Ispijanje čaja smanjuje rizik od kognitivnog propadanja i Alzheimerove bolesti

1-Ispijanje čaja smanjuje rizik od kognitivnog propadanja i Alzheimerove b...

Rezultati najnovijeg istraživanja iz Singapura

Konzumiranje čaja prepolovit će rizik od kognitivnog oštećenja kod osoba starijih od 55 godina, te dramatično smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti kod osoba kod kojih postoje genetičke predispozicije za tu bolest. Riječ je o ključnim nalazima longitudinalnog istraživanja provedenog na 957 starijih osoba. Istraživanje je predvodio Feng Lei, docent na Odsjeku za psihološku medicinu singapurskog Medicinskog fakulteta Yong Loo Lin.

Istraživanjem se došlo do zaključka kako redovno konzumiranje čaja smanjuje rizik od kognitivnog propadanja kod starijih osoba za 50 posto, dok kod nositelja gena ApoE, tj. njegova epsilon 4 (e4) alela, koji je jedan od faktora rizika nastanka Alzheimerove bolesti, može doći do smanjenja rizika od kognitivnog oštećenja za čak 86 posto.

Istraživački tim otkrio je i da neuroprotektivna uloga konzumiranja čaja nije ograničena na određenu vrstu čaja – dok god je čaj napravljen od listića zelenog, crnog ili oolong čaja odnosno listića čajne biljke Camellia sinensis.

„Naši nalazi imat će značajne posljedice za prevenciju demencije. Usprkos visokokvalitetnim pokusima s lijekovima, učinkovita farmakološka terapija za neurokognitivne poremećaje poput demencije i dalje ne postoji, a trenutne strategije prevencije nisu ni blizu onome što se želi postići. Čaj je jedno od najpopularnijih pića na svijetu. Prema podacima iz našega istraživanja, čini se kako jednostavna i jeftina životna navika poput ispijanja čaja može smanjiti rizik od neurokognitivnih poremećaja kasnije u životu“, istaknuo je Feng i naglasio da je potrebno još puno posla kako bi se shvatili biološki mehanizmi koji stoje iza spomenutih koristi.

Feng je dodao i sljedeće: „S obzirom na ono što trenutno znamo, spomenuti dugoročni učinak konzumiranja čaja uzrokuju bioaktivni spojevi u listićima čaja poput katehina, teaflavina, tearubigina i L-teanina. Ti spojevi imaju protuupalni i antioksidantni potencijal te druga bioaktivna svojstva koja mogu zaštititi mozak od žilnih oštećenja i neurodegeneracije. Naše je razumijevanje detaljnih bioloških mehanizama još uvijek prilično ograničeno, što znači da moramo nastaviti istraživati kako bismo pronašli konačne odgovore.“

Tijekom istraživanja od ispitanika su prikupljani podaci o konzumiranju čaja. Ispitanici su bili starije osobe koje su živjele u zajednicama u razdoblju između 2003. i 2005. Svake dvije godine, sve do 2010. godine, procjenjivala se kognitivna funkcija ispitanika uz pomoć standardiziranih alata. Prikupljani su i podaci o stilovima življenja, zdravlju i društvenim aktivnostima. Svi ti potencijalno nerazlučivi i zbunjujući podaci kontrolirani su zahvaljujući statističkim modelima kako bi se osigurala jasnoća i razumljivost nalaza.

Zaključeno je kako je redovno konzumiranje čaja povezano s nižim rizikom od neurokognitivnih poremećaja među starijom kineskom populacijom. Dodano je i kako bi spol i genetički čimbenici mogli utjecati na spomenutu povezanost.

Članak je objavljen u časopisu The Journal of Nutrition, Health & Aging i Science Daily, a vijest je preuzeta s Beveragedaily.com i huffingtonpost.co.uk.

Pročitajte još vijesti!

111 nova linija AGELESS Kozmetike Afrodita

Kozmetika Afrodita ruši stereotipe o idealima ljepote

U prekrasnom ambijentu Boutique Hotela Le Premier u Zagrebu Kozmetika Afrodita je s medijskim predstavljanjem nove kozmetičke linije AGELESS

Read More...
burilovic

76 posto poduzetnika u Hrvatskoj poslovnu i investicijsku klimu smatra nepoticajnom

Većina poduzetnika u Hrvatskoj, njih 76 posto, poslovnu i investicijsku klimu u zemlji ocjenjuje nepoticajnom, 23 posto navodi da

Read More...
dalic bled

Potpredsjednica Vlade RH na sastanku s ministrima susjednih zemalja na temu Agrokora

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić sastala se danas na Bledu s

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake