Kamping turizam raste, perspektiva dobra

In Novi turistički kapaciteti
tuhelj

Kamping turizam u Hrvatskoj raste, ima prostora za daljnji napredak, a perspektive su dobre, ocijenjeno je na 12. Kongresu hrvatskog kampinga koji se u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske održava u Termama Tuhelj.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić na otvorenju kongresa je istaknuo da kamping segment turističke ponude raste, kao i drugi turistički sektori.

“Od početka godine ostvarili smo 2,9 milijuna dolazaka i gotovo 19 milijuna noćenja, što je porast od tri posto u dolascima i nešto više od jedan posto u noćenjima. To je potvrda da i kamping turizam u Hrvatskoj raste, i u smislu turističkog prometa i u smislu kvalitete, što je najbitnije s obzirom na ulaganja i na činjenicu da iz godine u godinu rastu i zvjezdice, odnosno razina kategorije kampova u Hrvatskoj”, rekao je Staničić.

Dodao je da bi i budućnost kampinga trebala biti “iznimno svijetla i pozitivna”, s obzirom na prostor za rast te potražnju na europskom tržištu.

“Traže se nove destinacije i visoka kvaliteta kamping ponude. Hrvatska ima priliku pozicionirati se kao kamping destinacija upravo na ključnim turističkim tržištima kao što su Njemačka, Nizozemska, Slovenija, Austrija”, kazao je direktor HTZ-a.

Dodao je da su kampisti postali zahtjevni, profinjeni i sofisticirani gosti.

Dobre rezultate predsjednik Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske Tihomir Nikolaš objašnjava investiranjem u kvalitetu kamping ponude, blizinom atraktivne obale emitivnim tržištima te trudom djelatnika u kampovima.

“Mi smo deseti u Europi po kapacitetu kampova. Jako smo zanimljivi, imamo samo dva posto domaćih gostiju i praktički 19 milijuna noćenja stranih gostiju. Kad gledamo po (statističkim) regijama, Jadranska Hrvatska je nakon francuske regije Languedoc druga je u Europi po broju noćenja“, rekao je Nikolaš.

Spomenuo je i probleme s kojima se susreće hrvatska kamping industrija poput vlasništva nad turističkim zemljištem i koncesija na pomorskim dobrima, čijim bi rješavanjem, smatra Nikolaš, i investicije u kampove porasle.

Ulaganja u kampove rastu i u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a za mjesto održavanja kongresa nije slučajno izabrano Zagorje. Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek podsjetila je na ovogodišnje nagrade na Danima hrvatskog turizma, među kojima i za najbolju destinaciju kontinentalnog turizma Krapinsko-zagorskoj županiji te najuspješniju atrakciju godine u kategoriji rekreacija i zabava Termama Tuhelj.

Trodnevni kongres kamping-industrije u Tuheljskim Toplicama okupio je 360 sudionika koji sudjeluju na stručnim predavanjima, a priređen je i izložbeno-sajamski program s modelima mobilnih kućica i glamping šatora, raznovrsne opreme i usluga u kampingu.

Uz podjelu priznanja Kamping udruženja Hrvatske najboljim kampovima na kraju današnjeg programa u Termama Tuhelj, 12. Kongres hrvatskog kampinga završit će u srijedu izbornom skupštinom Kamping udruženja Hrvatske. (H)

You may also read!

horvat

Horvat: EU fondovi su akcelerator rasta

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetio četiri tvrtke čiji proizvodi završavaju

Read More...
Cappelli

Cappelli: Godina bi mogla biti do tri posto bolja od lanjske

Špica turističke sezone mogla bi biti na razini prošlogodišnje, dok bi se do kraja godine turistički promet mogao povećati

Read More...
drvo

Za razvoj prerade drva i proizvodnju namještaja 40 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.