Lürssen grupa otvorila još jedan ured na Kvarneru

In Novi turistički kapaciteti
Nikolina Brnjac

Lürssen grupa otvorila je još jedan ured na Kvarneru u kojem su se smjestile tvrtke ključne za razvoj i izvrsnost u maritimnoj industriji, posebice u području projektiranja i izgradnje jahti.

Svečano otvorenje održalo se u Rijeci na terminalu u riječkoj luci, a među prisutnima su bili Nikolina Brnjac, izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica turizma i sporta, Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke, Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije, Bojan Hlača, predsjednik upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka, Teuta Duletić, izvršna direktorica Lürssen Design Center Kvarner, Peter Lürssen, suvlasnik Lürssen grupe te Justus Reinke, izvršni direktor i voditelj odjela za istraživanje i razvoj Lürssen grupe.

„U novom uredu marljivo radi više od 100 kvalificiranih stručnjaka iz Hrvatske, što nije bitno samo za nas i za Lürssen grupu, već je velika stvar za Rijeku i čitav Kvarner, jer je prepoznata kvaliteta i stručnost hrvatskih inženjera. Nadam se, odnosno vjerujem, da motivira činjenica da naši ljudi mogu ostati u Hrvatskoj, a pritom unutar internacionalnog tima razvijati inovativne proizvode i raditi na projektima koji su budućnost maritimne industrije“, izjavila je Teuta Duletić, izvršna direktorica Lürssen Design Center Kvarner.

Na području Kvarnera kreirat će se eko sustav koji će biti povezan i surađivati s hrvatskim, austrijskim, njemačkim i norveškim sveučilištima i ostalim ključnim subjektima u području brodogradnje, dobavljačima ključne opreme, brodogradilištima i klasifikacijskim društvima.

Rijeka je odabrana kao lokacija za uspostavu još jednog etabliranog inženjerskog ureda zbog činjenice da je Hrvatska prepoznata kao jedna od najpriznatijih pomorskih i brodograđevnih zemalja na svijetu s dugom tradicijom u brodogradnji i inženjerstvu, a posebice u području projektiranja i izgradnje sofisticiranih prototipnih brodova. Novi ured dodatno osnažuje i proširuje Lürssenovu inženjersku moć, a članovi Lürssenovog hrvatskog tima rade kao sastavni dio Lürssenove projektantske mreže.

„Kako bismo išli u korak s onim što dolazi, potrebni su nam ljudi, stručnjaci koji mogu raditi na zahtjevnim projektima i koji su spremni prihvatiti nove izazove. Želimo da Rijeka bude međunarodno prepoznata kao jedno od vodećih mjesta za inovacije u maritimnoj industriji. Zbog toga ulažemo u istraživanje i razvoj ovdje u našem uredu u Rijeci u suradnji sa riječkim Sveučilištem i drugim međunarodnim tvrtkama te našim uredima u Njemačkoj“, izjavio je Peter Lürssen, suvlasnik Lürssen grupe.

U drugom dijelu događanja u interaktivnim razgovorima sugovornici su bili David Sopta, Jadrolinija d.d., Nina Perko, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Kristijan Pavić, ACI d.d., Denis Vukorepa, Lučka uprava Rijeka i Snježana Prijić-Samaržija, Sveučilište u Rijeci.
Hrvatske tvrtke iz Lürssen grupe igrat će značajnu ulogu u izgradnji novih plovila budućnosti ali i drugih tehnologija i inovacija.

Prioritetna područja rada su im pametna i zelena brodogradnja putem digitalne transformacije, razvoj jedinstvene, bespilotne i autonomne platforme, korištenje vodika i sintetskog goriva kao pogona te razvoj tehnologija kao što su transformacija otpada u energiju i sterilizacija opasnog otpada.

Lürssen grupa prisutna je u Hrvatskoj od 2020. godine, dok u Njemačkoj djeluje više od 140 godina i sada je vodi već četvrta generacija u obitelji. Tvrtka je specijalizirana za dizajn i proizvodnju jahti, brodova i plovila obalne straže te pruža opsežne usluge nakon prodaje, uključujući popravke, održavanje i globalne logističke usluge. U svijetu je tvrtka poznata po svojim visokokvalitetnim proizvodima kao i inovativnim tehnologijama.

foto: Impala Studio

You may also read!

Uspješna digitalna transformacija moguća je i u Hrvatskoj

Za bespovratne potpore za digitalizaciju tvrtkama na raspolaganju 206 mln kn

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je u petak poziv za bespovratne potpore za digitalizaciju, namijenjen mikro, malim i

Read More...
moodys

Objava Moody’sa prvi efekt skorog članstva u eurozoni

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u subotu da najava Moody'sa o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske

Read More...
auti

Dva milijuna vozila više na autocestama nego 2019.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u petak je izvijestio da je do prošle nedjelje hrvatskim autocestama prošlo

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design