Končar D&ST kupio 74 posto poljske tvrtke za proizvodnju transformatora

koncar

Tvrtka Končar – Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) potpisala je ugovor o stjecanju većinskoga, 74 postotnog vlasničkog udjela u poljskoj tvrtki Power Engineering Transformatory (PET) iz Czerwonaka, koje proizvodi i prodaje transformatore isključivo na poljskom tržištu, objavljeno je u ponedjeljak iz Končar Elektoindustrije.

Power Engineering Transformatory bavi se dizajnom, proizvodnjom, plasmanom i servisiranjem srednje energetskih transformatora snage do 63 megavoltampera (MVA) i napona do 145 kilovolta (kV), a zapošljava šezdesetak djelatnika, navode iz Končara, ne iznoseći podatke o vrijednosti transakcije.

“Ovim ugovorom Končar D&ST stječe 74 posto udjela, a ulaganje će se namijeniti za nabavu nove opreme, restrukturiranje i modernizaciju tvornice te ljudske potencijale. Osim financijskoga dijela, Končar D&ST će uložiti i svoj know-how te time potpomognuti daljnji razvoj i stvaranje moderne i konkurentne tvornice srednje energetskih transformatora u Poljskoj, s očekivanim povratom ulaganja kroz srednjoročno razdoblje”, ističu iz Končara.

Dodaju i da je, s obzirom na pozitivne gospodarske pokazatelje za Poljsku – godišnju stopu rasta BDP-a za 3,9 posto, najvišu od svih članica zemalja EU, te ispodprosječnu stopu nezaposlenosti od 5,3 posto, ali i gospodarski razvitak te važan položaj Poljske, Končar D&ST u ovome iskoraku na strano tržište, po prvi puta u vlasničkom obliku, prepoznao poslovno dobru priliku.

Predsjednik Uprave Končar D&ST-a Ivan Klapan tom je prigodom izjavo kako je potpisivanje ovog ugovora rezultat strateškog planiranja za razdoblje od 2016. do 2020. godine.

“Ulaskom na poljsko tržište u vlasničkom obliku olakšan nam je prodor na relativno nedostupna nova tržišta. Također nas veseli prenošenje naših znanja i iskustava ljudima i poduzeću za koje držimo da posjeduju ozbiljan poslovni, ljudski i tržišni potencijal”, istaknuo je Klapan.

Končar D&ST je tvrtka iz sastava grupe Končar za dizajn, proizvodnju, prodaju i servis distributivnih uljnih transformatora snage do 8 MVA i 36 kV, srednje energetskih transformatora do 100 MVA i 170 kV te specijalnih transformatora do 8 MVA i 36 kV.

Iz Končara pritom ističu da ta tvrtka posljednjih 15 godina bilježi značajan rast poslovanja te je u tom razdoblju provedeno je nekoliko investicijskih ciklusa koji su omogućili tehnološki razvoj i jačanje ljudskih potencijala. U posljednjih deset godina prihodi tvrtke rasli su po prosječnoj godišnjoj stopi od 8,4 posto, s 388 milijuna kuna na 869 milijuna kuna u 2016., dok je broj zaposlenih istodobno porastao s 294 na 530. (H)

Pročitajte još vijesti!

martina-dalić

AGROKOR: Dalić očekuje da banke regresnu naplatu mjenica ne provode prisilno

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u srijedu kako očekuje od banaka da

Read More...
hub

HUB: Nacionalna referentna stopa smanjena 0,09 do 0,20 postotnih bodova

Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila je novi izračun Nacionalne referentne stope prosječnog troška financiranja hrvatskog bankovnog sektora (NRS), koju

Read More...
krug

Udruga Krug – poduzetnice godine su Milena Mičić, Slavica Grkeš i Ljiljana Vukšić

Udruga poslovnih žena Hrvatske “Krug” u srijedu je dodijelila nagrade za poduzetnice 2016. godine – poduzetnica godine je Milena

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!