Kretanja cijena nafte na globalnim tržištima

In Financije i gospodarstvo
nafta

Drugi dio travnja obilježen je daljnjim blagim rastom cijena nafte na globalnim tržištima. Najveći su doprinos nastavku kratkotrajnih pritisaka na rast cijena imale pooštrene sankcije SAD-a prema Iranu. Spomenimo kako navedene sankcije traju još od studenoga prošle godine te su usmjerene na ograničavanje izvoza nafte iz Irana. Takva su geopolitička događanja utjecala i na ponudu i potražnju nafte i naftnih derivata na svjetskim tržištima, ali i na formiranje cijena.

Cijena sirove nafte Brent na londonskoj burzi započela je jutros svoje trgovanje na 74,46 dolara po barelu, što je u odnosu na isto promatrano prošlotjedno razdoblje rast od 3,53%. Valja reći kako cijena Brenta raste i na mjesečnoj razini. Promatrajući godišnja kretanja, srednja je vrijednost sirove nafte Brent i dalje na otprilike 3% nižim razinama od prošlogodišnjih.

Na američkome tržištu cijena sirove nafte WTI bilježi pozitivna kretanja bez velikih oscilacija. Trgovanje je danas otvoreno na 65,81 dolar po barelu, dok zabilježeni tjedni rast iznosi 2,25%. Što se tiče godišnjih kretanja, cijene su i dalje na nešto nižim razinama u odnosu na prošlu godinu (- 2,34%) s tendencijom rasta. Cijena sirove nafte WTI ipak je prošlog tjedna dosegnula razine iz studenoga prošle godine, prije drastičnog pada u prosincu.

Međunarodna agencija za energetiku objavila je i nove podatke o kretanju ukupnih zaliha nafte na američkome tržištu. Tako su prošlog petka zalihe iznosile ukupno 460,6 milijuna barela, što predstavlja tjedni rast od čak 5,5 milijuna barela, a valja spomenuti kako su na godišnjoj razini zalihe nafte SAD-a porasle za visokih 30,9 milijuna barela, dosegnuvši razinu iz listopada 2017. godine. Rast zaliha posljedica je nastavka sankcija SAD-a prema Venezueli i Iranu, dok u isto vrijeme raste i proizvodnja nafte i naftnih derivata u SAD-u, svrstavši ga tako prošlog mjeseca na vodeće mjesto u svjetskoj proizvodnji (12,2 milijuna bpd), ispred Rusije i Saudijske Arabije.
Što se tiče tržišta SAD-a, maloprodajne su cijene naftnih derivata samo u ovom tromjesečju porasle za visokih 25%, što je najviši zabilježeni rast u posljednje tri godine.

Može se očekivati kako će cijena sirove nafte Brent u narednom tjednu i dalje blago rasti te će iznositi u prosjeku 74,50 dolara po barelu, dok će cijena sirove nafte WTI biti na razinama od 65,00 do 67,00 dolara po barelu.

Na tržištu RH maloprodajna cijena benzina ovog je utorka pala za niske 4 lipe po litri, dok je dizel zabilježio rast u iznosu od dvije lipe po litri. Na godišnjoj su razini cijene na istim razinama kao prošle godine. Kod procjene cijena naftnih derivata za RH moramo biti oprezni, uzimajući u obzir kreiranje tih cijena, koje su određene standardnom formulom izračuna, kretanjem naftnih derivata na mediteranskom tržištu u posljednjih 14 dana te iznosom trošarina i kretanja tečaja kune i dolara. Zbog pozitivnih kretanja na globalnome tržištu, ali i na mediteranskome, može se očekivati kako će idući tjedan cijena benzina blago rasti.

You may also read!

Cyber Week Tel Aviv

Hrvatske tvrtke na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti

Više od 500 milijardi eura štete na svjetskoj razini Digitalna ekonomija raste sedam puta brže od ostatka gospodarstva, a do

Read More...
Kurtalj

Novi podrumi za još bolja vina i „Šampeke“

Južne padine Plešivice idealne su za vinogorja na kojima se uzgajaju brojna kvalitetna vina, a mnogi vjeruju kako vinova

Read More...
1-Alen Kajmović i Darko Horvat

Stipendije od 2.800 kuna, dodatne pogodnosti i siguran posao budućim mesarima u Grupi Pivac

Mjesečna stipendija od 2.800 kuna, besplatni udžbenici, naknada za rad na praksi, mogućnost rada za vrijeme školskih praznika, besplatan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.