Jabukovac na sedam hektara koji obrađuje cijela obitelj

In Promocije / novi proizvodi
OPG Čeh

Jabuke volimo jer su uvijek dostupne, nisu preskupe, a biramo ih ponajprije prema izgledu, cijeni, podrijetlu i ambalaži. No, kakav je zapravo put koji te ukusne jabuke pređu od nasada do naših domova?

U uzgoj jabuka ponekad je uključena cijela obitelj, kao što je to slučaj s obitelji Čeh iz okolice Čakovca. Tijekom cijele godine o jabukama brinu Mladen Čeh, supruga i četvorica sinova. Nakon berbe slijedi zimska rezidba, pa ručno prorjeđivanje, potom prskanje te ljetna rezidba. Bez svega toga, ali i modernog sustava za zaštitu voćki od vremenskih nepogoda i navodnjavanja nema ni okrugle i ukusne jabuke u kojoj uživaju sve generacije. “Velika je prednost kada proizvođač ima integriranu proizvodnju jer rizik smanjuje na minimum. Mi smo prvi u Hrvatskoj, i to 2002. godine, uveli sustav za zaštitu od tuče. Nisam želio da sav naš trud bude uništen vremenskom nepogodom i zato konstantno ulažem u zaštitu nasada, mehanizaciju i tehnologiju. Bez toga se nikako ne može”, naglašava Mladen.

U voćnjaku od sedam hektara bere se ukupno deset sorti jabuka, a dnevno znaju ubrati i do osam tona ove slasne voćke. Uz najpoznatije idared, zlatni i crveni delišes, jonagold i granny smith, tu su i elstar, pinova, gala, braeburn i sunrise.

Jabuka je prilično nježna i osjetljiva, a obitelj Čeh ih bere isključivo ručno jer ne želi da se oštete i natuku. Ne pobire se sve odjednom, već se jabuke odabiru ovisno o trenutku kada će biti najljepše i najkvalitetnije. Jabuke nikako ne valja samo trgati s grana, plod je zreo za berbu samo ako se može lako ubrati, odnosno kada se peteljka jabuke može lako odvojiti od grane ako se okrene. Očarat će vas njihov izvanredan okus i svježina koji mogu nastati samo na jednom mjestu – na plodnim međimurskim brežuljcima.

You may also read!

tesla

Uskoro kreće međunarodni kamp za mlade: „Tesline inovacije – svjetske inspiracije”

Cilj projekta “Tesla i mi – TIM” međunarodni kamp za mlade s tehničkom i poduzetničkom idejom pod sloganom „Tesline

Read More...
porec

Jadran je ozbiljno ugrožen, ali inovacije bi mogle pomoći u njegovoj zaštiti

Na Međunarodnom inovacijskom samitu koji se u sklopu projekta Innovamare održava online od 28. do 30. listopada svjetski priznati

Read More...
Prodavaonica dm-a

dm nagradio djelatnike za rad u izvanrednim okolnostima

U znak zahvalnosti za iznimno velik trud i angažman u zahtjevnim i nepredvidivim uvjetima koji su posljedica epidemije koronavirusa,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.