Ministarstvo zdravstva i Svjetska banka raspravljaju o poboljšanju učinkovitosti i kvalitete zdravstvene skrbi kroz preustroj bolnica

In Zdravlje
the world bank

Poboljšanje zdravstvenih ishoda liječenja u zemljama diljem Europe kroz preustroj bolnica glavna je tema današnje radionice koju su organizirali Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Svjetska banka. Radionica pod nazivom Funkcionalna integracija i kako dalje: paniranje nove uloge bolnica poslužiti će donositeljima politika i dionicima kao podloga za međusobnu razmjenu iskustava u provedbi preustroja bolničkih usluga i pomoći u utvrđivanju prioritetnih tema i instrumenata javne politike radi daljnjeg jačanja reformi bolničkog sustava koje su u tijeku.

Predstavnici iz Hrvatske, Estonije, Francuske, Poljske, podijelit će svoja iskustva sa sudionicima iz Hrvatske, Bugarske, Moldavije, Srbije i Ukrajine. Sudionici će predstaviti trenutnu politiku promicanja integracije bolnica, analizirati moguća rješenja te predložiti viziju za jaču integraciju bolničke mreže.

“Današnja radionica doprinos je naporima koje ulažemo u potporu učinkovitoj provedbi reforme zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj na temelju modela funkcionalne integracije bolnica. Usprkos izazovima, i nadalje smo predani ostvarivanju ciljeva funkcionalne integracije, što obuhvaća poboljšanja kvalitete zdravstvene zaštite te postizanje i održavanje financijske stabilnosti zdravstvenog sustava”, kazao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva Republike Hrvatske.

“Bolničke usluge zadnjih su desetljeća doživjele promjene zahvaljujući medicinskom i tehnološkom napretku, pomaku prema jednodnevnoj kirurgiji i izvanbolničkom liječenju te poboljšanju kvalitete i učinkovitosti. U provedbi tih promjena ne smijemo posustati želimo li unaprijediti rad zdravstvenih sustava i odgovoriti na buduće izazove poput sve veće pojavnosti kroničnih bolesti i multimorbiditeta kao i održivosti. Ova radionica sjajna je prilika za razmjenu stečenih spoznaja između zemalja i pronalaženje inovativnih rješenja za prevladavanje tih izazova”, izjavila je Tania Dmytraczenko, voditeljica Globalne prakse za zdravstvo, prehranu i demografiju u regiji Europe i središnje Azije.

U većini zemalja, bolnice se suočavaju s izazovima koji iziskuju promjene u načinu pružanja zdravstvenih usluga. Ministarstva zdravstva diljem Europe nastoje poboljšati učinkovitost, zadovoljiti nove potrebe pacijenata izazvane sve većom pojavnošću kroničnih bolesti i starenjem stanovništva, prilagoditi se novim tehnologijama i medicinskim praksama te unaprijediti kvalitetu usluga, dok im je u radu na raspolaganju sve manje proračunskih sredstava. Radi prevladavanja tih izazova, zemlje provode promjene i preustrojavaju bolnice kako bi podigle učinkovitost i kvalitetu zdravstvene skrbi.

Još od 1999. godine Svjetska banka podupire hrvatski zdravstveni sustav kroz provedbu nekoliko projekata te pružanju savjeta i analiza o tome kako unaprijediti pružanje zdravstvenih usluga stanovništvu. Svojim aktualnim programom Banka podupire Vladu u provedbi Nacionalne strategije razvoja zdravstva za razdoblje 2012.-2020. i nastoji unaprijediti pristupačnost, kvalitetu i učinkovitost javnih zdravstvenih usluga jačanjem upravljačkih kapaciteta u zdravstvu, reorganiziranjem ustroja i djelovanja zdravstvenih ustanova, podizanjem kvalitete zdravstvene skrbi, jačanjem preventivnih aktivnosti i očuvanjem financijske stabilnosti sustava.

You may also read!

voda

Hrvatska navodnjava tek 2,5 posto poljoprivrednih površina

Hrvatska je po navodnjavanju na začelju Europske unije, jer navodnjava tek 2,5 posto poljoprivrednik površina, ističe se u analizi

Read More...
ValFresco Direkt

Valamar pokrenuo Valfresco Direkt

U okviru priprema za restart poslovanja, Valamar Riviera, najveća hrvatska turistička kompanija, je u proteklih 60 dana osmislila i

Read More...
elka

Elka pustila u rad novi pogon vrijedan 15 milijuna kuna

U zagrebačkoj tvrtki Elka u utorak je pušten u rad novi proizvodni pogon za izradu vodiča vrijedan 15 milijuna

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.