U Krapini otvoren 25. Zagorski gospodarski zbor

zbor

Jedna od najvažnijih i najvećih gospodarskih manifestacija u Krapinsko-zagorskoj županiji, 25. Zagorski gospodarski zbor, kao sastavni dio Tjedna kajkavske kulture, otvoren je u četvrtak u Krapini.

Riječ je o gospodarskoj manifestaciji koja predstavlja najveće okupljanje i prezentaciju gospodarstvenika Krapinsko-zagorske županije, ali i gospodarstvenika iz susjednih županija te Grada Zagreba.

Zagorski gospodarski zbor otvorio je izaslanik premijera i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antolić, uz poruku da je ta manifestacija važna zbog susreta gospodarstvenika koji međusobno izmjenjuju znanja i iskustva.

Naglasio je da je upravo privatni sektor u gospodarstvu, što je jedna od smjernica Vlade, glavni nositelj daljnjeg gospodarskog razvoja i rasta. Kao jedan od važnijih segmenata spomenuo je i reformu u obrazovanju te naglasio orijentiranost Vlade na privlačenje sredstava iz fondova Europske unije.

“Vrlo je važno dočekati spremno pozitivan investicijski val koji stiže iz fondova Europske unije”, rekao je Antolić te pozvao gospodarstvenike da se prokativno uključe.

Ministar Capelli: Istarska županija najturističkija, a Krapinsko-zagorska najgospodarskija

Na otvorenju je bio ministar turizma Gari Capelli koji je pohvalio suradnju između Istarske županije kao najturističkije i Krapinsko-zagorske županije kao najgospodarskije regije. Za pozitivne stvari koje je čuo u Krapinsko-zagorskoj županiji nada se da će odvratiti mlade od odlaska iz Hrvatske. Podsjetio je na odlična postignuća Krapinsko-zagorske županije u turizmu te najavio izmjene zakona do kraja godine koje će stvoriti povoljnije uvjete za investicije i ulaganja na području zdravstvenog turizma gdje ta županija bilježi jako dobre rezultate.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar naglasio je da je ta županija jedna od samo četiri županije u Hrvatskoj u kojoj raste obrtništvo, prema podacima za prošlu godinu. Tako je u 2016. poslovalo 1.975 obveznika poreza na dobit, koji su zapošljavali ukupno 19.309 djelatnika. Broj novoosnovanih tvrtki veći je za 8 posto u 2016. u odnosu na 2015., a pozitivan trend pokazuje i broj zaposlenih koji je povećan 6,6 posto.

Ukupni prihodi poduzetnika Krapinsko-zagorske županije iznosili su 11,05 milijardi kuna, a ukupni rashodi 10,4 milijardi kuna. Broj novozaposlenih osoba u 2016. veći je za 1.188 osoba u odnosu na 2015. Stopa nezaposlenosti u 2015. iznosila je 15 posto, a u 2016. iznosi 11,1 posto. Krajem kolovoza 2017. evidentirana je 3.517 nezaposlena osoba, što je smanjenje za 28,7 posto u odnosu na kraj kolovoza 2016.

Domaćin, gradonačelnik Krapine, Zoran Gregurović, posebno je zadovoljan što u Krapini pada broj nezaposlenih, ali i i brojke sa Zavoda za mirovinsko osiguranje, prema kojima raste broj zaposlenih.

Zagorski gospodarski zbor i ove se godine predstavlja na više od 5.000 metara četvornih zatvorenog i otvorenog izlagačkog prostora Osnovne škole “Ljudevit Gaj”, na Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda i u Srednjoj školi Krapina. Zbor je okupio 280 izlagača koji će nastojati kvalitetno predstaviti gospodarski, obrtnički i turistički potencijal, ali i bogatu ponudu poljoprivrednih proizvoda s područja Hrvatskog zagorja i šire.

Ovogodišnja županija-partner izložbe je Istarska županija. Župan Valter Flego čestitao je Krapinsko-zagorskoj županiji i Gradu Krapini na odličnim rezultatima u gospodarstvu. Za gospodarstvo Istarske županije kao važno je naglasio praćenje najnovijih svjetskih trendova. Pozvao je na na još bolju suradnju i međusobnu razmjenu znanja i iskustava, što će doprinijeti još boljem napretku i boljim rezultatima u gospodarstvu. (H)

Pročitajte još vijesti!

eu

Ravnomjeran rast gospodarstva EU i eurozone u drugom tromjesečju

Gospodarske aktivnosti u Europskoj uniji i eurozoni porasle su u drugom tromjesečju istim tempom kao i u prethodna tri

Read More...
eaap

Hrvatska po prvi put domaćin najvećeg kongresa o stočarstvu

Godišnja konferencija Europske federacije za animalne znanosti (The European Federation for Animal Science – EAAP) održat će se u

Read More...
njemac

Njemački BDP u drugom tromjesečju porastao 2 posto

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) u drugom ovogodišnjem tromjesečju porastao je za 2 posto u odnosu na isto razdoblje

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.

Skoči do alatne trake