Na Jadranskom sajmu u Budvi otvorena otvorene tri sajamske manifeastacije

In Sajmovi i izložbe
budva

Na Jadranskom sajmu u Budvi danas su svečano otvorene tri sajamske manifeastacije, i to 39. Sajam građevinarstva, 12. Sajam vode, vodovodi i sanitarne tehnologije i 5. Sajam energetike.

Nakon svečanog otvaranja, sajamske hale obišao je ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip sa svojim suradnicima, kao i predstavnici Privredne komore Crne Gore, koji su tradicionalni partneri i učesnici sajamskih manifestacija.

Na samom svečanom otvaranju, direktor Jadranskog sajma doc.dr. Rajko Bujković izrazio je posebno zadovoljstvo činjenicom da će ovo društvo sljedeće godine u ovo vrijeme obilježiti respektabilan jubilej – 50 godina uspješnog rada.

“Dakle, daleke 1968. godine, naše sajamske hale sagrađene su u rekordnom roku od 40 dana. Nažalost, plan nije do kraja realiziran, jer tada planirana centralna hala, površine 400 m2 pod jednim krovom, nije sagrađena, ali želim vjerovati i nadati se da će naredna 2018. godina označiti početak radova suvremenog kongresno – sajamskog centra ovdje u Budvi.

Ovogodišnje sajamske manifestacije okupile su 118 direktnih ali, želimo naglasiti, i indirektnih izlagača. Upravo, specifičnost tržišta Crne Gore je da se dominantno pojavljuje značajan broj indirektnih učesnika.

budvaČinjenica je da ove godine u strukturi izlagača na Sajmu više od 60% onih koji dolaze iz inozemstva, i to je prilika za kompanije koje posluju u Crnoj Gori da dodatno internacionaliraju svoje poslovanje i stupaju u složenije oblike poslovne suradnje sa inozemstvom, i to na poslovima zajedničke proizvodnje i zajedničkog nastupa na trećim tržištima” – kazao je Bujković.

Svim izlagačima poželio je poslovni uspjeh, i da u okviru sajamskih manifestacija, prepoznaju, zabilježe i, naravno, započnu nove aktivnosti i nove poslovne poduhvate.

Aktualne sajamske manifestacije svečano je otvorila ispred Ministarstva održivog razvoja i turizma, iz Direktorata za građevinarstvo, Rina Ivančević, koja je tom prilikom kazala:

“Poznato je da je gradevinarstvo široka inženjerska disciplina planiranja, projektiranja, građenja, održavanja i upravljanja koja uz sebe vezuje veliki dio ostatka privrede, i kao takva predstavlja značajan dio ekonomije svake države, a svakako i Crne Gore.

Iz tog razloga Vlada Crne Gore ima za cilj unapređenje poslovnog ambijenta i stvaranja boljih uslova za investiciona ulaganja”.

Predočavajući podatke o broju izdanih građevinskih dozvola, kako od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma, tako i od strane lokalnih uprava, Ivančević je konstatirala da se može zaključiti da postoji sve veća zainteresiranost domaćih i stranih investitora i da napori Vlade Crne Gore za unapređenje poslovnog ambijenta idu u pravom smjeru.

“Primjera radi, Ministarstvo je u 2016. godini, do ovog perioda izdalo 56 građevinskih dozvola za hotele, turistička naselja, male hidroelektrane, infrastrukturne i druge objekte s ukupnim predračunskim vrijednostima investicija od 410.890.585 €, dok je ove godine taj broj znatno povećan. Do sada je izdana 81 građevinska dozvola s ukupnim predračunskim vrijednostima investicija od 742.484.608,00 €” – navela je Ivančević.

Kada je riječ o lokalnim upravama, iznijela je podatak da su ukupno za prvih 6 mjeseci prošle godine izdane 483 građevinske dozvole, dok je za prvih 6 mjeseci ove godine izdano ukupno 546, od čega najveći broj u Podgorici, Kotoru i Budvi.

Proglašavajaući Sajam otvorenim, Ivančević je izrazila nadu da će tokom ova četiri sajamska dana svi ponijeti najljepše impresije, kao i da ćе suradnja među privrednicima u ovoj oblasti biti dodatno proširena i osnažena.

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.