Kretanje cijena nafte

In Vijesti iz svijeta
nafta

Kretanje cijena sirove nafte i ovaj tjedan bilježi pozitivna kretanja. Tako je cijena sirove nafte Brent jutros na londonskoj burzi narasla na 67,66 dolara po barelu, odnosno približava se projiciranoj prosječnoj vrijednosti Međunarodne agencije za energetiku koja iznosi 70 dolara po barelu u ovoj godini. Promatrajući mjesečne oscilacije može se reći kako je cijena sirove nafte Brent ovaj mjesec porasla za 3,25% u odnosu na prošli mjesec.

Ovog je utorka cijena sirove nafte Brent dosegnula 68,20 dolara po barelu, što predstavlja najvišu zabilježenu vrijednost od 16. studenoga 2018.godine. Cijena sirove nafte WTI na američkom tržištu također je u blagom porastu. Jutros je trgovanje započelo na 59,02 dolara po barelu, što je najviša zabilježena početna cijena od kraja studenoga 2018. godine. U odnosu na isto promatrano razdoblje prošli mjesec, cijena sirove nafte WTI porasla je za blagih 5,15% u ovom mjesecu.

Lagane oscilacije u kretanjima vidljive su na dnevnoj razini, no bez obzira na njih, može se reći kako se tržište nafte oporavlja i polako približava vrijednostima koje su bile prije strelovitog pada u prosincu prošle godine. Prezasićenost tržišta i kratkotrajni pritisci na rast cijena utjecali su na odluku članica OPEC+ organizacije da reduciraju vlastitu proizvodnju nafte i naftnih derivata sve do kraja lipnja ove godine.

Na taj način članice pokušavaju utjecati na kreiranje ponude i potražnje na globalnim tržištima, ali i regulirati kretanje cijena. Povećana je proizvodnja nafte vidljiva na američkom tržištu koje je s proizvodnjom od 12,3 milijuna barela po danu postalo lider među proizvođačima, daleko ispred Saudijske Arabije i Rusije, koje su odlučile smanjivati svoju proizvodnju.

Međunarodna agencija za energetiku procjenjuje da će do 2024. godine SAD činiti oko 70% rasta ukupne svjetske ponude sirove nafte. Trenutni je rast cijena nafte, vidljiv na svim globalnim tržištima, upravo rezultat smanjenja ponude nafte i naftnih derivata članica OPEC+ u iznosu od 1,2 milijuna barela po danu te američkih sankcija prema Iranu i Venezueli, važnim globalnim izvoznicima.

Jedna od vodećih financijskih institucija u Americi, Bank of America Merrill Lynch, objavila je svoje prognoze za 2019. godinu u kojima stoji kako očekuju da će u ovoj godini cijena sirove nafte Brent u prosjeku iznositi oko 70 dolara po barelu, dok bi cijena sirove nafte WTI trebala biti u prosjeku 59 dolara po barelu.

You may also read!

Suradnja Hrvatske i Kine

Suradnja Hrvatske i Kine doživljava renesansu

„Odnosi Hrvatske i Kine u zadnjih nekoliko godina doživljavaju pravu renesansu. Prošlogodišnja trgovinska razmjena premašila je milijardu dolara, a

Read More...
Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar će svake godine zasaditi 1,000 novih stabala

Valamar Riviera pokreće inicijativu „1,000 stabala Valamara“, najveću zelenu inicijativu ovakvog tipa u hrvatskom turizmu. U sklopu inicijative Valamar

Read More...
Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Verso Altima grupa potpisala partnerski ugovor sa austrijskom tvrtkom Radar Cyber Security

Tvrtke Verso Altima grupa i Radar Cyber Security potpisale su u Zagrebu partnerski ugovor za područje informacijske i kibernetičke

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.