Ministarstvo gospodarstva dodijelilo 3,35 milijuna kuna tradicijskim i umjetničkim obrtima

In Financije i gospodarstvo
horvat

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je po programu “Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta” dodijelilo 3,35 milijuna kuna potpora za 76 tradicijskih i umjetničkih obrta, a u utorak su na prigodnoj svečanosti ugovore o tim potporama dobili predstavnici 16 obrta.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat podsjetio je da je inicijalno za ovu godinu bilo predviđeno dva milijuna kuna za taj program, ali je rebalansom dodano još 1,35 milijuna kuna.

Za iduću godinu se razmišlja ponoviti natječaj, ali bi on, kaže Horvat, bio “jači” jer potpore od 20 do 50 tisuća kuna mogu biti za nekog obrtnika puno, a za nekog malo.

Horvat je izvijestio i da je izrađen prijedlog izmjena Zakona o obrtu, kojim se potencira metodologija dualnog obrazovanja, a pritom su se oslonili na već poznate sustave kao što su slovenski, austrijski, njemački.

Ne bi se trebalo događati da iz srednjih strukovnih škola izlaze djeca koja nisu spremna za tržište rada, koja ne mogu u realni obrt ili trgovačko društvo, koje u školi radi na potpuno drugačijim alatima, smatra Horvat.

Podsjetio je i da je zakonskim izmjenama srušena jedna od barijera, ona o stipendijama višim od 15.000 kuna.

Naime, izmjenama Zakona o porezu na dohodak koje će stupiti na snagu početkom 2019. godine roditelji učenika i studenata koji dobivaju stipendije i u iznosu većem od 15.000 kuna godišnje za njih će moći ostvariti osobni odbitak za uzdržavane članove obitelji.

Ministar je istaknuo kako se od iduće godine, uz pomoć i novca iz europskih fondova, planira stipendirati bar 5.000 učenika, “i to ne iznosom od 9 već od 18 tisuća kuna”. (H)

You may also read!

namjestaj

Trgovci namještajem u 2017. godini uvezli robe za 1,15 milijardi kuna, a izvezli za 69 milijuna kuna

Prema podacima koje je obradila Fina, u djelatnosti trgovine na malo namještajem, opremom za rasvjetu i ostalim proizvodima za

Read More...
budva

Na Jadranskom sajmu u Budvi od 21. do 23. ožujka održat će se 45. Sajam hraneufi, 28. Međunarodni sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo – METUBES i 24. Sajam ekologije

Sajamske manifestacije već godinama čine jedinstvenu sajamsku platformu za plasman roba, usluga i znanja na regionalnom tržištu. Na Sajmu

Read More...
turizam

Hrvatska najbolja destinacija poslovnog turizma u Europi u 2018.

Hrvatsku je specijalizirani britanski magazin "Business Destinations" proglasio najboljom destinacijom za poslovni turizam u Europi u 2018. godini, izvijestili

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.