Kamatna stopa na APN kredite u Erste banci od 2,4% do 3,0%

In Bankarstvo
erste

Kamatna stopa na stambene kredite uz subvenciju, u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), u Erste banci se kreće u rasponu od 2,4% do 3,0 %, ovisno o odabranom modelu. Kod kredita uz valutnu klauzulu u eurima, kamatna stopa iznosi 2,4% u najmanje prvih sedam godina otplate, kada je u primjeni fiksna kamatna stopa, odnosno 2,8% (2,46 postotnih bodova+6M NRS1 za EUR) u preostalom razdoblju otplate kredita, kada se primjenjuje promjenjiva kamatna stopa.

Kamatna stopa kod stambenih kredita u kunama iznosi 2,9% u najmanje prvih sedam godina otplate, kada je u primjeni fiksna kamatna stopa, odnosno 3,0% (2,72 postotna boda+6M NRS2 za HRK) u preostalom razdoblju otplate kredita, kada se primjenjuje promjenjiva kamatna stopa.

Visina efektivne kamatne stope ovisi o ročnosti kredita, načinu otplate te visini premije osiguranja nekretnine, koja se može razlikovati u pojedinačnim slučajevima, ovisno o preferencijama klijenata. U skladu s time, efektivna kamatna stopa može se kretati u rasponu od 2,58% do 3,50%, kada su u pitanju krediti uz subvenciju uz valutnu klauzulu u eurima, odnosno od 3,01% do 3,50% kod kredita u kunama.

Stambeni krediti uz subvenciju odobravaju se s rokom otplate od 15 do 30 godina, u iznosu do najviše 2 milijuna kuna za kunske kredite, odnosno 500.000,00 eura za kredite uz valutnu klauzulu. Subvencionira se iznos do maksimalnih 100.000,00 eura, odnosno do najviše 1.500,00 eura po metru kvadratnom, odnosno odgovarajući iznos kunske protuvrijednosti na dan isplate kredita.

Međutim, iznos kredita može biti veći od navedenih vrijednosti, ali se razlika ne subvencionira. Subvencija mjesečnog anuiteta ili rate iznosi od 30% do 51%, ovisno o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi, u skladu sa Odlukom o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti (NN br.132/17.)

Erste banka kredite u ovom programu odobrava bez naknade za obradu, interkalarne kamate te troška procjene nekretnine. Za realizaciju nisu potrebni niti garantni polog, polica osiguranja života te obvezni status klijenta, dok posebnu pogodnost predstavlja popust od 20% na premiju police osiguranja imovine kod Wiener osiguranja Vienna Insurance Group d.d.

Mogući dodatni trošak za klijente u proceduri podizanja subvencioniranog stambenog kredita predstavljaju potvrde o urednosti izvršenja obveza u drugim financijskim institucijama, potrebne za utvrđivanje kreditne sposobnosti. Također, nakon odobrenja APN-a, klijenti trebaju računati na troškove police osiguranja imovine, javnobilježničke troškove, kao i troškove upisa hipoteke i vlasništva u zemljišnim knjigama.

U okviru prošlogodišnjeg programa subvencioniranih stambenih kredita u suradnji s APN-om, Erste banka realizirala je 473 kredita, ukupnog volumena u iznosu od oko 239 milijuna kuna, što je iznosilo oko 16% ukupno plasiranih kredita u okviru programa. Temeljem dosadašnjih upita klijenata, Erste banka očekuje da će u ovoj godini interes za stambenim subvencioniranim kreditima biti i veći.

You may also read!

Erste fragment

„Kriza kao prilika“ – u tijeku natječaj za šesnaeste Erste fragmente

Jedinstveni natječaj za mlade umjetnice i umjetnike do 30 godina Erste fragmenti, otvoren je po šesnaesti put. Prijave se

Read More...
Rovinj-1

Istra želi postati top destinacija i za IT stručnjake

Istra je već odavno poznata kao vrhunska turistička destinacija, a tvrtke iz ICT sektora koje djeluju putem Strukovne grupe

Read More...
turizam

Poduzetnici Primorsko-goranske županije lani s dobiti od milijardu kuna

Poduzetnici Primorsko-goranske županije u prošloj su godini ostvarili konsolidiranu neto dobit u iznosu od milijardu kuna, što je povećanje

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.