Listopad s tek 20 posto lanjskih turističkih noćenja

In Iz zemlje
Rovinj-1

U komercijalnom turističkom smještaju u listopadu je boravilo tek 17 posto broja turista iz istog lanjskog mjeseca, dok su noćenja bila na razini 20 posto, čime se listopad svrstao među najlošije turističke mjesece u ovoj pandemijskoj godini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Takvi minusi u odnosu na listopad 2019. u komercijalnom smještaju su posljedica pandemije koronavirusa, porasta broja zaraza i ograničenja putovanja diljem svijeta, a konkretno znače i da je u te objekte u listopadu ove godine došlo 184,5 tisuća turista, koji su ostvarili 618 tisuća noćenja. Te brojke znače i pad dolazaka turista za 82,8 posto i pad noćenja za 79,9 posto u odnosu na listopad 2019. godine.

Drugi val pandemije covida-19 tako se na turističke fizičke pokazatelje odražava izrazitijim padom i dolazaka i noćenja. Veće stope pada od listopadskih, naime, zabilježene u travnju i svibnju (pad noćenja od oko 97 odnosno 99 posto), a izrazitiji je pad zabilježen i u ožujku (pad noćenja za oko 70 posto).

Po podacima DZS-a, većinu noćenja u listopadu ostvarili su strani turisti, 406,8 tisuća noćenja, što je pad u odnosu na lanjski listopad od 85 posto.

Još slabiji rezultat komercijalni smještaj u listopadu je imao s dolascima stranih turista – došlo ih je čak 90 posto manje nego u istom mjesecu 2019. godine, ili njih 88,8 tisuća.

Time ih je došlo i manje od domaćih turista, što je također rijetkost među svim mjesecima ove godine. Uz to, domaći turisti bilježe i manje postotne padove. Naime, domaćih je turista bilo 95,8 tisuća, ili 47,3 posto manje nego u lanjskom listopadu, a nešto manji pad, od 45,4 posto, ostvarili su s 211 tisuća noćenja u komercijalnim objektima.

Među strancima, Nijemci su opet bili najvjerniji turisti – ostavili su 131 tisuću, ili 32,2 posto ukupnih stranih noćenja u komercijalnim smještajnim objektima, odnosno prosječno su u listopadu ostvarivali 7,2 noćenja po dolasku.

Iza njih, ali sa znatno manjim udjelima u ukupnim noćenjima, od oko 8 posto na niže, slijede turisti iz SAD-a, Slovenije, Austrije, Poljske, Francuske, Češke i Italije, pri čemu su svi imali pad i dolazaka i noćenja u odnosu na listopad 2019.

Po županijama, Istarska je i u listopadu bila prva sa 156 tisuća noćenja, što je u ukupnim noćenjima u komercijalnom smještaju udio od 25,3 posto.

Po vrstama smještaja, najviše noćenja ili nešto manje od polovice bilo u sobama, apartmanima i kućama za odmor, odnosno 277 tisuća, što je i 68,4 posto manje nego u lanjskom listopadu. Hoteli su pak bili u nešto malo većem minusu, od 87,4 posto, s 220 tisuća noćenja.

Fizički turistički pokazatelji za listopad utjecali su i na rezultate u komercijalnom smještaju u prvih deset mjeseci ove godine, tijekom kojih su imali 6,9 milijuna turista i 40,3 milijuna noćenja, što je 63,6 odnosno 55 posto manje nego u istom razdoblju 2019.

I tu su primjetni manji minusi s domaćeg tržišta nego sa stranih, jer je domaćih turista u deset mjeseci bilo 1,4 milijuna ili 30,4 posto manje, a njihovih 5,2 milijuna noćenja tek je za 21 posto manje nego u lanjskih deset mjeseci.

Znatno više stranih turista, 5,5 milijuna, ostvarilo je pak 35,2 milijuna noćenja, što je 67,4 odnosno 57,7 posto manje nego u 2019. godine, pri čemu su Nijemci i u toj statistici prvi s udjelom u stranim noćenjima od 33,3 posto.

Drugi su Slovenci s udjelom od 13,4 posto u ukupnim stranim noćenjima u deset mjeseci ove godine, a iznad ili oko 10 posto udjela imali su još samo Poljaci (12,4 posto) te Česi (9,1 posto). (H)

You may also read!

covid

Nepravedna podjela cjepiva stajala bi svjetsko gospodarstvo tisuće mlrd dolara

Ako bogate zemlje osiguraju glavninu cjepiva protiv covida 19, a zemlje u razvoju ostanu uglavnom praznih ruku, kao što

Read More...
Erste

Erste banka građanima s područja pogođenih potresom omogućava odgodu otplate kredita do 12 mjeseci

Svojim klijentima, građanima s područja Sisačko-moslavačke županije, ali i okolnih županija pogođenih potresom, kojima je nekretnina u mjestu boravišta

Read More...
sajam

Udruga hrvatskih sajmova Stožeru: Sjetite se i nas, kada ćete nam dozvoliti rad?

Udruga hrvatskih sajmova u ponedjeljak je otvorenim pismom pozvala Stožer civilne zaštite RH da uvaži i postojanje sajmova i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.