Komentar predsjednika HGK Luke Burilovića na zadnji krug porezne reforme

In Porezi / zakoni
Komentar predsjednika HGK Luke Burilovića na zadnji krug porezne reforme

Hrvatska gospodarska komora podržava svako porezno rasterećenje građana i poduzetnika. Premda se šestim krugom porezne reforme, osim u dijelu mirovinskih doprinosa za najniže plaće, ne smanjuje bruto II iznos plaća, izravni učinak reforme bit će povećanje neto plaća što će dodatno potaknuti osobnu potrošnju kao jedan od pokretača BDP-a.

Držim da najavljeno ukidanje prireza u značajnoj mjeri predstavlja administrativno pojednostavljenje procesa obračuna plaća jer su svi prihodi od poreza na dohodak već godinama prihodi lokalnih i regionalnih jedinica pa je smisleno pojednostaviti njihov obračun. Također, novi krug porezne reforme dolazi u razdoblju u kojem država i jedinice lokalne samouprave ostvaruju suficit pa je odabran dobar trenutak za daljnju decentralizaciju i fiskalnu autonomiju.

Tome u prilog govori i podatak da je Europska komisija u prognozama od 15. svibnja projicirala da će Hrvatska uz ove godine imati jednu od najboljih proračunskih situacija u euro području, dok bi prema projekciji Vlade RH konsolidirani proračun lokalne države 2023. godine mogao ostvariti suficit od 0,4 posto BDP-a.

Predstavljeni krug porezne reforme uz istovremeno jačanje fiskalne autonomije općine i gradova doprinosi i daljnjem razvoju poduzetničke klime jer će jedinice lokalne samouprave imati mogućnost da određivanjem stope poreza na dohodak utječu na raspoloživi dohodak zaposlenih, a time i na atraktivnost mjesta boravišta i privlačenja radne snage i investicija.

Naposljetku, pozdravljamo i reguliranje poreznog tretmana napojnica za što se zalagalo Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK, što će pridonijeti podizanju osobnog boniteta radnika u ugostiteljstvu i podizanju atraktivnosti ovih zanimanja u trenutku kada bilježimo izniman deficit radne snage u ovom sektoru.

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design