Inovacije srž poduzetništva temeljenog na znanju

In Konferencije / savjetovanja
inovacije

„Inovativnost je temelj globalne konkurentnosti, a inovacije su nužne ako želimo izvoziti i biti uspješni. Zato moramo stvoriti sustav koji će ih poticati te financirati njihov razvoj i komercijalizaciju na tržištu. Možemo reći da će razvoj Hrvatske u budućnosti ovisiti o tome“, istaknula je direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić na panelu Modeli financiranja inovacijskih projekata koji je održan u sklopu nacionalne izložbe inovacija Inova 2019. na Zagrebačkom velesajmu, čiji je pokrovitelj i Hrvatska gospodarska komora.

Poručila je da se najbolja svjetska gospodarstva temelje na uspješnoj primjeni inovacija. „Inovacije se cijene, traže, potiču i stvaraju i u gospodarstvu i na sveučilištu. Kroz snažne i dobro financirane procese istraživanja i razvoja stvaraju se novi inovativni proizvodi koji se onda komercijaliziraju na tržištu. Inovacije i razvoj proizvoda su u srži razvoja poduzetništva temeljenog na znanju“, pojasnila je Kesić Šapić, koja je u ime HGK primila i zahvalu Hrvatskoj gospodarskoj komori za poseban doprinos uspjehu sajma Inova 2019.

U raspravi su sudjelovali Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ante Janko Bobetko, član uprave Hamag Bicro za inovacije, Marko Kravar, vlasnik tvrtke Termist i potpredsjenik Zajednice za inventivni rad HGK, Ladislav Prežigalo, predsjednik Saveza udruga inovatora Grada Zagrebate i Vjekoslav Majetić iz Dokinga, predsjednik Zajednice za inventivni rad HGK.

Antonić je kazao da ministarstvo provodi brojne aktivnosti u promoviranju inovacija. „Nacionalni inovacijski sustav za industriju smo uspjeli uspostaviti kroz pet tematskih područja. Kroz inovacijska vijeća smo okupili preko 200 stručnjaka, većinom iz privatnog sektora, a konkretne mjere koje se generiraju potiču inovacije“, kazao je Antonić, dodavši da država sve više ulaže u istraživanje i razvoj.

Majetić je kazao da je Hrvatska uvijek bila inovativna zemlja i da su naši stručnjaci dobrodošli u svim industrijama svijeta. „Sve odluke da se pomogne inovatorima su nam neophodne za daljnji rad. Ničem što se serijski proizvodi, primjerice u Kini, mi ne možemo konkurirati. Moramo biti inovativni i tražiti nove niše jer bez toga ne ide“, poručio je, dodavši da inovacija koja ostane u ladici nije inovacija.

„Hamag Bicro je kreirao cijeli set mjera za pomoć malim tvrtkama i inovatorima. Pokrivamo sve, od početnog ideje do prototipa, odnosno i pretkomercijalnu i komercijalnu bazu“, pojasnio je Bobetko, dodavši da su poduzetnicima na raspolaganju razne mjere koje nude maksimalne iznose do čak 20 milijuna kuna, sa sufinanciranjem do 70 posto.

Kravar je rekao da imaju velikih problema s prijavama na programe državnih poticaja za inovacije jer kao plastičari ne spadaju u nijednu prihvatljivu kategorije. Stoga je predložio da se napravi jedan fond rizičnog kapitala koji bi bio dostupan svim tvrtkama, a ne samo start up-ima.

Prežigalo je istaknuo da je zadovoljan trendom inovatorstva kod nas. „Ponekad mi se čini da smo mi inovatori pomalo romantičari u sferi gospodarstva. Nikako da se shvati da je izuzetno bitna efikasnost, nama ništa ne znači ako dobijemo sredstava kroz tri ili četiri godine jer drugi u međuvremenu prijave patente. Nemoguće je da svi uspiju na tržištu, ja bi bio sretan i da 30 posto patenata uspije jer bi time naplatili sve što smo uložili“, poručio je, uz napomenu da moramo kod mladih poticati duh inovatorstva.

You may also read!

facebook

Facebookova akvizicija pod povećalom u Njemačkoj zbog moguće tržišne koncentracije

Njemački regulator tržišnog natjecanja objavio je u petak da provjerava podliježe li Facebookovo planirano preuzimanje inovativne tvrtke Kustomer kontroli

Read More...
wallstreet

Dobri poslovni rezultati kompanija podržali svjetske burze

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, pri čemu su na Wall Streetu dosegnule rekordne razine, što

Read More...
turizam

Izvršni odbor Kamping udruženja Hrvatske: Za spas sezone važno je poštivanje svih mjera. U suprotnom nam prijeti lanjski pogubni scenarij!

Na Izvršnom odboru Kamping udruženja Hrvatske (KUH) predstavnici kamping sektora i članovi odbora složili su se u ocjeni da

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.