Ministar Horvat sastao se s kosovskim ministrom trgovine i industrije

In Financije i gospodarstvo
horvat

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Darko Horvat u petak se u Zagrebu sastao s ministrom trgovine i industrije Republike Kosovo Endritom Shalom, a razgovarali su i o mogućnostima povećanja robne razmjene te kako kompenzirati mjeru povećanja carina s 10 na 100 posto koju je Kosovo uvelo na robu proizvedenu u BiH i Republici Srbiji, izvijestili su iz Ministarstva.

Ministar Shala nalazi se u službenom posjetu Hrvatskoj, a tijekom razgovora dvojice ministara “potvrđeni su vrlo dobri odnosi Hrvatske i Kosova te su naglašeni gospodarski interesi koji mogu doprinijeti povećanju robne razmjene”.

“Ministri Horvat i Shala razgovarali su i o inicijativi uvođenja direktnog leta na relaciji Zagreb-Priština, razmijenjena su mišljenja o zakonskim rješenjima kojima se uređuje poslovna klima i poticanje ulaganja te je izražena obostrana namjera za daljnjom suradnjom na području europskih integracija”, navodi se u priopćenju.

“Također, razgovarali su kako kompenzirati mjeru povećanja carina s 10 na 100 posto koju je Republika Kosovo uvela na robu proizvedenu u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji. Dvije strane su se složile da nastave razgovore kako bi se uspješna suradnja nastavila i u 2019. godini”, ističu iz Ministarstva gospodarstva.

Po podatcima koje iznose, robna je razmjena između dvije zemlje u prvih devet mjeseci prošle godine iznosila 55,5 milijuna eura, što je povećanje za 22,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Pritom je Hrvatska na Kosovo izvezla roba u iznosu od 53,8 milijuna eura, što je porast za 22,2 posto, dok je uvoz iz Kosova iznosio 1,7 milijuna eura, što je povećanje od 21,3 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2017. godine. (H)

You may also read!

Zagorski mlinci” – 23. hrvatski proizvod zaštićen u EU

Zagorski mlinci – 23. hrvatski proizvod zaštićen u EU

“Zagorski mlinci“ dobili su europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije L

Read More...
plenkovic rimac

Premijer Plenković primio poduzetnika Matu Rimca

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u ponedjeljak u Banskim dvorima poduzetnika i osnivača tvrtke Rimac Automobili Matu Rimca,

Read More...
turizam

Pravilnik o turističkoj pristojbi na e-Savjetovanju – manji paušal za OPG-ove

Prijedlog pravilnika o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe predviđa pristojbu od najmanje 10 kuna, a najviše 20 kuna

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.