Mjere pomoći vinskom sektoru pokazale su se iznimno učinkovitima

In Krediti za poduzetništvo
Vuckovic

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je u subotu da su se mjere pomoći hrvatskom vinskom sektoru pokazale iznimno učinkovitima iako je to sektor najpogođeniji koronakrizom.

Ministrica Vučković je u nastavku radnog posjeta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji posjetila Vinariju Miloš u Stonu i OPG Vinariju Bezak u Janjini.

„Nažalost, hrvatski vinski sektor jedan je od najpogođenijih koronakrizom zbog čega smo na raspolaganje stavili brojne mehanizme pomoći. Osigurali smo kontinuitet potpore s dodatnih 30 milijuna kuna kroz krizne mjere Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina koje su se pokazale iznimno učinkovitima”, rekla je ministrica Vučković tijekom posjete pelješkim vinarima.

Dodala je i da su na ovotjednom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica EU zatražili i dodatne potpore.

Zainteresirani se mogu javiti na natječaj – Mjere 21 – u sklopu kojeg je na raspolaganju 200 milijuna kuna za potporu poljoprivrednicima i MSP-ovima posebno pogođenim koronakrizom te na javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za “Ulaganja u vinarije i marketing vina“.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Dubrovačko-neretvanskom županijom potiče lokalne poljoprivrednike te se kombinacijom financijskih instrumenata, europskih i nacionalnih sredstava pomaže vinarima, što je jako bitno za tu županiju.

“U općini Ston imamo uspješne primjere koji su postigli zaštićenu oznaku izvornosti za vinogorje Ponikve i Stonsku kamenicu, što je pravi put kako da domaćim proizvodima potvrdimo autohtonost, ali i učinimo ih atraktivnijima“, rekao je Dobroslavić.

„Ponikve“ su upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI), čime su postale 17. zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina čiji je naziv registriran u EU i čiji je cilj označavanje proizvoda te isticanje naziva lokaliteta. “Malostonska kamenica“ upisana u isti registar čime je zaštićena na području cijele EU, a potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda. (H)

You may also read!

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Ella Dvornik, Nevena Rendeli i Saša Lozar prošetali neobičnom šumom u Super Konzumu Radnička Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“

Read More...
Kaufland

Sjedište Kauflanda trajno na Donjim Sveticama, preko puta grade trgovinu

Kupovinom zgrade u kojoj ima sjedište i izgradnjom velike trgovine odmah nasuprot, Kaufland planira aktivno sudjelovati u pozitivnom razvoju

Read More...
Juicy

Stanić Beverages uložio 10 598 000 kuna u tvornicu Juicy sokova

Gordan Grlić Radman i Dragan Čović posjetili nove pogone u tvornici Juicy sokova i s odobravanjem prihvatili nove investicije. Hrvatska

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.