Martin, portugizac i sir

In Sajmovi i izložbe
Martin, portugizac i sir

Na Martinjski sajam na Trg Bana Jelčića došli su “Biškupi” iz svih djelova Hrvatske u kojima se obilježava Martinje, krštenje mladog vina. Došel je došel Sveti Martin, vince je krstil, ja ga bum pil – “zapopevali” su “nalarfani biškupi” a onda otišli zajedno njih desetak najprije u Samobor a zatim u Jastrebarsko.

Martinjskim “špelancijama” prethodio je Festival mladog vina “Portugizac Plešivica” i sireva iz Zagrebačke županije koji je održan od 5. do 8. studenog također na Trgu Bana Jelačića i koji su organizirali su Udruga Portugizac Plešivica i Udruga malih sirara “Sirek” a onda je večina vinara ostala na Trgu na Martinjskom sajmu.

Na sajmu portugizaca, prvo vino iz ovogodišnje berbe predstavili su PZ Plešivica, Gregorić Snježana, Braje Robert, Braje Josip, VVG Sirovica, Vučinić Zdenko, Golubić Danijel, Krešimir Ivančić, Majcenović Vlado, Krešimir Režek i Stanišić Franjo a onda su im se na Martinjskom sajmu pridružili i Damir Drago Režek, Ivica Jurkovac, Franjo Gregorić, sa Zagrebačke vinske ceste Marijan Tomurad i Ivan Kefečak te Zvonimir Dukarić s Varaždinbrega.

Kao novitet kušalo se i Portugizac Plešivica Selection, zajedničko vino članova Udruge Portugizac Plešivica u čijoj proizvodnji sudjeluju Gregorić Snježana, Golubić Danijel, Braje Robert, Braje Josip, Damir Drago Režek, Gregorić Franjo, Ciban, Vukoder, Jurkovac i PZ Plešivica.

Ocjenjivanje ovogodišnjeg portugizaca obavilo je posebno povjerenstvo u Vinskoj kleti Drage Kurtalja na Novoj Vesi u Zagrebu. Najbolju ocjenu dobio je portugizac plešivičke vinarije Drago Damir Režek a drugo i treće mjesto podijelili su Marica Golubić i Krešimir Režek.

Posebnost je u tome, što smo od odabranog grožđa s najboljih položaja proizveli 1300 litara mladog vina pod zajedničkom etiketom i nazivom Portugizac Plešivica Selection. Na ovaj smo način iznova povezali naše članove ali i vinoljupce koji cijene tradiciju pijenja mladog portugisca – rekao je Tomo Haramija, predsjednik Udruge Portugizac Plešivica.

Portugizac se u ove hladnije dane može lijepo sljubiti s jelima od divljači, tamnim mesom te nezaobilaznim kestenima i sa sirevima.

Pored vina posjetitelji su mogli kušati i razne sireve sirana Šestak i Kusanovec sa „Ceste sira Zagrebačke regije“.

Cilj udruživanja i povezivanja malih sirara je u unaprjeđivanju sirarske djelatnosti, zajedničkom predstavljanju i podizanju kvalitete proizvoda te razmjeni iskustva i pružanje stručne pomoći za što uspješniji plasman sira ali i drugih mliječnih proizvoda – rekla je Romina Zadravec, predsjednica Udruge »Sirek«.

Na ocjenjivanju sireva Zagrebačke županije, koje je održano 14. listopada u Buzinu, bilo je16 sireva u tri kategorije (trinaest kravljih i tri kozja). Dodijeljeno je jedno brončano odličje za OPG Golubić Marica, pet srebrnih za OPG Lončar Štefica, OPG Puljko Štefica, OPG Furnkran Katarina i OPG Zadravec Romina te deset zlatnih za OPG Golubić Marica, OPG Furnkranz Katarina, OPG Zadravec Romina, OPG Grčević i siranu Jurkas čiji je sir gauda s ljutom paprikom šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja.

Pripremio: Tomislav Radić
snimke: Marko Čolić
snimke: Julio Frangen

You may also read!

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik je prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2019.

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2020

Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ), članice Intesa Sanpaolo Grupe, drugu godinu zaredom dobitnik je prestižne nagrade

Read More...
zona

Pozdravite dugo i bezbrižno ljeto uz novitete iz Zona Vital linije

Svima kojima nedostaje vremena za aktivnu brigu o svom zdravlju, dobro će doći sjajni noviteti iz Zone Vital: Ferrosorb,

Read More...
Hyundai

Hyundai zna što je akcija

Hyundai i30 od 104.990 kn i Hyundai Tucson od 149.990 kn • Jedinstvena ljetna akcija za bestsellere Hyundai i30 i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.