Još jedan velik korak Hrvatske u procesu europskih integracija

In Vijesti iz svijeta
eu

U petak potvrđen ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam ERM II i bankovnu uniju još je jedan velik uspjeh Hrvatske i njezine ekonomske politike. Hrvatska je put prema zamjeni nacionalne valute eurom zacrtala već samim početkom pregovora oko pristupanja Europskoj uniji, ali budući da ne postoji pravilo o nužnom razdoblju uvođenja eura, Hrvatska je kao i druge članice sama odredila svoje korake na tom putu. Izrađene analize su pokazale da su uz specifičnosti Hrvatske, prije svega visoku i dugogodišnju razinu euroiziranosti, prednosti uvođenja eura veće od nedostataka, te je započet taj prilično zahtjevan proces koji je doveo do današnje odluke europskih institucija. Međutim, nije bila dovoljna samo želja.

Trebalo je ispuniti kriterije konvergencije, dobiti službenu potvrdu prihvaćanja hrvatskog pisma namjere za ulazak u ERM II i pripadajućeg akcijskog plana s reformskim mjerama, a onda taj plan i provesti.

Provedbu plana pozitivno su ocijenile države članice europodručja, Europska središnja banka i Europska komisija, što je omogućilo ulazak Hrvatske u ERM II. Tako je napravljen jedan od najvažnijih koraka prema očekivanom uvođenju eura kao službene valute plaćanja u RH.

Hrvatska gospodarska komora stoga čestita uključenima u ove procese te izražava nadu da će u najkraćem mogućem roku doći do uvođenja eura. Zamjena nacionalne valute eurom trebala bi, prema ocjeni HGK, olakšati poslovanje poduzetnika, prije svega, ukidanjem valutnog rizika, ukidanjem mjenjačkih troškova te potencijalnim rastom kreditnog rejtinga i nižim troškovima financiranja, ali i prednostima dodatnog financiranja koje, primjerice, u aktualnoj krizi izazvanoj širenjem koronavirusa imaju članice europodručja.

You may also read!

lopar

Rajska plaža u Loparu domaćin devetog Festivala skulptura u pijesku

Na Rajskoj plaži u Loparu na otoku Rabu od 11. do 14. kolovoza 2020. godine održat će se Festival

Read More...
Erste

EBRD dodijelio Erste banci TFP nagradu za najuspješniju banku partnera u Hrvatskoj treću godinu zaredom

U sklopu dodjele priznanja najuspješnijim bankama partnerima za 2019. godinu, u okviru programa TFP (Trade Facilitation Programme), EBRD je

Read More...
pevex

Kako će raditi Pevex tijekom blagdana Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Odlukom Uprave tijekom blagdana 'Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja' radit će svih 25 prodajnih centara,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.