Kineski proizvođač baterija SVOLT planira graditi tvornicu u Europi

In Tvrtke i tržišta
svolt

Kineski proizvođač baterija SVOLT Energy Technology najavio je u utorak da će prvu inozemnu tvornicu graditi u Europi, signalizirajući suradnju s francuskim i njemačkim proizvođačima automobila.

Tvornica će uključivati istraživački centar i pogon za proizvodnju materijala za baterije, ćelija i modula početnog kapaciteta 20 GWh (gigavat sati), izjavio je za Reuters glavni direktor SVOLT-a Yang Hongxin.

Odluka o tome gdje će tvornica biti izgrađena još nije donesena, dodao je Hongxin.

SVOLT će po njegovim riječima u novi pogon uložiti oko dvije milijarde eura. Gradnja bi trebala početi u drugoj polovini iduće godine a proizvodnja 2022. godine.

Tvornica u Europi trebala bi biti drugi SVOLT-ov pogon. Prvi trenutno grade u Changzhouu u kineskoj pokrajini Jaingsu, čiji će proizvodni kapacitet u početnoj fazi iznositi 12 GWh-a a u konačnici će premašiti 70 GWh-a.

“Planiramo imati pet proizvodnih baza širom svijeta, uključujući i Sjedinjene Države, ali ti će planovi pričekati”, rekao je Yang. “Globalni plan je razviti kapacitete od ukupno 100 GWh do 2025. godine”, dodao je.

Dio iznosa planiranog europskog ulaganja – oko 130 milijuna eura (nekih milijardu juana) – kompanija planira pribaviti novim izdanjem dionica u ovoj godini.

Početni proizvodni kapacitet od 20 GWh trebao bi do 2025. porasti na oko 24 GWh, izjavio je u razgovoru viši dužnosnik SVOLT-a Cao Fubiao.

Prvi klijent vjerojatno će im biti kineski proizvođač automobila Great Wall Motor, iz kojeg su i nastali.

Trenutno pregovaraju o opskrbi i s “njemačkim i francuskim proizvođačima automobila”, rekao je Cao, ne želeći navesti njihova imena.

Najavljeno SVOLT-ovo ulaganje vremenski se poklopilo s produbljivanjem suradnje između azijskih proizvođača baterija i proizvođača automobila u Europi. Neki strahuju da se europske tvrtke zbog manjka regionalnih kapaciteta za proizvodnju baterija pretjerano oslanjaju na azijske dobavljače.

I drugi kineski proizvođači baterija razvijaju proizvodnju na Zapadu. Tako Contemporary Amperex Technology (CATL) gradi u Njemačkoj proizvodne pogone kapaciteta 14 GWh a baterije će isporučivati BMW-u.

Ta je kineska tvrtka također stekla status strateškog partnera Volkswagena koji od njih planira kupiti baterijske ćelije ukupne vrijednosti 50 milijardi eura. Kao dobavljače baterija Volkswagen je imenovao i južnokorejske kompanije SK Innovation, LG Chem i Samsung SDI i švedski Northvolt AB. (H)

You may also read!

Nestle_zdravija

“Vrtim Zdravi Film” uspješno se zavrtio kao dio nastave na daljinu

"Vrtim Zdravi Film" uspješno se prilagodio novom načinu nastave te po prvi put zaživio i na daljinu, ali i

Read More...
Valamar

Valamar otvara turističku sezonu uz nove usluge i inovacije

Valamar Riviera, najveće turističko poduzeće u Hrvatskoj, započelo je s otvaranjem turističkih objekata 22. svibnja otvorenjem Lanterna Premium Camping

Read More...
Lidl Ilica 201

Otvorena prva Lidlova trgovine u zagrebačkoj Ilici

Moderna gradska trgovina u širem centru Zagreba, Lidlova je 102. trgovina u Hrvatskoj. Lidl, jedan od vodećih trgovačkih lanaca u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.