Komentar HGK na utjecaj poreznih izmjena na građevinu i promet

In Porezi / zakoni
Mirjana Čagalj

Pred sektorima građevine i prometa velika su očekivanja u narednom razdoblju. U obnovi od potresa nedostatak radne snage utječe na kvalitetu radova, rok izvođenja radova, prihvaćenje novih poslova. To se ne odnosi samo na obnovu, ali između ostalog utječe i na izlazak naših tvrtki na inozemno tržište.

U kontekstu prometa, strateški ciljevi govore o tome kako bi do 2050. godine barem 75 posto tereta trebali prevoziti željeznicom i unutarnjim plovnim putevima. Predviđa se i razvoj integriranog prijevoza putnika, što pak znači da će mnoge gradsko-prigradske i lokalne rute biti potrebno pokriti kvalitetnim linijama autobusnog prijevoza. U teretnom prijevozu predviđen je razvoj multimodalnosti te će biti potreban veliki broj vozača kamiona i dostavnih vozila za prijevoz na kratkim rutama.

„Radi se o djelatnostima gdje je velika potreba za kvalificiranim radnicima, posebno u području srednje i više stručne spreme. Stoga je svakako pozitivna glavna izmjena poreznog sustava koja se tiče onih zaposlenih s najnižim primanjima, čije bi neto plaće trebale osjetno rasti,“ poručila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

Inače, prosječna bruto plaća u građevinarstvu (F 41 gradnja zgrada) u ožujku 2023. iznosila je 1.175 eura. U prometu (H 49 kopneni prijevoz i cjevovodni transport) prosječna bruto plaća u ožujku 2023. iznosila je 1.328 eura.

„Izmjene poreza na dodanu vrijednost mogle bi pomoći sektorima građevine i prometa budući da se više neće teretiti isporučitelja ako nije u mogućnosti naplatiti cijeli iznos ili dio dospjelih potraživanja koja nisu naplaćena dulje od jedne godine,“ ističe Čagalj.

Potpredsjednica HGK pojašnjava da bi s obzirom na povećan raspon za porez na kuće za odmor i ovisno o odlukama lokalnih vlasti, moglo doći do povećane trgovine kuća za odmor. „No, nije moguće predvidjeti u kojem će smjeru to odvući građevinu, ili do smanjenja ili povećanja građevinske aktivnosti,“ zaključuje Čagalj.

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design