Mjere za zaštitu radnika od azbesta

In Zdravlje
Mjere za zaštitu radnika od azbesta

Europska komisija prezentirala je novi zakonodavni prijedlog o zaštiti radnika od rizika povezanih s izloženošću azbestu na radnom mjestu, mijenjajući Direktivu o azbestu na radu 2009/148/EZ . Cilj je ažurirati postojeću obvezujuću graničnu vrijednost profesionalne izloženosti za azbest, uzimajući u obzir najnoviji znanstveni razvoj i tehnički napredak.

Azbest je vrlo opasan uzročnik raka i unatoč njegovoj zabrani u EU 2005., i dalje predstavlja značajnu prijetnju javnom zdravlju i radnicima, posebno u sektorima građevinarstva, održavanja i otpada. Potreban je integrirani pristup u nekoliko područja politike, uključujući sigurnost i zdravlje na radu, kako bi se uhvatilo u koštac s njegovim smrtonosnim i za zdravlje opasnim nasljeđem.

Kada se koristio azbest zbog njegovih svojstava otpornosti na vatru/toplinu, vlakna su se često miješala s cementom ili utkala u tkaninu ili prostirke. Azbest se također koristio u nekim domaćim proizvodima gdje je bila potrebna toplinska i električna izolacija u vrućim okruženjima, npr. u pećnicama. Prskani azbest često se koristio kao protupožarni i toplinski izolacijski sloj u industrijskim zgradama, javnim zgradama i kućanstvima, na čeličnim i betonskim konstrukcijama, posebno na zidovima i stropovima, ali i u kotlovima i dimnjacima. Raspršivanje azbesta bio je jedan od najopasnijih oblika primjene, budući da je raspršeni azbest izuzetno trošan i stoga je vrlo vjerojatno da će njegova vlakna biti emitirana u okolni zrak. Velika količina azbesta može se pronaći u civilnim i vojnim brodovima koji su izgrađeni ovom tehnikom.

Azbest je široko korišten sastojak u zgradama i građevinskim materijalima, strojevima, transportnim vozilima i potrošačkim proizvodima. Azbest ima poznatu povijesnu upotrebu koja seže najmanje 4500 godina unatrag, gdje je dodan kao materijal za ojačavanje u zemljano posuđe i posude za kuhanje. Azbest (grčki: neugasivi) je skupni naziv za prirodne silikatne minerale kristalne strukture i vlaknastog karaktera. Udisanje azbestnih vlakana može uzrokovati ozbiljne bolesti poput raka pluća, mezotelioma i azbestoze. Europska unija zabranila je svu upotrebu azbesta kao i vađenje, proizvodnju i preradu proizvoda od azbesta.

Europska komisija i Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu pozvale su države članice EU, poslodavce, radnike i druge dionike da se uključe u inicijative usmjerene ka budućnosti bez azbesta radi zaštite zdravlja i sigurnosti na radu onih koji su potencijalno izloženi azbestu.

Vitomir Begović

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da

Read More...
pravo na isključenje

Ipak u zakon pravo na isključenje

Jednosmjesečno e-savjetovanje sa javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu završilo je 11. kolovoza

Read More...
The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja se 1. prosinca 2022. održala u Londonu, ugledni međunarodni časopis iz grupe Financial Timesa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design