Kineski proizvođač baterija SVOLT planira graditi tvornicu u Europi

In Tvrtke i tržišta
svolt

Kineski proizvođač baterija SVOLT Energy Technology najavio je u utorak da će prvu inozemnu tvornicu graditi u Europi, signalizirajući suradnju s francuskim i njemačkim proizvođačima automobila.

Tvornica će uključivati istraživački centar i pogon za proizvodnju materijala za baterije, ćelija i modula početnog kapaciteta 20 GWh (gigavat sati), izjavio je za Reuters glavni direktor SVOLT-a Yang Hongxin.

Odluka o tome gdje će tvornica biti izgrađena još nije donesena, dodao je Hongxin.

SVOLT će po njegovim riječima u novi pogon uložiti oko dvije milijarde eura. Gradnja bi trebala početi u drugoj polovini iduće godine a proizvodnja 2022. godine.

Tvornica u Europi trebala bi biti drugi SVOLT-ov pogon. Prvi trenutno grade u Changzhouu u kineskoj pokrajini Jaingsu, čiji će proizvodni kapacitet u početnoj fazi iznositi 12 GWh-a a u konačnici će premašiti 70 GWh-a.

“Planiramo imati pet proizvodnih baza širom svijeta, uključujući i Sjedinjene Države, ali ti će planovi pričekati”, rekao je Yang. “Globalni plan je razviti kapacitete od ukupno 100 GWh do 2025. godine”, dodao je.

Dio iznosa planiranog europskog ulaganja – oko 130 milijuna eura (nekih milijardu juana) – kompanija planira pribaviti novim izdanjem dionica u ovoj godini.

Početni proizvodni kapacitet od 20 GWh trebao bi do 2025. porasti na oko 24 GWh, izjavio je u razgovoru viši dužnosnik SVOLT-a Cao Fubiao.

Prvi klijent vjerojatno će im biti kineski proizvođač automobila Great Wall Motor, iz kojeg su i nastali.

Trenutno pregovaraju o opskrbi i s “njemačkim i francuskim proizvođačima automobila”, rekao je Cao, ne želeći navesti njihova imena.

Najavljeno SVOLT-ovo ulaganje vremenski se poklopilo s produbljivanjem suradnje između azijskih proizvođača baterija i proizvođača automobila u Europi. Neki strahuju da se europske tvrtke zbog manjka regionalnih kapaciteta za proizvodnju baterija pretjerano oslanjaju na azijske dobavljače.

I drugi kineski proizvođači baterija razvijaju proizvodnju na Zapadu. Tako Contemporary Amperex Technology (CATL) gradi u Njemačkoj proizvodne pogone kapaciteta 14 GWh a baterije će isporučivati BMW-u.

Ta je kineska tvrtka također stekla status strateškog partnera Volkswagena koji od njih planira kupiti baterijske ćelije ukupne vrijednosti 50 milijardi eura. Kao dobavljače baterija Volkswagen je imenovao i južnokorejske kompanije SK Innovation, LG Chem i Samsung SDI i švedski Northvolt AB. (H)

You may also read!

Suradnja Hrvatske i Kine

Suradnja Hrvatske i Kine doživljava renesansu

„Odnosi Hrvatske i Kine u zadnjih nekoliko godina doživljavaju pravu renesansu. Prošlogodišnja trgovinska razmjena premašila je milijardu dolara, a

Read More...
Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar Riviera pokreće inicijativu „1,000 stabala Valamara“, najveću zelenu inicijativu ovakvog tipa u hrvatskom turizmu. U sklopu inicijative Valamar

Read More...
Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Tvrtke Verso Altima grupa i Radar Cyber Security potpisale su u Zagrebu partnerski ugovor za područje informacijske i kibernetičke

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.