Konferencija o eno-gastro turizmu

In Konferencije / savjetovanja
Bijeli grozd

Peta međunarodna Konferencija Udruge za kulturu stola G.E.T.(Gastronomija-Enologija-Turizam) o eno-gastro turizmu, namijenjena vinarima, novinarima, turističkim djelatnicima, ugostiteljima i predstavnicima institucija koje se bave gastro turizmom održana je u vinariji Kolarić na Plešivičkoj vinskoj cesti tridesetak kilometara od Zagreba.

U raspravi na temu “Budućnost vinskog turizma” panelisti su bili: Igor Barbarić, tajnik Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori ( HGK), Ivana Rendulić Jelušić, Voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju u Zagrebačkoj županiji i Radovan Vukoje, vinar iz BiH s razvijenom ponudom vinskog turizma. Raspravu je vodio novinar Tomislav Stiplošek.

Zaključeno je da scena vinskog turizma na ovim prostorima sazrijeva, ali je potrebno još puno edukacije, standardizacije i zajedničkog rada da bi rezultati bili zadovoljavajući.

Ivana Rendulić Jelušić predstavila je interregionalni projekt “In cultura veritas” kojemu je cilj inovativnim povezivanjem kulturne baštine i vinske tradicije stvoriti turističko odredište radi zaštite kulturnih dobara prekograničnog područja Zagrebačke županije i slovenskih sub-regija Obsotelje i Kozjansko.

Na konferenciji su dodjeljene i regionalne nagrade Bijeli grozd. Radi se o nagradi koju udruga G.E.T. prema glasovima publike dodjeljuje već sedam godina vinarijama koje uspješno razvijaju turističku ponudu. Regionalni trofej je priznanje za vinarije u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, a za 2018. godinu Bijeli grozd su osvojili: Stancija Meneghetti (Hrvatska), Hiša vin Doppler (Slovenija), Podrumi Vukoje 1982 (Bosna i Hercegovina), Chateau Kamnik (Makedonija) i Vuglec Breg (Hrvatska)

Plešivičko vinogorje ima velik potencijal za uspješan vinski turizam pa se ta dvodnevna konferencija održavala na više lokacija. Primjera dobre prakse u tom smislu Plešivička vinska cesta ima dosta, ali ovaj put su svoje mogućnosti i planove predstavile obiteljske vinarije Kolarić, Jagunić, Ciban i Robert Braje. “Cilj koji želimo postići našim aktivnostima pa i organizacijom ove konferencije su razvitak i jačanje konkurentnosti vinskog, odnosno eno-gastro turizma kao značajnog čimbenika za održiv i ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske, ali i ostalih država regije.” rekao jeTomislav Stiplošek, predsjednik Udruge G.E.T. i organizator ove međunarodne . konferencije o eno-gastro turizmu.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva turizma RH, Ministarstva poljoprivrede RH, Hrvatske gospodarske komore i Turističke zajednice Zagrebačke županije.

pripremio: Tomislav Radić

You may also read!

horvat

Horvat: EU fondovi su akcelerator rasta

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetio četiri tvrtke čiji proizvodi završavaju

Read More...
Cappelli

Cappelli: Godina bi mogla biti do tri posto bolja od lanjske

Špica turističke sezone mogla bi biti na razini prošlogodišnje, dok bi se do kraja godine turistički promet mogao povećati

Read More...
drvo

Za razvoj prerade drva i proizvodnju namještaja 40 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je javni natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.