Koliko vrijedi pozitivna recenzija u internetskoj trgovini?

In Istraživanja
internet

Kupci danas na internetu mogu nabaviti sve, ali često im treba pomoć u procjeni kvalitete jer proizvode vide samo na ekranu. Britanska udruga potrošača Which? otkrila je pak da recenzijama baš i ne treba bezrezervno vjerovati.

Amazonov Marketplace platforma je na kojoj drugi trgovci mogu potrošačima nuditi svoje proizvode. Which? je otkrio deset internetskih stranica koje nude usluge ocjenjivanja proizvoda na Amazon Marketplaceu, kršeći time uvjete i odredbe kompanije, prenosi BBC.

Usluge uključuju „pakete“ lažnih recenzija koje trgovci mogu kupiti za 15 funti i veća ‘pakiranja’ od 50 ili tisuću recenzija, za koje će ‘iskeširati’ od 620 do 8.000 funti. Pet ‘uslužnih’ kompanija imalo je na popisu više od 702.000 „recenzenata proizvoda“, utvrdio je Which?.

Recenzentima nude male iznose, od nekoliko funti do više od 10 funti, te besplatne ili proizvode s popustom. Mogu sudjelovati i u „programima vjernosti“ i biti nagrađeni vrhunskim proizvodima, od dječjih igračaka do opreme za vježbanje. Amazon čeka teška bitka s “nabujalim sektorom lažnih recenzija”, zaključio je Which?.

Glasnogovornik američkog digitalnog diva poručio je da ih uklanjaju i poduzimaju mjere protiv svih koji sudjeluju u takvim aktivnostima.

Krajnje je vrijeme da regulator nešto poduzme, smatra voditeljica odjela kućnih proizvoda i usluga u Which? Natalia Hitchins.

„Regulator mora oštro kazniti prevarante i pozvati na odgovornost internetske stranice, ako ne uspijevaju zaštititi svoje korisnike”, naglašava.

Ako to nadilazi njegove mogućnosti, na potezu je vlada koja mora hitno ojačati zaštitu potrošača na internetu“, dodaje.

Ima poruku i za Amazon i druge platforme, smatra da moraju uložiti više napora kako bi spriječili infiltraciju lažnih recenzija i učvrstili povjerenje potrošača u njihovu vjerodostojnost.

Glasnogovornik Amazon ističe pak da ne mogu sami hvatati “prevarante”, prizivajući veće ovlasti za regulatore. Britanski regulator odlučio je istražiti kako internetske stranice otkrivaju i reagiraju na lažne i obmanjujuće recenzije.

Prošlog svibnja poručio je da je spreman kazniti kršenje propisa, uključujući podizanje tužbe, ali nije želio otkriti koje će internetske maloprodajne tvrtke pratiti, dodaje BBC. (H)

You may also read!

Podravka

Rezultati poslovanja Grupe Podravka za 2020. godinu

Unatoč krizi uzrokovanoj koronavirusom Grupa Podravka sačuvala stabilnost i ostvarila rast Ostvarena je neto dobit u iznosu od 248,9

Read More...
wall

Svjetske burze oštro pale, ulagači se plaše inflacije

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, što je posljedica pritiska na tehnološki sektor i strahovanja

Read More...
radnik

Povećan broj poginulih radnika na radnom mjestu

U Hrvatskoj je u posljednje tri godine povećan broj poginulih radnika na radnom mjestu, posebice u građevinarstvu, gdje se

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.