Kovačević: Inovacije su temelj konkurentne poljoprivrede

In Konferencije / savjetovanja
Kovacevic

„Primjena inovacija, najnovijih agrotehničkih dostignuća i digitalizacije u svim segmentima poslovanja temelj je produktivnosti i konkurentnosti u današnjoj ekonomiji i poljoprivredi. Hrvatska se po tom pitanju, nažalost, nalazi pri samom dnu EU. Trenutno su nam ulaganja u istraživanje i razvoj oko 1% BDP-a, a da dosegnemo zacrtane ciljeve Europskog vijeća od 3% ovim tempom će nam trebati desetljeća“, upozorio je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević na 54. hrvatskom i 14. međunarodnom simpoziju agronoma koji se održava u Vodicama od 17. do 22. veljače.

Cilj simpozija je predstaviti rezultate najnovijih znanstvenih istraživanja hrvatskih i inozemnih agronomskih stručnjaka te na taj način omogućiti prijenos znanstvenih postignuća u poljoprivrednu proizvodnju.

„Produktivnost hrvatskog gospodarstva u ovom trenutku na razini je 67% prosjeka EU, dok je poljoprivredni sektor ispod 50%. Sve se to odražava na konkurentnost i vanjskotrgovinski deficit koji će i za prošlu godinu doseći milijardu eura“, izjavio je Kovačević dodavši kako ohrabruje podatak da nam je u prvih 11 mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2017. izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda narastao za 6% te da nam je samodostatnost sa 64 povećana na 66%.

Naglasio je kako još uvijek najveći deficit bilježimo u vanjskotrgovinskoj razmjeni mesa, klaoničkih proizvoda, mlijeka te voća i povrća. „To govori o lošoj strukturi poljoprivredne proizvodnje zbog čega se mi u HGK zalažemo za regionalizaciju poljoprivrede koja bi uvažila sve agroklimatske specifičnosti Hrvatske. Time želimo poduprijeti one proizvodnje u kojima imamo šanse biti prepoznatljivi i konkurentni te maksimalno iskoristiti dvije milijarde eura koje su nam dostupne za poticanje ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014. – 2020.“, zaključio je Kovačević.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak na otvorenju simpozija je poručio kako je nova strategija poljoprivrede i ruralnoga razvoja Hrvatske u pripremi. „Ministarstvo poljoprivrede će kroz tu strategiju nastojati našu poljoprivredu učiniti samoodrživom, uz naglasak na razvoj stočarstva. U ostvarivanju tog cilja će nam upravo agronomska struka biti jedan od glavnih oslonaca“, kazao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

U sklopu simpozija će 350 sudionika predstaviti 260 znanstvenih radova u okviru deset sekcija: Agroekologija, ekološka poljoprivreda i zaštita okoliša, Agroekonomika i agrosociologija, Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo, Povrćarstvo, ukrasno, aromatično i ljekovito bilje, Ratarstvo, Ribarstvo, lovstvo i pčelarstvo, Stočarstvo, Vinogradarstvo i vinarstvo, Voćarstvo, Poljoprivredna tehnika.

Siniša Ozimec iz ureda Balkan Environment Associaton Hrvatska naglasio je važnost ovog Simpozija koji okuplja agronomske znanstvenike te će im BEA, kao i do sada, uvijek pružati potporu, a u ime Radnog predsjedništva simpozija, prisutne je pozdravio i dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zoran Grgić. ”Organizacijom Simpozija nastojimo pratiti promjene povezujući svjetsku znanost i domaću praksu. Iz godine u godinu povećavamo boj dionika ovoga skupa za dobrobit poljoprivrede te se nadamo da će razvoj znanosti pratiti i praksa” rekao je Grgić.

You may also read!

Suradnja Hrvatske i Kine

Suradnja Hrvatske i Kine doživljava renesansu

„Odnosi Hrvatske i Kine u zadnjih nekoliko godina doživljavaju pravu renesansu. Prošlogodišnja trgovinska razmjena premašila je milijardu dolara, a

Read More...
Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar Riviera pokreće inicijativu „1,000 stabala Valamara“, najveću zelenu inicijativu ovakvog tipa u hrvatskom turizmu. U sklopu inicijative Valamar

Read More...
Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Tvrtke Verso Altima grupa i Radar Cyber Security potpisale su u Zagrebu partnerski ugovor za područje informacijske i kibernetičke

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.