Ministar Tomislav Tolušić na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU u Bruxellesu

Tolusic

Ministar Tomislav Tolušić boravit će u Bruxellesu 17. i 18. srpnja 2017. godine na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije kojem od 1. srpnja 2017. godine predsjeda Estonija.

Na dnevnom redu Vijeća ministara je sedamnaest točaka, među kojima je i najava rada na većem broju propisa iz područja ribarstvene politike, od kojih je za Hrvatsku najvažniji propis koji se odnosi na utvrđivanje ribolovnih mogućnosti u EU vodama. Ovaj propis je važan jer se njime utvrđuju kvote za vrste koje se love u Hrvatskoj – tuna i iglun, te utvrđuje ograničenje ribolova za malu plavu ribu u Jadranu.

Najvažnija raspravna točka ovog sastanka bit će ona o delegiranom aktu kojim će se hrvatskim proizvođačima omogućiti da vino proizvedeno iz sorte Teran označavaju tim nazivom u okviru zaštićene oznake izvornosti Hrvatska Istra.

Isto tako, očekuje se zaključivanje rada na Uredbi o ekološkoj poljoprivredi o kojoj se raspravljalo protekle tri godine. Predloženom Uredbom zadržana je mogućnost paralelne proizvodnje (ekološke i konvencionalne) na poljoprivrednom gospodarstvu pod određenim uvjetima koji su trenutno na snazi. Za Hrvatsku je osobito važno uključivanje proizvodnje morske soli u ekološku proizvodnju, kao i zadržavanje mogućnosti izuzeća od proizvodnih pravila u razdoblju od 15 godina od dana stupanja na snagu Uredbe:

  • dozvoljava se uporaba netretiranog konvencionalnog sjemena u slučajevima kada ekološko sjeme nije dostupno,
  • za riblju mlađ dozvoljava se za određene vrste koje nisu dostupne iz ekološke proizvodnje,
  • uvođenje životinja koje ne potječu iz ekološke proizvodnje, također u svrhu pregleda dostupnosti životinja iz ekološke proizvodnje obveza država članica je vođenje baze podataka za životinje.

Novim prijedlogom Uredbe za države članice koje su na nacionalnoj razini propisale određene granice/limite za prisustvo pesticida koji nisu dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji daje se mogućnost zadržavanja takvih odredbi u određenom prijelaznom razdoblju nakon čega će EK u svojem Izvješću dati procjenu nacionalnih pravila i praksi uz mogućnost novog zakonodavnog prijedloga po tom pitanju.

Korištenje takvih odredbi kojima se omogućuje stavljanje na tržište ekoloških proizvoda s određenim prisustvom pesticida koji nisu dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji moguće je samo za proizvode kod kojih se inspekcijskim nadzorom dokaže da su posljedica nenamjerne kontaminacije sa susjednih parcela. Hrvatska je podržala uvođenje skupine subjekata/grupne certifikacije što znači mogućnost grupnog certificiranja proizvođača prema određenim kriterijima, radi smanjenja troškova kontrole i certifikacije.

Za uvoz ekoloških proizvoda iz trećih zemalja uvodi se načelo istovjetnosti s pravnom stečevinom EU. Uvode se pravila za izvoz ekoloških proizvoda. Za tvrtke koje se bave proizvodnjom hrane i hrane za životinje uvodi se zabrana uporabe pojmova ekološki (eko) bio ili organski u nazivima ukoliko iste nisu u sustavu ekološke proizvodnje.

Komisija će dati pregled stanja u poljoprivrednoj trgovini i izvijestiti o aktualnom stanju u pregovorima o međunarodnim trgovinskim sporazumima i predstaviti preliminarne rezultate javnih konzultacija o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike u kojima je sudjelovalo i Ministarstvo poljoprivrede. Do kraja godine bi Komisija trebala objaviti konačne rezultate, a potom i Komunikaciju kao i prijedlog zakonodavnog paketa za iduće programsko razdoblje.

Pročitajte još vijesti!

jezercica

Terme Jezerčica najavljuju ulaganja od 48 milijuna kuna u tri projekta

Terme Jezerčica u idućem će razdoblju uložiti ukupno 48 milijuna kuna u tri projekta proširenja kapaciteta i ponude –

Read More...
1kuhinja

Na Danima poslova u turizmu 70-ak poslodavaca

Procjenjuje se da će ove godine za rad u turističko-ugostiteljskim zanimanjima trebati 15 do 20 tisuća radnika, istaknuto je

Read More...
Nestle

Nestle prodao američko poslovanje sa slatkišima Ferrerou

Švicarski prehrambeni div Nestle dogovorio je prodaju svog američkog poslovanja sa slatkišima talijanskom Ferrerou za 2,8 milijarde dolara, čime

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!