Janina ambasadorica Vernesa Smolčić ugostila mlade astrofizičare

In Dualni sustav obrazovanja
Janina ambasadorica Vernesa Smolčić ugostila mlade astrofizičare

Na druženju u Zvjezdarnici Zagreb astrofizičarka Vernesa Smolčić mladim je nadama astrofizike otkrila tajne svemira i dala im savjete o pomicanju vlastitih granica.

Peteročlani hrvatski tim mladih astrofizičara koji je sudjelovao na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike 2019. u Mađarskoj, na druženju s Vernesom Smolčić u Zvjezdarnici Zagreb otkrivao je ljepote svemira. Mladim zaljubljenicima u astronomiju ovo je druženje bila svojevrsna kruna dosadašnjeg rada i truda, ali i spomenutog natjecanja.

Vernesa Smolčić je redovna profesorica Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, svjetski priznata mlada znanstvenica i astrofizičarka iza koje stoje vrhunski rezultati te je zbog svojih uspjeha odabrana i kao ambasadorica kampanje „Duboko iznad svih“ prirodne mineralne vode Jana.

Vernesa je u neformalnom izlaganju ispričala svoj put od djetinjstva, kada je sanjala da bude kaskaderka, preko proučavanja crne rupe i prošlih vremena, do trenutne suradnje s Janom. Naglasila je kako niti jedan san nije prevelik i da je često potrebno posegnuti duboko u sebe i otkriti zvijezde te kako se u njima nalazi najveća snaga, koja može prevladati svaki izazov.

„Znanost nije skupljanje postojećih, nego stvaranje novih znanja. Za razliku od bilo koje druge znanosti, mi doslovno gledamo u prošlost. Posao znanstvenika je, među ostalim, pisati i prijavljivati se na natječaje kako bi se osigurao nastavak posla i karijere. Uspijevaju oni koji vjeruju u sebe, oni koji se neće obeshrabriti padovima. Drago mi je vidjeti kvalitetne, marljive i pametne mlade ljude zainteresirane za astronomiju i astrofiziku, koje čekaju uzbudljiva putovanja i veliki uspjesi.“, zaključila je Vernesa Smolčić.

Da bi ovakvih edukativnih druženja za mlade znanstvenike trebalo biti više slažu se oni sami, ali i Dragan Roša, ravnatelj Zvjezdarnice Zagreb i predsjednik Hrvatskoga astronomskog društva: „Malo ljudi zna da u Hrvatskoj već gotovo pola stoljeća postoje natjecanja iz astronomije. Ona nije redoviti školski predmet, ali za nju postoji velik interes jer je atraktivna. Tim mladim ljudima Vernesa Smolčić je uzor, a današnje druženje s njom vjetar u leđa i motivacija za nove uspjehe.“, zaključio je Roša.

Nakon druženja s Vernesom, uslijedila su brojna pitanja mladih znanstvenika, dok su svi zainteresirani za tajne svemira svoja pitanja postavljali i na Janinom Instagram profilu (jana_water), a odgovori su bili emitirani na IGTV-u.

You may also read!

MAGROS 2022 - Naglasak na novim izazovima

MAGROS 2022 – Naglasak na novim izazovima

Tema ovogodišnje 34. tradicionalne konferencije trgovaca i proizvođača MAGROS 2022 bila je vrlo izazovna. Riječ je o trgovini u

Read More...
FORTENOVA

Ugovor o suradnji Fortenova grupe i EI Hrvoje Požar na izradi studije izračuna ugljikovog otiska u Fortenova grupi

Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar potpisali su ugovor o suradnji na izradi studije izračuna ugljikovog otiska Fortenova

Read More...
Vesna Pavković (dm) Helena Nađ

Proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača od studenog u dm-u

U ponudi dm-a od studenog 2022. godine bit će dostupni proizvodi brenda Prirodna kozmetika Helena iz Podgorača koje je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design