MINGO: 1,4 milijuna kuna za sve udruge za zaštitu potrošača

In Potrošači
potrošači

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta (MINGO) izvijestilo je u utorak da će se financijskom podrškom od 1,4 milijuna kuna za udruge za zaštite potrošača omogućiti pravilna disperzija sredstava prema svim dionicima civilnog društva u tom području, a navode i da je istraživanje pokazalo da se savjetovalištima koja financiraju obraća samo 1,7 posto građana.

Naime, kako se navodi u priopćenju Ministarstva, ono je 4. prosinca ove godine putem javnog savjetovanja objavilo upute za prijavitelje na javni natječaj za dodjelu financijske podrške projektima udruga koje djeluju u području zaštite prava potrošača u 2019. godini.

Tim natječajem dodijelit će se financijska podrška od ukupno 1,4 milijuna kuna svim udrugama za zaštitu potrošača u RH za inovativne i održive projekte s ciljem daljnjeg razvoja udruga za zaštitu potrošača u 2019. godini.

Na taj način, navode iz Ministarstva, stvoren je okvir za prijavu i do 20 udruga za zaštitu potrošača, čime će se, uz podupiranje razvoja civilnog društva u ovom području, omogućiti i jačanje informiranja i edukacija građana o njihovim potrošačkim pravima.

“Konkretno, ovom odlukom neće se provoditi dosadašnje financiranje projekta savjetovanja potrošača, već će se omogućiti pravilna disperzija proračunskih sredstava prema svim dionicima civilnog društva u području zaštita prava potrošača”, stoji u priopćenju.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da su, sukladno obvezi izrade sektorske analize za utvrđivanje prioritetnih područja financiranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge i druge organizacije civilnoga društva iz javnih izvora u 2019. godini, proveli anketu sa zainteresiranom javnošću, odnosno svim udrugama za zaštitu prava potrošača u Hrvatskoj, koja je ukazala na nezadovoljstvo većine udruga te potrebu da se potiče rad svih aktivnih udruga iz tog područja, a ne samo nekih.

Iz Ministarstva navode i da je agencija Ipsos Puls provela ispitivanje javnog mnijenja koje je pokazalo da se svega 1,7 posto građana obraća savjetovalištima koje financijski podupire Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ministarstvo ističe da je zaštita prava potrošača multisektorsko područje u kojem sudjeluje i niz drugih ministarstava, te smatraju da je nužno njihovo aktivno uključivanje u pružanje potpore udrugama.

U Ministarstvu napominju da su na tom tragu 12. prosinca ove godine organizirali prvi Međuresorni dijalog za unaprjeđenje politike zaštite prava potrošača, na kojem su sudjelovali predstavnici više od 50 institucija i tijela.

Ministarstvo je najavilo i da će početkom iduće godine pokrenuti portal „Sve za potrošače“, kao jedinstvenu točku na kojoj će biti informacije o aktivnostima u zaštiti prava potrošača. (H)

You may also read!

1-Ministar Tomo Medved i predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić

Ministarstvo hrvatskih branitelja i Hrvatska poštanska banka potpisali sporazum o poticanju poduzetništva branitelja

SURADNJA MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA I HPB-a: PROGRAM RAZVOJA PODUZETNIŠTVA ZA BRANITELJE Ministarstvo hrvatskih branitelja i Hrvatska poštanska banka potpisali su

Read More...
Europa Donna Hrvatska

Na dm ženskoj utrci prikupljeno više od 220 tisuća kuna za udrugu Europa Donna Hrvatska

U srijedu, 17. srpnja dm je Hrvatskom forumu protiv raka dojke Europa Donna uručio donaciju u vrijednosti od 223.568,16

Read More...
Coca-Cola HBC Hrvatska ponovno u TOP 5 Poslodavaca Partnera

Coca-Cola HBC Hrvatska ponovno u TOP 5 Poslodavaca Partnera

Tvrtki Coca-Cola HBC Hrvatska i ove je godine dodijeljen certifikat Poslodavac Partner, prestižno priznanje za izvrsnost u upravljanju ljudskim

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.