Ministrica Vučković u Belici otvorila skladište krumpira vrijedno 15 mln kn

In Tvrtke i tržišta
vuckovic

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u četvrtak je u Belici u Međimurskoj županiji otvorila specijalizirano skladište za hlađenje krumpira Agrobela, a riječ je o projektu vrijednom 15 milijuna kuna.

Skladište za hlađenje krumpira veličine je 2.200 četvornih metara i kapaciteta 3.600 tona, a realizacija projekta trajala je dvije godine, rečeno je na otvaanju. Investicija je vrijedna 15 milijuna kuna, od čega su 7,4 milijuna kuna bespovratna sredstva odobrena iz Programa ruralnog razvoja RH.

Ministrica Vučković podsjetila je da je Ministarstvo poljoprivrede u srpnju 2020. godine objavilo natječaj vrijedan 115 milijuna kuna.

Naime, nakon što je Europska komisija ukinula korištenje klorprofama kao zaštite od klijanja krumpira u skladištu, stvorila se žurna potreba za brzim ulaganjima u izgradnju novih, tehnički naprednijih i bitno skupljih nepropusnih skladišta.

U dijalogu s proizvođačima krumpira, Ministarstvo poljoprivrede je putem Natječaja tipa operacije 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ iz Programa ruralnog razvoja stavilo na raspolaganje 115 milijuna kuna, sredstva kojima je osiguran nastavak proizvodnje, ali i podizanje konkurentnosti domaćih proizvođača.

“Podržali smo 26 projekata vrijednih 102 milijuna kuna, što se tiče potpore, ali mnogo vrednijih što se tiče investicije, a ovo je jedan od najboljih primjera”, kazala je ministrica.

Izgradnju skladišta ministrica je nazvala ‘hrvatskim zajedničkim odgovorom na činjenicu da je EU sukladno analizama i znanstvenim spoznajama zabranila uporabu klorprofama’.

“Proizvođači su imali vrlo kratko vrijeme da se prilagode i zajedno smo uspjeli, možda i u najkraćem vremenu ja bih rekla, u odnosu na mnoge druge europske zemlje, realizirati takav projekt”, istaknula je Vučković zahvalivši svima koji su “imali vjere da se proizvođači mogu organizirati, udružiti, izgraditi skladišta i na kraju ponuditi još bolji i zdraviji proizvod hrvatskim i stranim potrošačima”.

Župan Matija Posavec naglasio je kako je otvaranje skladišta iskorak i novi standard kad je riječ o održivoj poljoprivredi, o zaštiti poljoprivrednih proizvoda i njihove kvalitete.

“Ako se ičim možemo pohvaliti, to je kvaliteta naših poljoprivrednih proizvoda. Krumpir i jabuke se najviše proizvode upravo u Međimurju i svaki takav objekt mora naići na podršku svih razina, od Općine, preko Županije, do države u cjelini”, kazao je Posavec.

Dodao je da je želja Međimurske županije da ima i Regionalni distributivni centra za voće i povrće te da se u tome nada podršci svih struktura.

Inače, prema podacima konzultantske tvrtke Smarter, proizvodnja krumpira u Hrvatskoj odvija se na približno 10.000 hektara, a proizvedene količine osciliraju, što je povezano uglavnom s vremenskim prilikama. Tako se zadnjih godina ističe odlična 2016. kada je proizvedeno gotovo 200.000. tona krumpira. U 2020., pak, krumpir je bio zasijan na 9.325 hektara, s kojih je izvađeno 174.279 tona krumpira.

Prema podacima Smartera, više od 60 posto proizvodnje osiguravaju Međimurska i Varaždinska županija, a samodostatnost Hrvatske je u tome pogledu u posljednje tri godine oko 90 posto. (H)

You may also read!

Valamar Amicor Green

Valamar Amicor Green Resort u najužem izboru za europski ‘Hotel Innovation Award 2023′

Valamar Amicor Green Resort izabran je kao jedan od tri finalista za „Hotel Innovation Award 2023“ priznanje koje se

Read More...
Cromaris obilježio 40. godišnjicu

Cromaris obilježio 40. godišnjicu početka mrijesta u Ninu

Kako bi obilježili prve početke mrijesta brancina, Cromaris je u svom mrijestilištu u Ninu priredio svečano obilježavanje 40. godišnjice

Read More...
eib

EIB i HBOR osigurali nova sredstva za financiranje u Hrvatskoj u iznosu pola milijarde eura

Očekuje se da će se novim sporazumom između Europske investicijske banke (EIB) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design