Konoplja (Cannabis Sativa)- čudesna biljka

In Zdravlje

proizvodnja konoplje i ulja od konoplje

Zamislite biljku koja može zadovoljiti sve ljudske potrebe. Biljku koja se može koristiti kao hrana, lijek, energent, odjeća, građevinski materijal, čak i stočna hrana. Sve je to moguće zahvaljujući “ponovno otkrivenoj” biljci – konoplji.

Potrebno je razlikovati industrijsku konoplju(Cannabis sativa L.) od indijske konoplje – marihuane.
Ove dvije vrste imaju isti biljni genom, ali ih bitno razlikuje sadržaj THC-a (delta-9-tetrahydrocannabinol).

Industrijska konoplja je komercijalna i industrijska kultura koja se uzgaja za potrebe industrije: tekstilne, prehrambene, kao pogonsko gorivo itd. za razliku od indijske konoplje, koja se koristi kao droga i ima jak psihoaktivni učinak.
Industrijska konoplja sadrži vrlo nizak udio psihoaktivne tvari THC-a (0,2%), nema omamljujuće djelovanje i ne može se zloupotrebljavati za proizvodnju opojnih sredstava.

Legalni limit za sadržaj THC u industrijskoj konoplji je ispod 0,2%. Prosječno iz marihuane se može dobiti 8%-12% THC-a, a najbogatije vrste sadrže oko 20% THC-a.

Za nas je zanjimljiv uzgoj konoplje u prehrambene svrhe zbog njezine visoke nutritivne vrijednosti. Njeno vlakno, sjeme, prah ili ulje bogat su izvor proteina, esencijalnih masnih kiselina i probavnih vlakana te se mogu pronaći u većini trgovina zdrave hrane.

KONOPLJA KAO HRANA I LIJEK

ulje konoplje

Konoplja je orašasta biljka koja prosječno sadrži preko 30% ulja i 25% proteina sa značajnim količinama prehrambenih vlakana, vitamina i minerala.

Nedavna klinička ispitivanja identificirala su sjemenke konoplje kao funkcionalnu hranu, a studije hranjenja životinja dokazuju dugotrajnu korist sjemenki konoplje kao veoma dragocjenog nutricionističkog resursa.

Konopljino sjeme je izuzetno hranjivo. Može rasti bilo gdje, od sušne Sahare do hladne Skandinavije, te tako predstavlja idealno rješenje za problem gladi u svijetu. Može se koristiti sirovo, kao proteinski prah, prženo, mljeveno ili u obliku ulja.
Konopljino sjeme je bogat izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i 8 esencijalnih koje tijelo ne može samo proizvesti. Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Najbogatiji je poznati izvor višestruko nezasićenih esencijalnih masnih kiselina sa savršenim omjerom omega 6 i omega 3.

Sjemenke konoplje su i bogat izvor fitonutrijenata. Jačaju obrambeni sustav organizma, smanjuju kolesterol, štite krvne žile, stanice, kožu i mnoge organe. Vrlo lako su probavljive i ne uzrokuje nadutost i plinove.
Konoplja djeluje blagotvorno ne samo na staničnoj već i na podstaničnoj razini našeg tijela, čime se aktivira imunološki sustav i počinje proces samo-izlječenja.

REDOVITA KONZUMACIJA PROIZVODA IZ KONOPLJE:

  • sprječava razvoj kardiovaskularnih i srčanih bolesti
  • utječe na smanjenje visokog tlaka
  • olakšava tegobe dijabetesa
  • djeluje protuupalno
  • pomaže kod svih tegoba sa kožom (neurodermitis, psorijaza, akne, svrbež, sporo zacjeljivanje rana)
  • pomaže bržem obnavljanju sluznice (oči, usta, ulkus želuca)
  • ublažava simptome i bolove kod artritisa
  • usporava razvoj autoimunih bolesti
  • snižava loš kolesterol
  • pomaže kod problema sa živčanim sustavom

Popis je podugačak, a djelovanje je dvostruko dokazano: suvremenim znanstvenim metodama, ali i tisućama godina primjene.

Cijeli članak pročitajte ovdje: Fitshop.hr

You may also read!

1-Valamar Collection Isabella Resort

Valamar Riviera lansirala novu web stranicu dobarposaouvalamaru.com

Na novoj web stranici dostupne su sve informacije o Valamaru kao TOP Poslodavcu, otvorenim radnim mjestima, uvjetima rada, napredovanju,

Read More...
Franck

Na 30. Plava Laguna Croatia Openu Umag održane kvalifikacije za Franck regionalno barističko natjecanje

Deset najboljih barista iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine dobit će priliku pokazati svoje vještine na natjecanju za

Read More...
jump

Nastavlja se humanitarna priča milenijskog skoka dm-a: tri skoka sa zadarske rive za djecu s poteškoćama u razvoju

Trinaesti dm millennium jump održat će se u subotu, 27. srpnja, na zadarskoj rivi, najavili su organizatori na konferenciji

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.