Korona prepolovila izvoz cvijeća, uvoz pao za gotovo četvrtinu

In Izvoz
cvijece

Uvoz cvijeća u prvih sedam mjeseci ove godine pao je za 22 posto u odnosu na isto razdoblje lani (sa 7,6 milijuna eura na 5,9 milijuna), a izvoz je prepolovljen (s 521 na 261 tisuću eura). Posljedice su to korona krize koja je ozbiljno uzdrmala cvjećarstvo i preokrenula tržišne trendove po kojima je uvoz cvijeća prošle godine rastao za 25 posto u odnosu na 2018. (s 9,9 na 12,3 milijuna eura).

U ovoj poslovnoj godini cvjećare je pokosio lockdown zbog kojeg im je propala većina robe pa stoga sve nade polažu u povećanu potražnju za blagdan Svih svetih. Međutim, trenutna epidemiološka situacija im ni tu ne ide na ruku.

Inače, najviše uvozimo ruže (5,8 milijuna eura u 2019.), zatim rezano cvijeće za bukete (4,1 milijun eura) i krizanteme (995.000 eura). Standardno najviše uvozimo iz svjetske cvjećarske velesile Nizozemske, dok ostatak uvoza dolazi pretežno iz Italije, Slovenije i Njemačke.

Od ukupno 817.000 eura teškog izvoza cvijeća u 2019. velika većina odlazi na tržište Slovenije, a tako mršave brojke dugujemo činjenici da cvijeće u Hrvatskoj uzgajamo na samo 300 hektara površine.

Što se drugog najtraženijeg proizvoda za blagdan Svih svetih tiče – svijeća, njih smo u 2019. godini uvezli u vrijednosti od 7 milijuna eura (najviše iz Njemačke, Poljske i Mađarske), a u istom razdoblju smo izvezli 2 milijuna eura (najviše u Sloveniju, Grčku i Mađarsku).

U prvoj polovici ove godine uvoz svijeća pao je na 2,1 milijuna eura, a izvoz na 371.000 eura.

You may also read!

ICEL 2020

Održana 10. Međunarodna konferencija o učenju za poduzetništvo – ICEL 2020

Jubilarna 10. Međunarodna konferencija o učenju za poduzetništvo – ICEL održana je u petak, 20. studenoga u online okruženju. Glavna

Read More...
Damir Zoric

HUP: Zatvaranje objekata ugrožava gospodarstvo i radna mjesta

Zatvaranjem ugostiteljskih objekata ugrožava se opstojnost gospodarstva i radna mjesta, istaknuli su u srijedu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)

Read More...
konobar

Hrvatska obrtnička komora: obeštećenje obrtnika zbog zatvaranja je imperativ, možemo razgovarati samo o uvjetima njegovog provođenja

Hrvatska obrtnička komora smatra kako će Vlada RH biti spremna na kompenzaciju obrtnicima kojima se onemogući rad te traže

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.