Ministar Horvat dodijelio potpore za tradicijske i umjetničke obrte te zadružno poduzetništvo

In Konferencije / savjetovanja
Prelog Gospodarski forum

U okviru održavanja Gospodarskog foruma Grada Preloga, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u petak je svečano uručio 15 ugovora temeljem Programa „Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta“, te još 19 ugovora iz Programa „Razvoj zadružnog poduzetništva“ za 2019. godinu.

„Ovime održavamo obećanje dano našim obrtnicima i zadrugama, kako ćemo za sve dobre projekte osigurati dodatna sredstva kroz rebalans proračuna. Iako neke od ovih potpora možda i nisu velike, mi smo svjesni činjenice da preko 99 posto svih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj čine obrti, mikro, mala i srednja poduzeća te OPG-ovi, kojima su ovakve potpore od velike važnosti“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat.

Svečanosti dodjele ugovora prisustvovali su i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, ataše u Odjelu za ekonomske poslove Veleposlanstva Mađarske u RH Botond Riczkó, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, pomoćnici ministra Ana Mandac i Zvonimir Novak, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predstojnica Ureda župana Međimurske županije Vesna Haluga, te mnogi drugi.

Nakon što je za tradicijske i umjetničke obrte prvotno bilo namijenjeno 3 milijuna kuna, rebalansom proračuna osigurano je dodatnih 700 tisuća kuna za još 15 potpora. S druge strane, vrijednost programa zadružnog poduzetništva iznosila je 2,7 milijuna kuna, a sredstva su podijeljena između 19 zadruga. „Danas su ovdje u Prelogu obrtnici i zadruge s područje cijele Hrvatske, što je vrlo simbolično s obzirom na značaj koji obrtništvo ima na području Međimurja. Zadruge mogu biti izuzetno dobar model samozapošljavanja i zapošljavanja, a kad govorimo o hrvatskom obrtništvu, osobito o tradicijskom i umjetničkom, treba istaknuti kako je isto opstalo zahvaljujući neizmjernom trudu pojedinaca. Zbog toga se nadam da će ove potpore biti i naš doprinos tome“, zaključio je ministar.

Za projekte hrvatskih i mađarskih poduzetnika dodijeljeno 4,2 milijuna eura

Osim ovih potpora, na svečanosti u Prelogu dodijeljeni su i ugovori odabranim projektnim prijedlozima suradnje između hrvatskih i mađarskih poduzetnika u sklopu natječaja B Light (Beneficiary Light Grant Shema), ukupne vrijednosti 4,2 milijuna eura.

Ugovore je hrvatskim i mađarskim poduzetnicima uručio predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vrbanec. „HAMAG-BICRO kao glavni korisnik i koordinator programa B Light, ponosan je uspostavljenim poduzetničkim dijalogom i osmišljenim projektima suradnje Hrvatske i Mađarske. Prekograničnom suradnjom ojačat će se poduzetnički kapaciteti na programskom području i povećati konkurentnost poduzeća, čime će se omogućiti plasman njihova poslovanja na međunarodno tržište“, naglasio je Vrbanec.

B LIGHT je shema dodjele bespovratnih sredstava kojom se financira suradnja malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarska – Hrvatska u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020. Ovo je prvi i trenutno jedini program prekogranične suradnje putem kojeg se europskim sredstvima izravno financiraju poduzetnici za svoje razvojne projekte. Kroz program B Light poduzetnicima je dostupno ukupno 7,6 milijuna eura.

Kao glavni korisnik programa B Light, HAMAG-BICRO provodi projekt u suradnji s regionalnim (županijskim) razvojnim agencijama s programskog područja. Program B Light s hrvatske strane obuhvaća Međimursku županiju, Koprivničko-križevačku županiju, Virovitičko-podravsku županiju, Osječko-baranjsku županiju, Varaždinsku županiju, Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Požeško-slavonsku županiju te Vukovarsko-srijemsku županiju. S mađarske strane programom su obuhvaćene Zala županija, Somogy županija i Baranya županija.

U tijeku je priprema punih projektnih prijava u sklopu 3. poziva natječaja B Light, s rokom dostave do 20. prosinca 2019. Očekuje se da će odabrani projekti u okviru 3. poziva biti implementirani u prvom kvartalu 2020. godine.

You may also read!

Poduzetnicima dodijeljeno 54 milijuna kuna u sklopu poziva IKT – faza II

Poduzetnicima dodijeljeno 54 milijuna kuna u sklopu poziva IKT – faza II

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelio je danas 168 Odluka o financiranju u sklopu Poziva „Poboljšanje konkurentnosti

Read More...
igre

Više od 50% prodaje igračaka odvija se u studenom i prosincu

Rezultati poslovanja poduzetnika u djelatnosti trgovine na malo igrama i igračkama u razdoblju od 2008. do 2018. godine. Više od

Read More...
Pevec

Isplata božićnice za sve Pevecove zaposlenike

Pevec, prvi hrvatski trgovački lanac, nakon jedne od najuspješnijih godina svojim će zaposlenicima osim već isplaćenih regresa i uskrsnice,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.