Istraživanje sa Stanforda potvrdilo: kava smanjuje upale u tijelu

kava

Znanstvenici Sveučilišta Stanford imaju dobre vijesti za ljubitelje kave

Znanstvenici su više nego ikada prije sigurni kako je odgovor na vječno pitanje „je li kava štetna“ jasno i glasno „ne“. Prema najnovijem istraživanju, objavljenom u časopisu Nature Medicine, starije osobe s niskom razinom upala — koje potiču brojne, ako ne i većinu ozbiljnijih bolesti — neočekivano su imale nešto zajedničko: sve su konzumirale kofein.

Što su više kofeina pili, to su bili zaštićeniji od kroničnih upala“, istaknuo je autor istraživanja dr. David Furman, izvanredni profesor na Zavodu za imunitet, transplantacije i infekcije na Sveučilištu Stanford.

Tijekom istraživanja Furman i njegove kolege analizirali su uzorke krvi 100 mlađih i starijih osoba. Kod starijih je osoba zabilježena veća aktivnost u nekoliko gena koji su povezani s upalama — što i nije tako čudno jer broj upalnih stanja u tijelu obično raste s godinama. Vjeruje se kako su upale zajedničke svim kroničnim bolestima koje se javljaju kod starijih ljudi, uključujući dijabetes, povišeni krvni tlak, srčane probleme, rak, bolesti zglobova i Alzheimerovu bolest. „Većina tih bolesti koje dolaze s godinama nisu staračke bolesti, već posljedica upala“, izjavio je Furman. Naime, što su aktivniji bili spomenuti geni, to je bilo vjerojatnije da će osoba imati povišeni krvni tlak i arteriosklerozu.

Osim toga, svi oni koji su imali niske razine tih čimbenika (čak i starije osobe) bili su zaštićeni od upala. Imali su i još nešto zajedničko: svi su redovito konzumirali kofein. Kod osoba koje su pile više od pet šalica kave dnevno zabilježene su ekstremno niske razine aktivnosti na putu upalnog gena. Istraživači tvrde kako kofein nastanjuje to područje i isključuje upalni put.

Kako ističu znanstvenici, cilj nije potpuni nestanak svih tragova upale. Naime, upala je važna funkcija imunološkog sustava koji je koristi kako bi se borio protiv infekcija i mogućih otrovnih spojeva. No kod starijih ljudi taj proces nije tako dobro reguliran kao što je kod mlađih osoba.

Jasno je kako se u procesu starenja nešto ‘kvari’ pa sve slabije upravljamo upalom“, istaknuo je dr. Mark Davis, profesor mikrobiologije i imunologije i direktor Zavoda za imunitet, transplantacije i infekcije na Sveučilištu Stanford. „No u ovom smo znanstvenom radu identificirali put koji ranije nije bio povezan s upalama. Zahvaljujući slici puno veće razlučivosti, uspjeli smo istaknuti starenje i čimbenike koji bi trebali biti markeri za upalu.“

Ključno će biti shvatiti u kojem se trenutku upalni odgovor počinje pogoršavati toliko da ostaje izvan kontrole. U svom sljedećem istraživanju Furman i kolege će istražiti imunološke sustave tisuću osoba. Furman se nada kako će dobivene podatke iskoristiti za razvoj referentnog raspona komponenti imunološkog sustava koji će ljudima reći jesu li njihove razine uobičajene ili postoji povećani rizik od kroničnih bolesti čije nastajanje potiču upale.

U međuvremenu, bilo bi dobro slijediti primjer osoba koje konzumiraju kofein, a imaju niske razine upala, i popiti šalicu, dvije kave.

Pročitajte još vijesti!

kras

Kraš grupa uvećala neto dobit za 73 posto na 25,6 milijuna kuna

Kraš grupa je u 2016. ostvarila neto dobit od 25,6 milijuna kuna, što je 10,8 milijuna kuna ili 73

Read More...
porec

Valamar s visokim prihodima i snažnim rastom dobiti

Valamar Riviera u poslovnoj 2016. godini ostvarila je konsolidiranu neto dobit od 342,3 milijuna kuna, što je znatno povećanje

Read More...
hamag

Putem Hamag-Bicroa ugovorena dva istraživačka projekta vrijedna više od 2 milijuna kuna

Istraživačko-razvojne tvrtke CADCAM Grupa i Energy Plus osigurale su kroz program Eureka Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!