Kraš grupa: Neto dobit u 2018. porasla za 64 posto

In Tvrtke i tržišta
kras

Kraš grupa je u prošloj godini zabilježila blagi pad ukupnih prihoda, za 0,9 posto, uz nešto brži pad rashoda, za 3,2 posto, pa je neto dobit porasla za 64,3 posto, na 50,9 milijuna kuna, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće Kraša.

Konsolidirani ukupni prihodi Kraš grupe u prošloj su godini iznosili 1,03 milijarde kuna, što je blagi pad, za 0,9 posto, u odnosu na 2017. godinu, dok su ukupni rashodi smanjeni za 3,2 posto, na 965,7 milijuna kuna.

Po podacima iz financijskog izvješća objavljenog u srijedu, prihodi od prodaje Kraš grupe u 2018. su iznosili 1,01 milijardu kuna, od čega je prihod na domaćem tržištu iznosio 547,4 milijuna kuna, a od prodaje u inozemstvu 466,9 milijuna kuna.

“U 2018. godini obujam izvoza povećan je za 4,7 posto. Udio izvoza u ukupnoj prodaji podignut je na razinu od 48,6 posto, pri čemu je izravan izvoz ostvaren u više od 30 zemalja svijeta”, navodi Uprava Kraša u obrazloženju financijskog izvješća.

Uz rast izvoza, iz kompanije ističu da su na konačni rezultat utjecale i razvojne aktivnosti s ciljem naglašavanja komparativnih prednosti Kraša u odnosu na konkurente te noviteti u asortimanu.

Uprava u izvješću podsjeća i da je, radi nastavka pozitivnih trendova razvoja Kraša, rasta proizvodnje i poslovnih prihoda, glavna skupština održana krajem kolovoza prošle godine donijela odluku o dokapitalizaciji kroz povećanje temeljnog kapitala za iznos od 50 milijuna kuna.

“Do kraja godine postupak je uspješno proveden čime su, uz vlastite izvore, osigurana sredstva za realizaciju planiranih investicija. Povećanje kapitalne vrijednosti treba omogućiti zadržavanje liderskog položaja na tradicionalnim tržištima zemalja u regiji, a ujedno i ojačati konkurentnost na tržištima EU i u prekomorskim zemljama”, ističu iz Kraša.

Uz matičnu kompaniju, Kraš grupa obuhvaća još sedam ovisnih društava među kojima su još dvije tvornice za proizvodnju keksa i vafla – Karolina iz Osijeka te Mira iz Prijedora (BiH), te tvrtke Kraš trgovina iz Zagreba i Širokog Brijega, kao i Kraš Commerce iz Ljubljane, Beograda i Skopja.

Podatci za matičnu kompaniju, Kraš d.d. pokazuju da također stagnaciju prihoda i nešto brži rast rashoda te snažan rast neto dobiti.

Kraš d.d. je u prošloj godini ostvario ukupne prihode od 886,6 milijuna kuna, što je za 0,6 posto manje nego u 2017. godini, dok su ukupni rashodi smanjeni za 2,8 posto, na 813,2 milijuna kuna. Neto dobit Kraša porasla je, pak, za 66,8 posto, na 40,2 milijuna kuna. (H)

You may also read!

Nina Išek Međugorac

Žena godine je Nina Išek Međugorac

U užem izboru za Ženu godine u organizaciji časopisa Zaposlena, bile su četiri iznimne žene koje su svojim radom

Read More...
konobar

HOK – smanjiti PDV za ugostiteljstvo na 13 posto, stopu poreza na dohodak s 24 na 18 posto

Hrvatska obrtnička komora (HOK) u utorak je ponovila svoje prijedloge da se u sklopu četvrtog kruga porezne reforme smanji

Read More...
fortenova

Fortenova grupa tržištu nudi nekretnine koje nisu u funkciji – na listi trenutno 117 nekretnina

Fortenova grupa je krenula s prodajom nekretnina iz netemeljnog poslovanja, a na posebnoj mrežnoj stranici otvorenoj u tu svrhu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.