Izvoz parketa unatoč koroni porastao za 40 posto

In Izvoz
parketi

Iako je korona narušila i poslovanje drvno-prerađivačkog sektora, dobar dio domaćih parketara unatoč zatvaranjima globalnog gospodarstva bilježi rast izvoza i prihoda.

Tako je u prvih osam mjeseci prošle godine ostvaren porast vrijednosti izvoza gotovog parketa od gotovo 40 posto, sa 26,9 milijuna eura u istom razdoblju 2019. godine na 37,7 milijuna eura u 2020. Paralelno s tim smanjen je i uvoz za 14 posto, s 4,43 milijuna eura u prvih osam mjeseci 2019. na 3,67 milijuna u istom promatranom periodu u 2020.

Hrvatska gospodarska komora provela je anketu o utjecaju korone na poslovanje drvoprerađivača koju je ispunilo i 11 proizvođača parketa. Od tog broja tvrtki, njih četiri imaju rast prihoda i poboljšanu likvidnost, tri bilježe istu razinu prihoda, dok su ostali zabilježili pad.

„Što se izvoza općenito tiče, nažalost, nije bilo velikih sajmova osim Las Vegasa u prvom mjesecu pa nismo imali mogućnost direktnog susreta s potencijalnim kupcima. Najveći utjecaj krize osjetili smo u četvrtom i petom mjesecu, prvenstveno kroz pad na francuskom, talijanskom i engleskom tržištu, ali rješenje smo našli u supstituciji. Pad potražnje nadoknadili smo povećanjem prodaje na njemačkom tržištu. Domaće tržište također se pokazalo stabilnim zbog velikog broja objekata koji su bili u završnoj fazi izgradnje i tu je bilo dosta posla za nas proizvođače podova i parketa“, istaknuo predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Igor Josip Leščić iz tvrtke Drvoproizvod koja izvozi 80 posto svoje proizvodnje.

Većina ispitanika (6 tvrtki) zadržala je radnike ili povećala broj zaposlenih (3 tvrtke), dok su dvije tvrtke već otpustile radnike. Nepovoljan utjecaj pandemije na tržište najviše se očituje kroz pritisak na ostvarene prodajne cijene, tako sedam tvrtki svjedoči o nižim prodajnim cijenama, nepromijenjene cijene navode četiri tvrtke, dok nitko nije uspio ostvariti više cijene.

Iako prema rezultatima ankete većina domaćih parketara nije imala pretjerano optimistična očekivanja za 2021., priliku za oporavak gospodarstva, pa tako i ove branše, mogli bi pronaći u obnovi objekata razrušenih potresom.

„Sve domaće tvrtke iz drvnog sektora imaju kvalitetu i moraju igrati značajnu ulogu u sanaciji Sisačko-moslavačke županije te Zagreba i okolice. Od piljene građe, krovnih konstrukcija, preko podova, parketa i stolarije pa sve do namještaja, imamo vrhunske proizvode i možemo sudjelovati u svakoj fazi obnove“, naglašava Leščić i poručuje da bi se u tom procesu trebalo okrenuti i ugradnji sistema grijanja na obnovljive izvore energije kako bi dali priliku domaćim proizvođačima briketa i peleta.

You may also read!

zaher

Subvencije odigrale pozitivnu ulogu na tržištu nekretnina u nekim županijama

Tržište nekretnina u Hrvatskoj u 2020. zadržalo je neke trendove započete u 2019. godini, ali su pandemija i potres

Read More...
martina Nimac Kalcina

Zajednica obiteljskog turizma HGK resornom ministarstvu iznijela prijedloge mjera za olakšanje poslovanja

Privatni smještaj prošle godine izgubio 14 tisuća kreveta i tri tisuće iznajmljivača. Oslobođenje plaćanja prve rate godišnjeg paušalnog poreza na

Read More...
ugostitelji

Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore: očekujemo potporu poslovanju ugostitelja na dulje razdoblje

Najavljeno otvaranja terasa ugostiteljskih objekata korak je ka normalizaciji poslovanja, iako za većinu ugostitelja takav oblik rada neće donijeti

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.