Kutjevo svjetska prijestolnica graševine

In Izvoz
Kutjevo svjetska prijestolnica graševine

Poznata i priznata je kutjevačka graševina. Korona i potres usporili su graševinske užite u Zagrebu. Zatvoriše se kafići i restorani, zaustavljena su sva pa i vinska druženja Prodaja je pala gotovo na nulu i tako dva i pol mjeseca. No nisu se svi predali. Čim se” koronarna” situacija počela smirivati Gojko Soldo je sa svojim nasljednikom sinom Mirkom studentom agronomije, pohitao u Zagreb da predstavi svoja vina.

U prostorijama Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak u središtu Zagreba okupilo se birano društvo,”vinske” novinarke i novinari. Petnajest odabranih novinara držali su razmak od 1,5 metra i dok nisu došli prvi gutljaji imali su maske na licu. Sommelier Tomislav Jakopović predstavljao je vina. Početak graševina berba 2019. godina, pa graševina 2018. Graševina je sa 16000 trsova i kod Solde kao i kod svih vinara iz Kutjevačkog vinogorja dominantna sorta. Kušalo se i chardonnay, manzoni , sauvignon blanc, rose, traminac mirisni, cuvee crni i merlot.

Gojko Soldo je od onih vinara koji ne ostavlja vina za godinu, dvije ili tri unaprijed i najveći dio proda tijekom godine što kada se radi o Cuveeu i Merlotu nije dobro, jer ta vina imaju potencijal i trebala bi odležati godinu dvije prije puštanja u promet.

Prodaja je od kućnog praga preko kafića u bližoj okolici i dalje od Požege i Kutjeva, ali i u Vrutku u Zagrebu, Novalisu u Novalji i male količine izvozi u Njemačku i u Švicarsku.

Zaključak nakon kušanja bio je da je cijena po kojoj se prodaju ta vina, 30 do 40 kuna, preniska. “Vi ne znate što znači prodavati vina u Slavoniji. Tamo su niske cijene konstanta.”– rekao je Soldo

Soldo ima i rizvanac,zwegelt, pinot noir, frankovku i gamay te misna vina.Mirisni traminac bio je šampion Oriovite u Oriovcu 2015. i u Kutjevu 2016. Zlatnu medalju za graševinu Soldo je dobio u Kutjevu 2018. sa ocjenom 85 bodova.

Soldo je završio srednju školu za voćare i vinogradare u Požegi. Profesionalno se vinarstvom počeo baviti 2011.godine. U početku obitelj Soldo prodavala je grožde i mošt ali su se odmah odlučili i za vlastito vino. Tih godina je obiteljske vinograde od 1.5 hektara odlučio povećati tako da danas ima 7 hektara vinograda.

Gojko Soldo i Branko Jakobović vetovski su vinari a Vetovo je smješteno podno planina Papuka i Krndije u Požesko slavonskoj županiji i pripada gradu Kutjevu. a dr Branko Mihalj stomatolog i vinar iz Kutjeva kaže: “Kutjevo je svjetska prijestoljnica graševine.” Dokazali su to Ivan Enjengi, Vlado Krauthaker, dr Branko Mihalj, Antun Ađić , Galić, Kutjevo d.d. i još tridesetak vinarija i vinara jedan bolji od drugoga. U Kutjevu se toči izvrsna graševina, a među tim odličnim graševinama su i vina Gojka Solde.

Pripremio: Tomislav Radić

You may also read!

industry

Oporavak europske industrijske proizvodnje u svibnju – u Hrvatskoj blaži pad

Europska industrijska proizvodnja oporavila se u svibnju u odnosu na travanj zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa dok je

Read More...
otp_banka

OTP banka snižava kamatne stope za kredite vezane uz NRS

OTP banka je u utorak najavila da od početka kolovoza snižava kamatne stope na kredite građana u eurima i

Read More...
Huawei

Dvoznamenkasti rast Huaweija u prvoj polovici 2020.

Huawei je objavio poslovne rezultate za prvu polovicu 2020. koji pokazuju kako je kompanija u tom razdoblju ostvarila prihod

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.