Koliko se još uvijek hrvatski građani boje zubara?

In Zdravlje
zubar

Mlađi muškarci i djeca dolaze u ordinaciju s najviše straha, a kod najekstremnijih slučajeva mogući su nesvjestica kao i panični ispadi

Nesvjestica, pad tlaka, drhtavica, panični ispadi, ubrzano disanje, najekstremniji su slučajevi manifestacije straha od stomatologa, koji se pojavljuju kod hrvatskih građana. Ovi „simptomi“ kod najbojažljiviji pacijenata pojavljivali bi se i prije no što bi sjeli u stomatološku stolicu prije zahvata, pa čak i kada su bili u pitanju najmanje zahtjevni, kao primjerice skidanje naslaga kamenca sa zubi.

Stomatologa se najviše boje mlađi muškarci, te djeca koja su doživjela u prijašnjim zahvatima dosta boli i tako razvili nepovjerenje prema svemu što će im se u ordinaciji događati. Rezultati su to istraživanja provedenog u poslovnoj praksi Privatne stomatološke ordinacije Balenović, najstarija ordinacija ove vrste u Hrvatskoj, na adresi Pavla Hatza 23, Zagreb.

„Veliki broj pacijenata kao razlog straha navode prethodna loša iskustva i za njih traumatske zahvate praćene nesnošljivom boli te stoga dolaze i navode svoj najveći strah, a to je bol. Također postoje pacijenti koji se boje igle ili im nelagodu izaziva prizor krvi, pa i to navode kao razlog straha. U svojoj praksi se svakodnevno susrećemo s pacijentima koji dolaze sa strahom i mole za što bezbolniji tretman“ – opisao je dr.med.dent. Nino Balenović svakodnevne susrete s manifestacijama straha svojih pacijenata.

Najčešći prizor prestrašenog pacijenta je stiskanje šake na početku i tokom zahvata, pa čak i na sami zvuk turbine počnu se tresti i izmicati. Panični pacijenti čak počinju hiperventilirati, ubrzano disati, postaju blijedi, a ima čak i primjera nesvjestice.

„Tada moramo brzo reagirati i učiniti sve što je u našoj moći da ga smirimo i da pacijent „dođe sebi“. U svakom od slučaja straha nastojimo pacijentu pomoći odmah na početku kada nam sam pacijent priznaje svoje strahove i kada pričom pokušavamo pridobiti povjerenje pacijenta i nastojimo ga smiriti. Ukratko mu opišemo što bi se sve trebalo napraviti, a tijekom zahvata upozoravamo kada bi nešto mogli osjetiti kao bol i na taj način nisu cijelo vrijeme u strahu i iščekivanju boli, nego su veći dio zahvata opušteni, fokusirani su na ono što govorimo, a ne na misao o boli“ – ističe dr.med.dent. Nino Balenović.

No, postoje i pacijenti kod kojih ne možemo na ovakav način pobijediti strah i obaviti zahvate. Kod njih se primjenjuju metode kao što je sedacija dušikovim oksidulom i slično.

You may also read!

1-Ministar Tomo Medved i predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Hrvatska poštanska banka potpisali sporazum o poticanju poduzetništva branitelja

SURADNJA MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA I HPB-a: PROGRAM RAZVOJA PODUZETNIŠTVA ZA BRANITELJE Ministarstvo hrvatskih branitelja i Hrvatska poštanska banka potpisali su

Read More...
Europa Donna Hrvatska

Na dm ženskoj utrci prikupljeno više od 220 tisuća kuna za udrugu Europa Donna Hrvatska

U srijedu, 17. srpnja dm je Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna uručio donaciju u vrijednosti od 223.568,16

Read More...
Coca-Cola HBC Hrvatska ponovno u TOP 5 Poslodavaca Partnera

Coca-Cola HBC Hrvatska ponovno u TOP 5 Poslodavaca Partnera

Tvrtki Coca-Cola HBC Hrvatska i ove je godine dodijeljen certifikat Poslodavac Partner, prestižno priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.