Manje putovanja stranih kruzera po Jadranu, ali s više putnika nego lani

In Iz zemlje
kruzer

Kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu u prvih sedam mjeseci ove godine bilo je 4,6 posto ili 15 manje nego lani u istom razdoblju, ali je na ukupno 314 putovanja bilo 40 posto više putnika, 411,4 tisuće, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na kružnim putovanjima po Jadranu u prvih sedam mjeseci plovilo je 60 stranih brodova-kruzera, što je 9,1 posto ili šest kruzera manje nego lani.

Za razliku od lani, ove su godine ti brodovi u Hrvatskoj boravili 11,4 posto ili 75 dana više, odnosno ukupno 733 dana.

Kruzeri su po Jadranu plovili pod zastavama 13 zemalja, od kojih su kao i svih zadnjih godina najviše putovanja u sedam mjeseci, 90, ostvarili brodovi sa zastavom Bahama, kojima je došlo i najviše putnika, 126,1 tisuća.

Na drugom su mjestu brodovi pod zastavom Malte s 86 putovanja, a na trećem pod zastavom Paname s 38 kružnih putovanja.

Pod zastavama drugih zemalja brodovi su ostvarili puno manje kružnih putovanja, od 30 na manje, a najmanje, po dva, brodovi sa zastavama Grčke i Ujedinjenog Kraljevstva.

Samo u srpnju ove godine kružnih putovanja bilo je 86, što je 3,4 posto ili tri putovanja manje nego lanjskom srpnju, ali je kao i na razini sedam mjeseci na tim brodovima bilo više putnika, za 22,1 posto više ili njih 128,5 tisuća.

Najviše od ukupnih 314 kružnih putovanja stranih brodova u sedam mjeseci ili 50 posto bilo je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a zatim 25,5 posto u Splitsko-dalmatinskoj, dok je u ostalim jadranskim županijama ostvareno preostalih 24,5 posto.

Dubrovnik je i dalje najposjećenija luka, s 236 posjeta stranih kruzera, a slijede luke Split sa 147 posjeta, Zadar sa 77, Hvar 63, Korčula 52, Šibenik 51 i Rovinj s 35 posjeta kruzera. (H)

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design