Komercijalni smještaj u četiri mjeseca i travnju sa znatnim turističkim porastima

In Iz zemlje
turizam

U komercijalnom smještaju u prva četiri mjeseca boravilo je 1,5 milijuna turista, koji su ostvarili 4,4 milijuna noćenja, što je za 184 i 190 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, čemu su pridonijeli veliki porasti dolazaka i noćenja turista od po 279 posto samo u travnju, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

S brojem turista i noćenja u četiri mjeseca ove godine komercijalni smještaj je zabilježio, kako navode iz DZS-a, milijun turista i gotovo 3 milijuna noćenja više nego u istim mjesecima 2021. godine.

Domaćih je turista pritom bilo 524 tisuće, a ostvarili su 1,2 milijuna noćenja, što je za 43,8 i 46 posto više nego u lanjska četiri mjeseca.

Osjetne postotne poraste statistika registrira kod stanih turista, kojih je u prva četiri mjeseca došlo nešto više od milijun, što je za čak 468,7 posto više nego u istom razdoblju lani, a s gotovo 3,3 milijuna noćenja u plusu su od 448 posto.

Među stranim noćenjima u četiri mjeseca u komercijalnom smještaju najviše su ostvarili Nijemci, Slovenci, Austrijanci te turisti iz UK, Italije i SAD-a.

Samo u travnju, turista je u taj smještaj došlo 832,7 tisuće ili 279,1 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je 2,5 milijuna noćenja porast od 278 posto.

Domaćih turista bilo je u travnju 191 tisuća ili 57,3 posto više, a njihovih noćenja 428 tisuća ili 57,2 posto više.

Stranih turista je došlo 642 tisuće ili čak 553 posto više nego u travnju 2021. godine, a ostvarenih 2,1 milijun noćenja je porast za 430 posto.

Najviše stranih noćenja u travnju ili 21 posto od ukupnih stranih ostvarili su turisti iz Njemačke, a slijede Slovenci te turisti iz Austrije, UK, Italije, Francuske i SAD-a, pri čemu je sa svih tih tržišta ostvaren porast i dolazaka i noćenja u odnosu na lanjski travanj.

Po vrstama komercijalnog smještaja, najviše noćenja u travnju bilo je u hotelima, 1,3 milijuna ili 51 posto od ukupnih, a što je i gotovo četiri puta više noćenja nego u hotelima u travnju 2021.

U odmaralištima i sličnim objektima za kraći odmor bilo je 30,7 posto od ukupnih noćenja, a u kampovima 18,3 posto, a svi su ti objekti imali veći fizički turistički promet nego lani. (H)

You may also read!

Rad, klimatske promjene i zdravlje

Rad, klimatske promjene i zdravlje

Siguran i zdrav rad pravo je svih radnika i temelj održivog razvoja. Više ne postoji sumnja da su posljedice

Read More...
kupci-maloprodaja-shopp

Očekivanja europskih potrošača pogoršana u lipnju

Očekivanja potrošača u EU i eurozoni pogoršana su lipnju, spustivši se blizu razine s početka pandemije covida 19, pokazali

Read More...
elektroauto

U EU-u do 2030. više od 60 milijuna električnih automobila

U Europskoj uniji će do 2030. godine na cestama biti više od 60 milijuna osobnih električnih vozila, više nego

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design