Kutjevo i Požega na Danima hrvatskog turizma

In HoReCa
Kutjevo

Odlična hrana i vrhunska vina poslužena su brojnim gostima u Kutjevu i Požegi koji su stigli na Dane hrvatskog turizma.Požeško-slavonska županija bila je jedna od pet županija Slavonije koja je od 2. do 5. listopada ugostila brojne turističke djelatnike i novinare.

Da je vinogradarstvo i vinarstvo od davnina važno za Kutjevčane potvrđuje podrum iz 13. stoljeća, najstariji u ovom dijelu Europe ali i brojne obiteljske vinarije među kojima su neke od najpoznatijih u Hrvatskoj. Tu je i nova i najmodernija hrvatska vinarija Galić, koja osim za vrhunska vina, međunarodne nagrade osvaja i za arhitekturu i dizajn. U Kutjevu je i jedna od najpoznatijih hrvatskih vinarija Krauthaker, nezaobilazno mjesto na Kutjevačkoj vinskoj cesti.U Kutjevu su i poznate vinarije Ađić, Mihalj, Soldo i Kutjevo d.d. Na Danima hrvatskog turizma u vinarijama Galić i Krauthaker održane su sommelierske radionice o graševini – sorti koja u Kutjevačkom vinogorju daje najbolje rezultate. Uz uvodničare – Krešimira Macana i Anu Dijan, vinsku priču ispričali su poznati sommelieri Darko Lugarić i Siniša Lasan.

Elegantne i korpulentne, vrlo pitke, prepoznatljive sortne gorčine, kutjevačke graševine dugog su potencijala starenja, ali i široke lepeze vina, pa se u podrumima ovog gradića mogu kušati pjenušci, mlada, odležana, predikatna i arhivska vina te odlične kupaže. Gotovo svaka vinarija njeguje specifičan stil i originalnu priču, poput Sontacchija i Jakobovića – malih, toplih, tradicionalnih podruma koji su bili sastavni dio vinskog itinerera na Danima hrvatskog turizma.

Obilazak kutjevačkih vinarija završio je bogatim slavonskim ručkom u Zlatnom lugu. Bilo je svega – od kulena, kulenove seke, kobasica, slanine, sireva, paštete do pastrve, sarmi, jela s roštilja, pečenki, tradicionalnog vinogradarskog požeškog ćevapa do slastica svih vrsta i oblika. Za aperitiv su bili pjenušci Josipović i mirisne rakije Šimić, a uz hranu, probrana vina vinarija Tandara i Perak.

Slavonci su uz bogatu kulturnu baštinu kao što su dvorci i sakralni objekti pokazali i svu raskoš gastonomske ponude što će zasigurno privući i brojne turiste.

Pripremio Tomislav Radić

You may also read!

turizam

HTZ provodi prvu ovogodišnju brend kampanju na 16 tržišta

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) provodi prvu ovogodišnju brend kampanju koja će se na 16 ključnih tržišta, u različitim vremenskim

Read More...
Hrvatski izlagači oduševili posjetitelje najvećeg poljoprivrednog sajma

Hrvatski izlagači oduševili posjetitelje najvećeg poljoprivrednog sajma

Ovoga vikenda završio je Zeleni tjedan u Berlinu, najveća međunarodna poljoprivredna manifestacija, kojoj je ove godine upravo Hrvatska bila

Read More...
geberit

Geberit savjeti za odlaganje u kupaonskom namještaju

Gdje pospremiti sve četke, kreme, pastu za zube i sav ostali kupaonski pribor? Jedna od najboljih opcija je korištenje

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.