Kraj prošle godine obilježen pozitivnijim trendovima u robnoj razmjeni

In Izvoz
izvoz

Danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku o kretanju robne razmjene u prvih jedanaest mjeseci prošle godine upućuju na pozitivne trendove u kretanju robnog deficita. Naime, nakon jedanaest mjeseci i ostvarenih kretanja vrijednosti izvoza i uvoza, taj je deficit na godišnjoj razini povećan samo 3,7%, znatno manje nego u 2018. godini kada je njegov rast na godišnjoj razini iznosio 16,3% i znatno manje nego u prvom dijelu prošle godine kada je deficit povećan oko 10%.

Takvo kretanje u većoj je mjeri određeno usporavanjem rasta vrijednosti uvoza, ali i povećanjem dinamike rasta izvoza u odnosu na prethodnu godinu. Rast vrijednosti uvoza na godišnjoj je razini nakon jedanaest mjeseci iznosio 4,9%, dok je u 2018. godini uvoz povećan za 7,9%, a najveći je utjecaj na takvo usporavanje imao smanjeni uvoz proizvoda djelatnosti rudarstva i vađenja.

Točnije, zbog smanjene prerade sirove nafte i pada njezine prosječne cijene na globalnom tržištu od približno 12% na godišnjoj razini, te smanjenja globalne cijene plina od približno 25%, uvoz proizvoda rudarstva i vađenja smanjen je na godišnjoj razini za 25,5% ili za čak 3,1 milijardu kuna. S druge strane, da bi se nadoknadila smanjena prerada, znatno je povećan uvoz naftnih derivata, tako da je vrijednost njihova uvoza na godišnjoj razini, unatoč padu cijene, bila 30,7% ili dvije milijarde kuna veća. Kao rezultat nastavka oporavka domaće potražnje i izvoza, znatnije je povećan i uvoz niza drugih proizvoda, pri čemu su se uz naftne derivate najviše izdvajali proizvodi prehrambene industrije, motorna vozila te farmaceutski proizvodi.

Stopa rasta robnog izvoza od 5,7% istodobno je bila 2,5 postotnih bodova veća nego u 2018., na što je najviše utjecao izvoz farmaceutskih proizvoda, motornih vozila i njihovih dijelova te izvoz ostalih prijevoznih sredstava, u najvećoj mjeri brodova. Godišnje stope rasta tih triju djelatnosti iznosile su blizu ili nešto više od 30%, dok se u jedanaest mjeseci 2018. godine kod farmaceutskih proizvoda bilježio snažan pad vrijednosti izvoza, kod ostalih prijevoznih sredstava stagnacija, a kod motornih vozila i dijelova nešto niža stopa rasta.

Vrijednost izvoza je povećana i kod niza drugih djelatnosti, a izraženiji pad vrijednosti izvoza zabilježen je samo kod izvoza naftnih derivata te kod tzv. Ostale prerađivačke industrije. Na izvoz naftnih derivata utjecao je i spomenuti pad proizvodnje i pad globalnih cijena, a kod Ostale prerađivačke industrije, koja obuhvaća proizvodnju niza proizvoda pretežno za osobnu upotrebu te zaštitne sigurnosne opreme, znatno je smanjen i uvoz, pa se može pretpostaviti da se u većoj mjeri radilo ili trgovini ili o doradi takvih proizvoda.

Prema prvim podacima za cijelu prošlu godinu, stope rasta izvoza i uvoza nisu bitnije odstupale od stopa za jedanaest mjeseci, tako da će većina navedenih zaključaka vrijediti i za cijelu godinu.

You may also read!

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik je prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2019.

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2020

Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ), članice Intesa Sanpaolo Grupe, drugu godinu zaredom dobitnik je prestižne nagrade

Read More...
zona

Pozdravite dugo i bezbrižno ljeto uz novitete iz Zona Vital linije

Svima kojima nedostaje vremena za aktivnu brigu o svom zdravlju, dobro će doći sjajni noviteti iz Zone Vital: Ferrosorb,

Read More...
Hyundai

Hyundai zna što je akcija

Hyundai i30 od 104.990 kn i Hyundai Tucson od 149.990 kn • Jedinstvena ljetna akcija za bestsellere Hyundai i30 i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.