Ministarstvo gospodarstva 2018. objavilo 10 natječaja vrijednih oko 878 milijuna kuna

In Financije i gospodarstvo
horvat

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ove je godine objavilo 10 natječaja vrijednih gotovo 878 milijuna kuna za poticanje konkurentnosti gospodarstva, izvijestili su u ponedjeljak iz tog ministarstva.

Ministarstvo je 2018. godine objavilo 10 natječaja vrijednih gotovo 878 milijuna kuna za poticanje konkurentnosti domaćega gospodarstva kroz razvoj novih kompetencija, povećanje proizvodnje, komercijalizaciju inovacija, primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije u svakidašnjem poslovanju, povećanje izvoza te otvaranje novih radnih mjesta, navodi se u priopćenju.

Potpore su među ostalim dodijeljene za istraživanje, razvoj, inovacije, izgradnju i opremanje poslovnih jedinica (ulaganje u strojeve, opremu, proizvodne pogone), nabavu informacijske i komunikacijske tehnologije, uvođenje priznatih sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom, a mnoge su potpore dodijeljene i za aktivnosti malih i srednjih poduzeća, primjerice za pružanje stručne potpore znanstveno-istraživačkih organizacija njihovim inovacijskim aktivnostima, jačanje tržišne pozicije i povećanje konkurentnosti tih poduzeća poboljšanom primjenom mrežnih marketinških rješenja itd.

Po podatcima ministarstva, najveće zanimanje poduzetnika bilo je na natječajima “WWW vaučeri”, “Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta malih i srednjih poduzeća” te “Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti malih i srednjih poduzeća kroz informacijske i komunikacijske tehnologije”, a ukupno je zaprimljeno 2140 projektnih prijava s traženom potporom vrijednom gotovo 1,5 milijarda kuna.

U priopćenju se prenosi i izjava ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata da je Ministarstvo do danas objavilo 29 poziva na dostavu projektnih prijedloga vrijednih 5,85 milijarda kuna, od čega je kroz 21 poziv iznos od 4,91 milijardu kuna izravno stavljen na raspolaganje poduzetnicima, a ostali su pozivi usmjereni k unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture. Ministarstvo je do sada odobrilo financiranje 2400 projekata, kojima je dodijeljeno gotovo 3,4 milijarde kuna nepovratnog novca, čime se planira otvoriti više od 8700 radnih mjesta, ističe Horvat.

Na objavljene natječaje zaprimljeno je 6588 projektnih prijedloga, a dosad je uspješno završeno 1480 projekata. Kroz financirane projekte potaknuta su ulaganja vrijedna 7,3 milijarde kuna, ističu iz ministarstva.

“Analizom podataka o poslovanju, utvrđeno je da korisnici bespovratnih potpora za razdoblje od 2014. do 2017. godine ostvaruju znatno i višestruko bolje poslovne rezultate u rastu zaposlenosti (tri puta), rastu prihoda od prodaje (20 puta) te dodane vrijednosti po zaposlenom (osam puta) u odnosu na sektor unutar kojeg posluju”, podatci su Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ističu se podatci iz analize za prerađivački sektor, koji je po broju zaposlenih i ostvarenoj dodanoj vrijednosti najvažnija djelatnost u Hrvatskoj. Korisnici nepovratnog novca iz prerađivačkog sektora od 2014. do 2017. ostvaruju bolje poslovne rezultate od sektora u analiziranim pokazateljima, a obuhvaćaju – rast zaposlenosti (kumulativno 59,09 posto nasuprot 16,56 posto), rast prihoda od prodaje (kumulativno 119,89 posto nasuprot 19,29 posto) i rast dodane vrijednosti po zaposlenom (kumulativno 45,33 posto nasuprot 18,18 posto).

Također, na sektorskoj razini iznimni rezultati uočljivi su za korisnike iz djelatnosti informacije i komunikacije, gdje je za sva tri pokazatelja bitna razlika u prosječnoj godišnjoj stopi rasta prije i nakon dobivanja potpore. Za broj zaposlenika prosječna godišnja stopa rasta u razdoblju nakon dobivanja potpore veća je za 15 posto, za prihode od prodaje za 50 posto, a dodana vrijednost po zaposlenom raste 40 posto, ističu iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ministarstvo 2019. godine namjerava objaviti nove pozive za poduzetnike, većinom usmjerene na istraživanje, razvoj i inovacije, u što će uložiti 1,3 milijarde europskog novca, zaključuje se u priopćenju. (H)

You may also read!

Cyber Week Tel Aviv

Hrvatske tvrtke na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti

Više od 500 milijardi eura štete na svjetskoj razini Digitalna ekonomija raste sedam puta brže od ostatka gospodarstva, a do

Read More...
Kurtalj

Novi podrumi za još bolja vina i „Šampeke“

Južne padine Plešivice idealne su za vinogorja na kojima se uzgajaju brojna kvalitetna vina, a mnogi vjeruju kako vinova

Read More...
1-Alen Kajmović i Darko Horvat

Stipendije od 2.800 kuna, dodatne pogodnosti i siguran posao budućim mesarima u Grupi Pivac

Mjesečna stipendija od 2.800 kuna, besplatni udžbenici, naknada za rad na praksi, mogućnost rada za vrijeme školskih praznika, besplatan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.