Kroz poreznu reformu na mala vrata mijenjamo hrvatski turistički proizvod

In Trgovina na malo
Ministar Marić

Nakon današnjeg sastanka i prezentiranja stavova i argumenata protiv podizanja PDV-a u ugostiteljstvu i turizmu ministru financija Zdravku Mariću, djelatnici i poslodavci u turizmu još jednom javno upozoravaju na dalekosežne posljedice ovakvog poteza po hrvatski turizam.

„Porezna reforma, naime, može bitno promijeniti strateški pravac razvoja hrvatskog turizma. Hrvatska godinama naporno radi na tome da promijeni strukturu gostiju te da umjesto samo gostiju koji dolaze s vlastitom hranom u apartmanski smještaj i kampove imamo što više gostiju koji dolaze u hotelski pansionski smještaj ili druge oblike smještaja, ali su spremniji na vanpansionsku potrošnju. U tom smislu su napravljeni značajni pomaci, no sada se s pravom postavlja još jedno pitanje – ugrožava li porezna reforma kakva je predložena, s bitnim poskupljenjem hrane u smještaju odnosno uopće ugostiteljskih usluga zbog dizanja PDV-a, cijeli taj strateški pristup? Bojimo se da porezna reforma na mala vrata mijenja dugoročnu strategiju razvoja turizma“, rekao je Ronald Korotaj, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske.

Na današnjoj konferenciji za medije UPUHH je naglasio da bitnu promjenu dugoročne strategije razvoja hrvatskog turizma nikako ne bi trebalo raditi bez suglasnosti struke i šire javne rasprave. Strategija koja je jednoglasno usvojena prije tri godine u hrvatskom Saboru neupitno daljnji razvoj hotelske industrije – kao ključnog generatora prihoda u turizmu, investicija u turizmu i otvaranja novih radnih mjesta – stavlja u fokus hrvatskog turizma. Dizanje PDV-a na ugostiteljske usluge te poskupljenje smještaja u koji je uključena i hrana (pansion, polu pansion, noćenje s doručkom), zbog čega i hotelski proizvod postaje manje konkurentan, smanjuje kapacitet hotelske industrije za investiranjem i novim radnim mjestima povrh sadašnjih potreba.

Dizanje PDV-a čini ukupni hrvatski turistički proizvod bitno manje konkurentnim u odnosu na druge mediteranske zemlje, u usporedbi s kojima već imamo izuzetno visoke stope, a pred nama je kratko vrijeme u kojem bi se primjerice Tursko i Grčko tržište mogli oporaviti. Poreznom reformom ne smijemo smanjiti konkurentnost hrvatskog turističkog proizvoda niti ponovno u Hrvatsku početi dovoditi primarno goste koje ne zanima ništa osim samog smještaja, sunca i mora. Za to se nismo opredijelili Strategijom razvoja turizma i ne smijemo to sada napraviti na mala vrata.

UPUHH nastavlja svoje aktivnosti te će do petka pripremiti dodatne argumente i analize ukupnih učinaka promjene stope PDV-a na konkurentnost hrvatskog turizma i hrvatskog gospodarstva općenito.

You may also read!

plenkovic

Tri segmenta djelovanja za ublažavanje rasta cijena energenata

Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio kako će Vlada s ciljem ublažavanja rasta cijena energenata na građane djelovati

Read More...
Donacija dm

Donacija dm-a u iznosu od 67.595 kuna za nastavak istraživanja raka prostate

U srijedu, 26. siječnja, dm je Institutu Ruđer Bošković predao donaciju u iznosu od 67.595 kuna koja je namijenjena

Read More...
Milanović Kraš

U slavljeničkoj godini Kraš potvrđuje lidersku poziciju i nastavlja rasti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je posjetio Kraš prehrambenu industriju d.d. koja obilježava 110 godina poslovanja. Početak poslovanja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.