Kineski ministar poljoprivrede u službenom posjetu Hrvatskoj

In Konferencije / savjetovanja
kina

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, bit će domaćin službenog posjeta delegacije Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine, koju predvodi ministar Han Changfu.

Kineska delegacija boravit će u Hrvatskoj u razdoblju od 17. do 19. lipnja 2019. godine, a posjetit će poljoprivredno-prehrambene proizvođače. Dva ministra održat će bilateralni sastanak u Ministarstvu poljoprivrede 17. lipnja u popodnevnim satima, a sutradan 18. lipnja, nakon sastanka u Vladi RH u prijepodnevnim satima predviđene su izjave za medije.

Kineska delegacija će se potom uputiti u Varaždin gdje će u 11 sati obići objekt za preradu mesa peradi Koka d.d., a oko 17 sati doputovat će u Ston gdje će obići Solanu Ston i stonske školjkare. Obilazak je otvoren za medije.

Podsjetimo, prošli tjedan ministar Tolušić boravio je u Kini gdje je sudjelovao je na 4. Dijalogu Kine i zemalja srednje i istočne Europe o carini, inspekciji i karanteni, na kojem se raspravljalo o razvoju carinsko-poslovnog partnerstva, poboljšanju prekogranične trgovine te pojednostavljenju procedura.

Cilj ministrovog posjeta Kini bilo je i ubrzanje procesa odobravanja uvoznih pošiljaka poljoprivrednih proizvoda – poglavito za meso i mesne proizvode, svježu tunu i med, što je bila tema bilateralnog sastanka ministra Tolušića sa zamjenikom ministra Opće carinske uprave NR Kine (GACC) Wangom Lingjunom.

Bilateralni sastanak bio je vrlo operativan te su dogovoreni daljnji načini razmjene informacija s ciljem ubrzanja procedura i jačeg razvoja vanjsko-trgovinske razmjene poljoprivredno prehrambenih proizvoda između Hrvatske i Kine.

Naime, hrvatske kompanije zainteresirane su za izvoz mesa i proizvoda od mesa, tune i meda u Kinu pa je ministar Tolušić naglasio važnost što skorijeg pozitivnog rješavanja naših zahtjeva za pokretanjem procedure usklađivanja veterinarsko zdravstvenih uvjeta RH i Kine za te skupine proizvoda.

Na sastanku je istaknuto unaprjeđenje odnosa dviju zemalja, posebno nakon službenog posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Republici Hrvatskoj u travnju ove godine, kada je kineski premijer novu eru odnosa između Hrvatske i Kine nazvao „dijamantnim razdobljem“.

U travnju 2019. godine u Hrvatskoj je potpisan Protokol o suradnji, kojim je hrvatskim proizvođačima mliječnih proizvoda otvoren pristup kineskom tržištu, nakon uspješno završene kineske inspekcije hrvatskih prerađivačkih pogona i sustava kontrole hrane. Ministar Tolušić je, pri potpisivanju Protokola, najavio da će se na kineskom tržištu uskoro naći i hrvatsko meso i svježa tuna.

You may also read!

1-Valamar Collection Isabella Resort

Valamar Riviera lansirala novu web stranicu dobarposaouvalamaru.com

Na novoj web stranici dostupne su sve informacije o Valamaru kao TOP Poslodavcu, otvorenim radnim mjestima, uvjetima rada, napredovanju,

Read More...
Franck

Na 30. Plava Laguna Croatia Openu Umag održane kvalifikacije za Franck regionalno barističko natjecanje

Deset najboljih barista iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine dobit će priliku pokazati svoje vještine na natjecanju za

Read More...
jump

Nastavlja se humanitarna priča milenijskog skoka dm-a: tri skoka sa zadarske rive za djecu s poteškoćama u razvoju

Trinaesti dm millennium jump održat će se u subotu, 27. srpnja, na zadarskoj rivi, najavili su organizatori na konferenciji

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.