Izvoz ukrajinskih žitarica preko rumunjske Constante već nadmašio prošlu godinu

In Vijesti iz svijeta
zito

Ukrajina je od početka godine preko rumunjske crnomorske luke Constante već izvezla više žitarica nego u cijeloj 2022., objavila je u petak lučka uprava.

Od siječnja do kolovoza Ukrajina je preko Constante isporučila 9,2 milijuna metričkih tona žitarica, rekli su Reutersu iz lučke uprave. U 2022. isporučeno je 8,6 milijuna tona.

U posljednje vrijeme tempo isporuka usporava zbog pojačanih ruskih napada.

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci ukrajinski proizvođači otpremili su preko Constante 8,1 milijun tona žita, prema podacima lučke uprave.

Ukrajina spada među glavne svjetske izvoznike žitarica, a Constanta je Kijevu sada najveća alternativna izvozna ruta. Žitarice se otpremaju cestovnim i željezničkim putem i Dunavom.

U srpnju Moskva je suspendirala sudjelovanje u sporazumu koji je jamčio siguran prolaz pošiljki kroz Crno more, tražeći da se odmrzne blokada ruskih pošiljki gnojiva i žitarica. U međuvremenu ruske oružane snage u više su navrata gađale ukrajinske luke na Dunavu.

Ukrajina zato pojačava isporuke cestom i željeznicom, rekli su ovih dana brokeri.

Rumunjski ministar prometa Sorin Grindeanu sastat će se tijekom dana u Constanti s predstavnicima Ukrajine, Moldavije, Europske komisije i SAD-a kako bi razgovarali o mogućnostima jačanja tranzita.

Bukurešt je poručio da u idućim mjesecima namjerava udvostručiti mjesečni kapacitet za tranzit ukrajinskog žita, na četiri milijuna tona, dodavši su već počeli ulagati u infrastrukturu.

Ukrajinsko žito natječe se u Constanti za prostor s domaćim poljoprivrednim proizvodima i onima iz susjednih zemalja koje nemaju izlaz na more, uključujući Mađarsku i Srbiju.

Luka je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci isporučila 22,2 milijuna tona žitarica, objavila je uprava, rekavši i da bi trebali nadmašiti godišnji rekord, koji iznosi oko 25 milijuna tona. (H)

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design