Milijun kuna potpore pčelarima Međimurske županije

In Krediti za poduzetništvo
pcele

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u srijedu, 14. listopada 2020. godine, usvojen je Program potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica na području Međimurske županije. Potporu ukupne vrijednosti od milijun kuna će dobiti 37 pčelara kod kojih je utvrđen pomor ukupno 1.211 pčelinjih zajednica.

Zbog masovnog uginuća pčela i nanesene štete koja je zadesila velik broj međimurskih pčelara, župan Međimurske županije je 12. lipnja 2020. godine proglasio prirodnu nepogodu na dijelu područja Međimurske županije, a Ministarstvo poljoprivrede predložilo je Program potpore vrijedan milijun kuna s ciljem financijske pomoći oštećenim pčelarima u nadoknadi izgubljene dobiti zbog naglog prestanka proizvodnje.

„Provedbom Programa izravno će se utjecati na saniranje ekonomskih posljedica zbog izgubljene dobiti uslijed prestanka proizvodnje uzrokovane pomorom pčela na pčelinjacima te daljnji ostanak u sektoru pčelarstva i proizvodnji pčelinjih proizvoda. Pčele su, osim proizvodnje meda, izuzetno važne za poljoprivrednu proizvodnju jer njihova nazočnost omogućuje oprašivanje poljoprivrednih i samoniklih usjeva te doprinosi očuvanju biološke raznolikosti“, izjavila je ministrica Marija Vučković na sjednici Vlade RH.

Potpora se dodjeljuje za štete nastale pomorom pčelinjih zajednica u stacionarnim ili selećim pčelinjacima dopremljenim na područje Međimurske županije u skladu s Pravilnikom o držanju pčela i katastru pčelinje paše, a namijenjena je pčelarima koji su upisani i ažurirani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka i kod kojih je na temelju Zapisnika o inspekcijskom nadzoru izvršenom na pčelinjacima u Međimurskoj županiji tijekom mjeseca lipnja utvrđen pomor pčela.

Donošenje Programa predviđeno je Zakonom o poljoprivredi, a u skladu je s relevantnim uredbama Europske komisije.

You may also read!

Petrokemija

Petrokemija ostvarila znatan rast neto dobiti, na 315 milijuna kuna

Petrokemija je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 315 milijuna kuna, znatno više u odnosu

Read More...
virus

Kontrola širenja Covid-19 u radnom okruženju

Zdravstveni sustav u Hrvatskoj kao i širom Europe i svijeta sve se teže nosi s novim valom širenja epidemije

Read More...
Meggle

Fortenova grupa i Meggle Hrvatska postigle dogovor o kupoprodaji nekretnina i proizvodne linije osječke mljekar

Belje plus, članica Fortenova grupe, i MEGGLE Hrvatska postigli su dogovor i potpisali sporazum o kupoprodaji imovine MEGGLE-ove mljekare

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.