Kamping turizam raste, perspektiva dobra

In Novi turistički kapaciteti
tuhelj

Kamping turizam u Hrvatskoj raste, ima prostora za daljnji napredak, a perspektive su dobre, ocijenjeno je na 12. Kongresu hrvatskog kampinga koji se u organizaciji Kamping udruženja Hrvatske održava u Termama Tuhelj.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić na otvorenju kongresa je istaknuo da kamping segment turističke ponude raste, kao i drugi turistički sektori.

“Od početka godine ostvarili smo 2,9 milijuna dolazaka i gotovo 19 milijuna noćenja, što je porast od tri posto u dolascima i nešto više od jedan posto u noćenjima. To je potvrda da i kamping turizam u Hrvatskoj raste, i u smislu turističkog prometa i u smislu kvalitete, što je najbitnije s obzirom na ulaganja i na činjenicu da iz godine u godinu rastu i zvjezdice, odnosno razina kategorije kampova u Hrvatskoj”, rekao je Staničić.

Dodao je da bi i budućnost kampinga trebala biti “iznimno svijetla i pozitivna”, s obzirom na prostor za rast te potražnju na europskom tržištu.

“Traže se nove destinacije i visoka kvaliteta kamping ponude. Hrvatska ima priliku pozicionirati se kao kamping destinacija upravo na ključnim turističkim tržištima kao što su Njemačka, Nizozemska, Slovenija, Austrija”, kazao je direktor HTZ-a.

Dodao je da su kampisti postali zahtjevni, profinjeni i sofisticirani gosti.

Dobre rezultate predsjednik Izvršnog odbora Kamping udruženja Hrvatske Tihomir Nikolaš objašnjava investiranjem u kvalitetu kamping ponude, blizinom atraktivne obale emitivnim tržištima te trudom djelatnika u kampovima.

“Mi smo deseti u Europi po kapacitetu kampova. Jako smo zanimljivi, imamo samo dva posto domaćih gostiju i praktički 19 milijuna noćenja stranih gostiju. Kad gledamo po (statističkim) regijama, Jadranska Hrvatska je nakon francuske regije Languedoc druga je u Europi po broju noćenja“, rekao je Nikolaš.

Spomenuo je i probleme s kojima se susreće hrvatska kamping industrija poput vlasništva nad turističkim zemljištem i koncesija na pomorskim dobrima, čijim bi rješavanjem, smatra Nikolaš, i investicije u kampove porasle.

Ulaganja u kampove rastu i u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a za mjesto održavanja kongresa nije slučajno izabrano Zagorje. Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek podsjetila je na ovogodišnje nagrade na Danima hrvatskog turizma, među kojima i za najbolju destinaciju kontinentalnog turizma Krapinsko-zagorskoj županiji te najuspješniju atrakciju godine u kategoriji rekreacija i zabava Termama Tuhelj.

Trodnevni kongres kamping-industrije u Tuheljskim Toplicama okupio je 360 sudionika koji sudjeluju na stručnim predavanjima, a priređen je i izložbeno-sajamski program s modelima mobilnih kućica i glamping šatora, raznovrsne opreme i usluga u kampingu.

Uz podjelu priznanja Kamping udruženja Hrvatske najboljim kampovima na kraju današnjeg programa u Termama Tuhelj, 12. Kongres hrvatskog kampinga završit će u srijedu izbornom skupštinom Kamping udruženja Hrvatske. (H)

You may also read!

Iva Bahunek

Iva Bahunek dobitnica nagrade „The Great Sea Award“

U posljednjih 6 godina, na svjetskoj karti glavnih događanja u turističkom svijetu, nametnuo se kongres pod nazivom Mediterranean Tourism

Read More...
Forum Berlin

Burilović: Pristup njemačkom tržištu nije lagan, ali naše tvrtke su konkurentne

Održan Njemačko-hrvatski gospodarski forum „Njemačka je naš najvažniji vanjskotrgovinski partner i četvrti najveći izravni strani investitor u našu zemlju. Iako

Read More...
cappelli

Gastronomija sve važnija i daje dodatnu kvalitetu turizmu

Ministar turizma Gari Cappelli i i njegov pomoćnik Tonči Glavina u utorak su na Otvorenom danu Visoke škole Aspira

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.