Janina ambasadorica Vernesa Smolčić ugostila mlade astrofizičare

In Dualni sustav obrazovanja
Janina ambasadorica Vernesa Smolčić ugostila mlade astrofizičare

Na druženju u Zvjezdarnici Zagreb astrofizičarka Vernesa Smolčić mladim je nadama astrofizike otkrila tajne svemira i dala im savjete o pomicanju vlastitih granica.

Peteročlani hrvatski tim mladih astrofizičara koji je sudjelovao na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike 2019. u Mađarskoj, na druženju s Vernesom Smolčić u Zvjezdarnici Zagreb otkrivao je ljepote svemira. Mladim zaljubljenicima u astronomiju ovo je druženje bila svojevrsna kruna dosadašnjeg rada i truda, ali i spomenutog natjecanja.

Vernesa Smolčić je redovna profesorica Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, svjetski priznata mlada znanstvenica i astrofizičarka iza koje stoje vrhunski rezultati te je zbog svojih uspjeha odabrana i kao ambasadorica kampanje „Duboko iznad svih“ prirodne mineralne vode Jana.

Vernesa je u neformalnom izlaganju ispričala svoj put od djetinjstva, kada je sanjala da bude kaskaderka, preko proučavanja crne rupe i prošlih vremena, do trenutne suradnje s Janom. Naglasila je kako niti jedan san nije prevelik i da je često potrebno posegnuti duboko u sebe i otkriti zvijezde te kako se u njima nalazi najveća snaga, koja može prevladati svaki izazov.

„Znanost nije skupljanje postojećih, nego stvaranje novih znanja. Za razliku od bilo koje druge znanosti, mi doslovno gledamo u prošlost. Posao znanstvenika je, među ostalim, pisati i prijavljivati se na natječaje kako bi se osigurao nastavak posla i karijere. Uspijevaju oni koji vjeruju u sebe, oni koji se neće obeshrabriti padovima. Drago mi je vidjeti kvalitetne, marljive i pametne mlade ljude zainteresirane za astronomiju i astrofiziku, koje čekaju uzbudljiva putovanja i veliki uspjesi.“, zaključila je Vernesa Smolčić.

Da bi ovakvih edukativnih druženja za mlade znanstvenike trebalo biti više slažu se oni sami, ali i Dragan Roša, ravnatelj Zvjezdarnice Zagreb i predsjednik Hrvatskoga astronomskog društva: „Malo ljudi zna da u Hrvatskoj već gotovo pola stoljeća postoje natjecanja iz astronomije. Ona nije redoviti školski predmet, ali za nju postoji velik interes jer je atraktivna. Tim mladim ljudima Vernesa Smolčić je uzor, a današnje druženje s njom vjetar u leđa i motivacija za nove uspjehe.“, zaključio je Roša.

Nakon druženja s Vernesom, uslijedila su brojna pitanja mladih znanstvenika, dok su svi zainteresirani za tajne svemira svoja pitanja postavljali i na Janinom Instagram profilu (jana_water), a odgovori su bili emitirani na IGTV-u.

You may also read!

Zagreb Advent Run oborio sve rekorde: više od 4300 kostimiranih trkača preplavilo zagrebačke ulice

Zagreb Advent Run oborio sve rekorde: više od 4300 kostimiranih trkača preplavilo zagrebačke ulice

Osmo izdanje najveće europske adventske utrke Zagreb Advent Run u nedjelju je okupilo više od 4300 trkača iz više

Read More...
Wall street

Svjetske burze u plusu jer se očekuje ostvarenje ‘laganog gospodarskog prizemljenja’

Na svjetskim burzama protekloga tjedna vodeći indeksi su porasli, pri čemu je američki S&P dosegnuo najvišu razinu od ožujka

Read More...
Ključ sigurnosti prevencija i cjeloživotno učenje

Ključ sigurnosti prevencija i cjeloživotno učenje

U organizaciji ZIRS Učilišta - Ustanove za obrazovanje odraslih, Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, i suorganizatora Hrvatskog društva za medicinu rada

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design