Kraš grupa: Neto dobit u 2018. porasla za 64 posto

In Tvrtke i tržišta
kras

Kraš grupa je u prošloj godini zabilježila blagi pad ukupnih prihoda, za 0,9 posto, uz nešto brži pad rashoda, za 3,2 posto, pa je neto dobit porasla za 64,3 posto, na 50,9 milijuna kuna, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće Kraša.

Konsolidirani ukupni prihodi Kraš grupe u prošloj su godini iznosili 1,03 milijarde kuna, što je blagi pad, za 0,9 posto, u odnosu na 2017. godinu, dok su ukupni rashodi smanjeni za 3,2 posto, na 965,7 milijuna kuna.

Po podacima iz financijskog izvješća objavljenog u srijedu, prihodi od prodaje Kraš grupe u 2018. su iznosili 1,01 milijardu kuna, od čega je prihod na domaćem tržištu iznosio 547,4 milijuna kuna, a od prodaje u inozemstvu 466,9 milijuna kuna.

“U 2018. godini obujam izvoza povećan je za 4,7 posto. Udio izvoza u ukupnoj prodaji podignut je na razinu od 48,6 posto, pri čemu je izravan izvoz ostvaren u više od 30 zemalja svijeta”, navodi Uprava Kraša u obrazloženju financijskog izvješća.

Uz rast izvoza, iz kompanije ističu da su na konačni rezultat utjecale i razvojne aktivnosti s ciljem naglašavanja komparativnih prednosti Kraša u odnosu na konkurente te noviteti u asortimanu.

Uprava u izvješću podsjeća i da je, radi nastavka pozitivnih trendova razvoja Kraša, rasta proizvodnje i poslovnih prihoda, glavna skupština održana krajem kolovoza prošle godine donijela odluku o dokapitalizaciji kroz povećanje temeljnog kapitala za iznos od 50 milijuna kuna.

“Do kraja godine postupak je uspješno proveden čime su, uz vlastite izvore, osigurana sredstva za realizaciju planiranih investicija. Povećanje kapitalne vrijednosti treba omogućiti zadržavanje liderskog položaja na tradicionalnim tržištima zemalja u regiji, a ujedno i ojačati konkurentnost na tržištima EU i u prekomorskim zemljama”, ističu iz Kraša.

Uz matičnu kompaniju, Kraš grupa obuhvaća još sedam ovisnih društava među kojima su još dvije tvornice za proizvodnju keksa i vafla – Karolina iz Osijeka te Mira iz Prijedora (BiH), te tvrtke Kraš trgovina iz Zagreba i Širokog Brijega, kao i Kraš Commerce iz Ljubljane, Beograda i Skopja.

Podatci za matičnu kompaniju, Kraš d.d. pokazuju da također stagnaciju prihoda i nešto brži rast rashoda te snažan rast neto dobiti.

Kraš d.d. je u prošloj godini ostvario ukupne prihode od 886,6 milijuna kuna, što je za 0,6 posto manje nego u 2017. godini, dok su ukupni rashodi smanjeni za 2,8 posto, na 813,2 milijuna kuna. Neto dobit Kraša porasla je, pak, za 66,8 posto, na 40,2 milijuna kuna. (H)

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.