Ispijanje čaja smanjuje rizik od kognitivnog propadanja i Alzheimerove bolesti

1-Ispijanje čaja smanjuje rizik od kognitivnog propadanja i Alzheimerove b...

Rezultati najnovijeg istraživanja iz Singapura

Konzumiranje čaja prepolovit će rizik od kognitivnog oštećenja kod osoba starijih od 55 godina, te dramatično smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti kod osoba kod kojih postoje genetičke predispozicije za tu bolest. Riječ je o ključnim nalazima longitudinalnog istraživanja provedenog na 957 starijih osoba. Istraživanje je predvodio Feng Lei, docent na Odsjeku za psihološku medicinu singapurskog Medicinskog fakulteta Yong Loo Lin.

Istraživanjem se došlo do zaključka kako redovno konzumiranje čaja smanjuje rizik od kognitivnog propadanja kod starijih osoba za 50 posto, dok kod nositelja gena ApoE, tj. njegova epsilon 4 (e4) alela, koji je jedan od faktora rizika nastanka Alzheimerove bolesti, može doći do smanjenja rizika od kognitivnog oštećenja za čak 86 posto.

Istraživački tim otkrio je i da neuroprotektivna uloga konzumiranja čaja nije ograničena na određenu vrstu čaja – dok god je čaj napravljen od listića zelenog, crnog ili oolong čaja odnosno listića čajne biljke Camellia sinensis.

„Naši nalazi imat će značajne posljedice za prevenciju demencije. Usprkos visokokvalitetnim pokusima s lijekovima, učinkovita farmakološka terapija za neurokognitivne poremećaje poput demencije i dalje ne postoji, a trenutne strategije prevencije nisu ni blizu onome što se želi postići. Čaj je jedno od najpopularnijih pića na svijetu. Prema podacima iz našega istraživanja, čini se kako jednostavna i jeftina životna navika poput ispijanja čaja može smanjiti rizik od neurokognitivnih poremećaja kasnije u životu“, istaknuo je Feng i naglasio da je potrebno još puno posla kako bi se shvatili biološki mehanizmi koji stoje iza spomenutih koristi.

Feng je dodao i sljedeće: „S obzirom na ono što trenutno znamo, spomenuti dugoročni učinak konzumiranja čaja uzrokuju bioaktivni spojevi u listićima čaja poput katehina, teaflavina, tearubigina i L-teanina. Ti spojevi imaju protuupalni i antioksidantni potencijal te druga bioaktivna svojstva koja mogu zaštititi mozak od žilnih oštećenja i neurodegeneracije. Naše je razumijevanje detaljnih bioloških mehanizama još uvijek prilično ograničeno, što znači da moramo nastaviti istraživati kako bismo pronašli konačne odgovore.“

Tijekom istraživanja od ispitanika su prikupljani podaci o konzumiranju čaja. Ispitanici su bili starije osobe koje su živjele u zajednicama u razdoblju između 2003. i 2005. Svake dvije godine, sve do 2010. godine, procjenjivala se kognitivna funkcija ispitanika uz pomoć standardiziranih alata. Prikupljani su i podaci o stilovima življenja, zdravlju i društvenim aktivnostima. Svi ti potencijalno nerazlučivi i zbunjujući podaci kontrolirani su zahvaljujući statističkim modelima kako bi se osigurala jasnoća i razumljivost nalaza.

Zaključeno je kako je redovno konzumiranje čaja povezano s nižim rizikom od neurokognitivnih poremećaja među starijom kineskom populacijom. Dodano je i kako bi spol i genetički čimbenici mogli utjecati na spomenutu povezanost.

Članak je objavljen u časopisu The Journal of Nutrition, Health & Aging i Science Daily, a vijest je preuzeta s Beveragedaily.com i huffingtonpost.co.uk.

Pročitajte još vijesti!

agrokor

AGROKOR: Krajnji rok za prijavu tražbina 11. rujna, a objava u sljedećih 60 dana

Krajnji rok da vjerovnici Agrokora i 77 njegovih povezanih društava prijave svoje tražbine istječe 11. rujna, a tek po

Read More...
Wall-Street

Na Wall Streetu indeksi blago pali, u fokusu Bijela kuća

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica blago pale jer su ulagači oprezni zbog problema u Bijeloj kući

Read More...
benza

Smanjena prekomjerna opskrba i slabiji dolar poduprli cijene nafte

Slabiji dolar podupro je cijene nafte iznad razine od 51 dolar na međunarodnim tržištima, a trgovce su ohrabrile i

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!