir Wa Baraka. ALEXBANK će podijeliti 400 bojanki na temu štednje naziva „Moj džeparac” te bojice za djecu u siromašnim krajevima, kao što su Mansheyet Nasser, El Talbeya u Kairu i selo Om Shelbaya u Aswanu, Edfu Centar. Ukupno ima 1000 žena i 1000 djece među korisnicima, a tim za mikrofinancije pridružit će se CSR-ovom timu za vrijeme aktivacije kako bi ženama predstavili ALEXBANK-ove štedne račune.

Rumunjska
Intesa Sanpaolo Bank Romania bit će domaćin edukacijskog laboratorija „Djeca i štednja”, koji će biti namijenjen djeci zaposlenika starosti između 6 i 10 godina. Djeca će zajedno s asistentima iz laboratorija posjetiti poslovnicu banke Intesa Sanpaolo, gdje će kroz igru i zabavne aktivnosti naučiti koje su prednosti štednje te kako upravljati vlastitim novcem.

Rusija
Banca Intesa sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana štednje. Specijalisti i menadžeri banke održat će predavanja o financijskoj pismenosti u osnovnim školama u raznim regijama Rusije (6 regija, 10 škola, više od 300 učenika). Predavanja će trajati od 20. listopada do studenog, ovisno o datumima školskih praznika u pojedinim regijama. Glavni je cilj predavanja objasniti djeci osnovne koncepte štednje i ulaganja, važnost zaposlenja i zarađivanja novca koji je potreban za ostvarenje njihovih ciljeva, razne načine na koje mogu iskoristiti svoj džeparac i način na koji mogu sastaviti jednostavan financijski plan.

Srbija
U sklopu ISP-ove inicijative „Umjetnost štednje“, Banca Intesa udružila se s Narodnom bankom Srbije (NBS) u promidžbi Svjetskog dana štednje i Tjedna štednje kroz projekt financijske edukacije za djecu i mladež. Više od 300 djevojčica i dječaka koji pohađaju osnovne i srednje škole u četiri najveća grada u Srbiji sudjelovat će u lokalnoj inicijativa naziva „Naučite štedjeti“, koja će se odvijati od 30. listopada do 3. studenoga. Inicijativa će uključivati edukativne interaktivne radionice u osnovnim školama u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, koje će voditi zaposlenici Bance Intesa, a tijekom kojih će upoznati djecu s konceptom štednje i osnovama upravljanja novcem. Djelatnici NBS-a istovremeno će organizirati radionice i interaktivnu igru za učenike srednjih škola u Beogradu, dok će za učenike osnovnih škola biti organiziran obilazak centra za posjetitelje središnje banke, uključujući edukacijsku te izložbenu prostoriju u kojoj je trajno postavljena izložba novca.

Slovačka
Povodom obilježavanja Svjetskog dana štednje VUB Banka je osmislila posebni dan edukacije u sjedištu banke za četiri skupine osnovnoškolaca različitih uzrasta. Djeca će u srijedu, 25. listopada, posjetiti sjedište VUB Banke u Bratislavi, gdje će tijekom obilaska voditi stručno osposobljeni volonteri tj. naši kolege iz maloprodajne mreže. VUB je za djecu pripremio pregršt predavanja o štednju te obilazak različitih odjela banke. VUB očekuje da će banku posjetiti oko 120-oro djece (4 skupine od 30 učenika).

Slovenija
U sklopu mjeseca štednje, Intesa Sanpaolo Bank organizirat će niz radionica na temu dječjeg financijskog opismenjavanja. Glavni cilj ovih edukativnih radionica, koje su rezultat volonterskog rada različitih suradnika banke, jest objasniti i naučiti djecu kako da isplaniraju svoju financijsku budućnost te kako da donesu razumne odluke u vezi s novcem. Jednosatne radionice namijenjene su učenicima viših razreda (djeca starosti između 11 i 14 godina) koji će sudjelovati u edukativnim i zabavnim igrama u skupinama, kako bi naučili nešto više o osnovama vođenja osobnih financija. Učenici će u sklopu četiriju glavnih edukacijskih modula naučiti što je štednja, kako razlikovati kratkoročnu korist i troškove, kako postaviti razne financijske ciljeve unutar zadanog vremenskog razdoblja te kako povećati ušteđevinu. Radionice će se održati između 23. i 27. listopada u tri veće osnovne škole u slovenskom primorju, a zatim i u ostalim regijama diljem Slovenije.

Mađarska
CIB Bank krenula je s provođenjem novog edukativnog programa povodom Svjetskog dana štednje. U sklopu programa voditelji poslovnica banke posjetit će više od 50 škola diljem zemlje kako bi na kreativan i razigran način ukazali na važnost štednje djeci staroj između 10 i 15 godina. Djeca će na ovim radionicama obavljati razne zadatke kako bi skupili novac za zajednički cilj koji sami odrede, npr. razredni izlet. Najvažniji cilj programa učenje je o vrijednosti novca te konceptima proračuna i štednje. Samu svrhu štednje objasnit će im u videoporuci „slam“ pjesnik koji je popularan među mladima.

You may also read!

keks

Predstavljen KEKS Pay – jedinstvena aplikacija za besplatno slanje i primanje novaca

Erste banka u utorak je predstavila inovativnu mobilnu aplikaciju pod nazivom KEKS Pay, koja omogućava brzo i sigurno slanje

Read More...
Osječajnik

Osječajnik u Supercaffeu nezaobilazno mjesto zagrebačkog Adventa

Franck je na terasi zagrebačkog kafića Story Supercaffé uz božićnu čajanku predstavio još jednu atraktivnu lokaciju ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa

Read More...
dm

Tisuće građana podržalo dm-ovu donaciju namijenjenu za istraživanje raka prostate

U utorak, 11. prosinca dm je predao donaciju od 64.700 kuna Institutu Ruđer Bošković za istraživanje raka prostate. Donaciju

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.