Kak’ se nekad dobro jelo zahvaljujući i plinskom kromatografu s početka 70-ih

In DOP
AlphaChroma

Rijedak primjerak plinskog kromatografa Packard, model Becker 409, darovala je sredinom lipnja tvrtka AlphaChrom Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Moderan plinski kromatograf jedan je od instrumenata čiji se rezultati često mogu vidjeti u popularnim kriminalističkim serijama, poput CSI-a, gdje omogućuju rješavanje raznih zločina. Manje je poznato da je davno prije ovakav uređaj imao sasvim druge zadatke, naš je instrument brinuo o kvaliteti hrane, mlijeka i ostalih namirnica na kojima smo odrastali.

Svoje najbolje dane tijekom 70-ih i 80-ih godina ovaj je instrument proveo analizirajući prehrambene uzorke na Poljoprivrednom fakultetu, a posljednjih je 10-ak godina izazivao znatiželju zaposlenika i posjetitelja AlphaChroma. Tako je pronađeno i nekoliko znanstvenih radova diljem bivše države u kojima je korišten identičan model plinskog kromatografa među kojima je i rad grupe znanstvenika pod nazivom „Određivanje sastava triglicerida mliječne masti primenom plinske kromatografije“ objavljen u časopisu Mljekarstvo 1984. Napredak prehrambene industrije jednim dijelom možemo zahvaliti upravo njemu.

Sada smo odlučili poslati ga u zasluženu mirovinu, ali i kao podsjetnik povijesti svima koji posjete muzej. Kako bi dobio svoje trajno mjesto i novu funkciju, darovali smo ga Tehničkom muzeju kamo su ga brižno prenijeli djelatnici AlphaChroma.

You may also read!

Adris

Zaklada Adris: Zaključen petnaesti donacijski ciklus

Zaklada će i ove godine poduprijeti projekte vezane uz unapređenje zdravlja i novih metoda liječenja. *S osobitim senzibilitetom za

Read More...
AGRIVI

AGRIVI dobitnik prestižne nagrade Ujedinjenih naroda za inovacije u poljoprivredi

Kvalitetna rješenja za digitalnu poljoprivrede učinkovito mijenjaju način proizvodnje hrane, a AGRIVI je još jednom potvrdio da je u

Read More...
Franck Crema

Franck Crema – dvostruki način pripreme prave turske kave

Franck Crema može se pripremati na klasičan način, kuhanjem u džezvi i praktičan način, jednostavnim prelijevanjem vrućom vodom. Franck je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.