KentBanku potvrđen „A-„ dugoročni i „A-1“ kratkoročni kreditni rejting

In Bankarstvo
KentBank

Zahvaljujući poboljšanju kvalitete i strukture bilance banci KentBank potvrđen je dugoročni kreditni rejting ‘A-‘ i kratkoročni kreditni rejting ‘A-1’ uz ‘stabilne’ izglede za oba rejtinga. Rejting je potvrdio JCR Eurasia Rating, međunarodna institucija za kreditni rejting usmjerena na tržište Euroazije. Međunarodni rejtinzi u deviznoj i lokalnoj valuti KentBanka podignuti su na ‘BBB’ kao odraz povećanja kreditnog rejtinga dodijeljenog Hrvatskoj.

Na strani imovine KentBank bilježi rast udjela kredita u odnosu na dužničke vrijednosne papire čime se u prosjeku povećao prihod od kamata. Pozitivno kretanje prihoda također je rezultat nominalnog rasta broja kredita i većeg udjela potpisanih kredita s većim prinosom za razliku od ulaganja u portfelj državnih obveznica i zapisa. Na strani obveza banka KentBank je uspjela povećati udio depozita po viđenju i na taj način smanjiti troškove financiranja čime se povećala neto kamatna marža.

Agencija JCR Eurasia Rating procjenjuje kvalitetu imovine banke KentBank boljom od konkurencije i bankarskog sektora u Hrvatskoj iako nastali troškovi rezerviranja umanjuju profitabilnost bankarskog sektora. Razina neprihodonosnih kredita u Hrvatskoj i dalje je visoka, a KentBank usprkos boljoj poziciji u odnosu na sektor i dalje ima visok udjel takvih kredita što otvara vrata za poboljšanja u budućnosti.

„Iznimno smo zadovoljni što je u Hrvatskoj naš zaokret strategije prema alternativnim izvorima financiranja donio pozitivne rezultate što je u konačnici prepoznala agencija JCR Eurasia Rating. Fokusirali smo se na plasman većeg broja različitih vrsta kredita kao i na ponudu odgovarajućih oblika štednje. Vjerujem kako ovaj zamah možemo iskoristiti za još bolji uspjeh u nadolazećoj godini,“ izjavio je Murat Betoner, predsjednik Uprave KentBank banke.

O KentBanci
KentBank je moderna, univerzalna banka fokusirana na poslovanje s građanima te malim i srednjim poduzetnicima kojima na raspolaganju stoji 15 poslovnica diljem Hrvatske. Banka raspolaže aktivom od 2,4 milijarde kuna uz visoku stopu adekvatnosti kapitala, 200 zaposlenih i oko 30.000 klijenata. Prema poslovnim rezultatima, KentBanka je među najbrže rastućim banka u Hrvatskoj.

Banka je orijentirana na poslovanje s građanima te malim i srednjim poduzetništvom gdje je najveća prednost i fokus Banke na brzini i fleksibilnosti te potpunoj orijentiranosti na klijente. Banka nudi proizvode i usluge „po mjeri klijenta“, u najvećoj mogućoj mjeri prilagođene potrebama i željama svakog pojedinog klijenta, kako u segmentu poslovanja s građanstvom, tako i u segmentu poslovanja s malim i srednjim poduzetništvom.

O JCR Eurasia Rating
JCR je međunarodna agencija za kreditni rejting sa sjedištem u Tokiju. Registrirana je u japanskoj agenciji Financial Services Agency (FSA) i U.S. Securities and Exchange Commission (SEC). Također je certificirana od strane Europske agencije za vrijednosne papire i tržišta (ESMA). JCR-ove usluge pokrivaju širok raspon financijskih proizvoda uključujući dugoročne obveznice, starije dugove, srednjoročne zapise i komercijalne papire za rezidentne i nerezidentne poslovne subjekte i multilateralne razvojne banke.

Povrh toga, postupak procjenjivanja JCR Eurasia Rating obuhvaća supranacionalni, državni rejting, rejting financijskih institucija, osiguravajućih društava, javnih financija, korporativni kreditni rejting, županijski kreditni rejting, rejting vrijednosnih papira tj. obveznica, rejting strukturiranih financijskih instrumenata (vrijednosnih papira pokrivenih imovinom, rezidencijalnih i komercijalnih hipotekarnih obveznica, projekt rejting, REIT rejting i savjetovanje o korporativnom upravljanju.

You may also read!

lopar

Rajska plaža u Loparu domaćin devetog Festivala skulptura u pijesku

Na Rajskoj plaži u Loparu na otoku Rabu od 11. do 14. kolovoza 2020. godine održat će se Festival

Read More...
Erste

EBRD dodijelio Erste banci TFP nagradu za najuspješniju banku partnera u Hrvatskoj treću godinu zaredom

U sklopu dodjele priznanja najuspješnijim bankama partnerima za 2019. godinu, u okviru programa TFP (Trade Facilitation Programme), EBRD je

Read More...
pevex

Kako će raditi Pevex tijekom blagdana Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Odlukom Uprave tijekom blagdana 'Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja' radit će svih 25 prodajnih centara,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.